V finalu se bodo srečali Žrebci in Medvedi

Za pokal Vincea Lombardija se bosta pevič pomerili moštvi, ki ju vodita temnopolta stratega. Američani napovedujejo, da si bo finale Super Bowla ogledalo 140 milijonov ljudi.

Objavljeno
03. februar 2007 08.00
Chicago Bears med tekmo
Miami- Američani že nestrpno pričakujejo nedeljo. Ta dan bo namreč na sporedu 41. Super Bowl, kar na oni strani Atlantika velja za neuradni državni praznik. V finalu lige ameriškega nogometa NFL se bosta pomerili ekipi Indianapolis Colts in Chicago Bears, ameriške družine pa bodo tako kot vsako prvo februarsko nedeljo tri ure skupaj preživele pred televizijskimi zasloni in strmele v dogajanje iz Miamija.

Športni dogodek, ki združuje Ameriko

Prav boj za pokal Vincea Lombardija je namreč dogodek, ki bolj kot vsi drugi pritegne največ ljudi med New Yorkom in San Franciscom ter Aljasko in Teksasom. Pred ekrani jih je tudi 140 milijonov, kar za več ur dodobra sprazni mestne ulice. Toda vse bolj se za finale NFL zanimajo tudi drugod po svetu (po srednjeevropskem času se bo tekma začela v ponedeljek ob 00.30), tako da bo letos slika s tekme obkrožila 232 držav sveta v 33 jezikih. Lani si je finale med Pittsburghom in Seattlom, z 21:10 ga je dobil prvi, ogledala milijarda ljudi.

Velemesto na Floridi bo ta dogodek sicer gostilo že devetič, na stadionu tamkajšnjih Delfinov (Miami Dolphins) pa se bosta spopadli vsaj po številu naslovov izenačeni moštvi. Tako Chicago kot Indianapolis imata po en naslov. Medvedi iz Chicaga so ga dosegli leta 1986, Žrebci iz Indianapolisa pa leta 1971. Slednji imajo še en nastop v finalu - leta 1969 so bili poraženi. Toda oba super bowla so odigrali, sicer še pod imenom Baltimore Colts, prav v Miamiju in tudi na stavnicah jim kaže veliko bolje kot tekmecem.

Oba finalista prvič vodita temnopolta stratega

Ekipi povezuje tudi dejstvo, da ju vodita temnopolta trenerja, sploh prva, ki se jima je uspelo prebiti vse do super bowla. Kljub temu, da sta Lovie Smith (Chicago) in Tony Dungy (Indianapolis) prijatelja, slednji pa je bil Smithu tudi mentor v Tampa Bayu, bo tekma v znamenju povsem različnih igralnih sistemov. Žrebci računajo predvsem na svoje napadalne sposobnosti, v rednem delu sezone so bili tretja najboljša napadalna ekipa, medtem ko Medvedi zaupajo svoji obrambi, peti najboljši v ligi.

Žrebci stavijo na Manninga...

Glavno orožje Indianapolisovega napada je "quarterback" Peyton Manning. Tridesetletni zvezdnik, ki zasluži kar 42 milijonov dolarjev na leto in velja za najboljšega igralca na svojem položaju, je letos še posebej motiviran, saj je bila v zadnjih letih najvišja stopnička kluba "le" polfinale. Tudi zaradi tega so ga kritiki že začeli zbadati, da ne more dobiti velikih tekem. Toda Manning jim je v letošnjem polfinalu ameriške konference (AFC) dokazal prav nasprotno. Po zaostanku s 3:21 proti trikratnemu prvaku New Englandu je bil prav Manning tisti, ki je uprizoril enega največjih preobratov v zgodovini in svojo ekipo popeljal do zmage z 38:34. "Toda še vedno nismo dosegli končnega cilja!" je takrat pomenljivo izjavil Manning. Ta cilj je trikilogramska, 55 centimetrov visoka in 12.500 dolarjev vredna skulptura Vincea Lombardija.

... Medvedi pa na Urlacherja

Nič drugače ne mislijo niti v taboru Chicaga. Na poti do zmage v nacionalni konferenci (NFC) so Medvedi med drugim izločili lanske finaliste Seattle Seahawks in "sentimentalne" favorite New Orleans Saints. "Zelo spoštujemo Manninga in Žrebce, vendar smo sposobni zaustaviti tudi njih," so odločni nogometaši iz vetrovnega mesta, na čelu s "šefom" obrambe Brianom Urlacherjem, najboljšim obrambnim igralcem lige leta 2005. Privrženci Medvedov upajo, da jih bo prav Urlacher popeljal do ponovitve razpleta finala 1986. Takrat je Chicago, znan tudi pod vzdevkom "Monsters of the Midway", popolnoma razsul New England Patriots in slavil z drugo najvišjo razliko v zgodovini super bowla (46:10).

Kdo je favorit?

Letos gre, sodeč po smernicah zadnjih let, vseeno pričakovati tesnejši razplet. Ne nazadnje si je New England šele v zadnjih sekundah priigral zmagi v letih 2002 in 2004. Obakrat je v najbolj dramatičnih trenutkih glavno vlogo prevzel "kicker" Adam Vinatieri, ki je naslova Patriotom prinesel z zadetkoma z nogo. Vse našteto pa je le še en naboj več v "puški" Indianapolisa, saj je Vinatieri od lani član Žrebcev.

Poskrbljeno bo tudi za zabavo

Kdo se bo na koncu veselil, bo pokazala tekma, vsekakor pa bodo imeli gledalci na stadionu in pred televizijskimi ekrani priložnost spremljati nov spektakel. Himno bo zapel Billy Joel, med polčasom pa bo 75.000 gledalcev, ki so za vstopnice odšteli po več tisoč dolarjev, med drugim zabaval Prince.

Dosedanji zmagovalci Super Bowla