V Izoli konec tedna vsi najboljši Slovenci razen Vinčeca

Od četrtka do nedelje se bo v morju pred Izolo odvijalo najpomembnejše slovensko jadralno tekmovanje, ki bo tudi tretja izbirna regata za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu.

Objavljeno
02. april 2007 17.00
Izola - Od četrtka do nedelje se bo v morju pred Izolo odvijalo najpomembnejše slovensko jadralno tekmovanje, ki bo tudi tretja izbirna regata za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu. Na spomladanskem pokalu, ki poteka že 20 let, pa bo nastopila večina najboljših slovenskih tekmovalcev v olimpijskih razredih razen Gašperja Vinčeca (finn), ki nastopa v Španiji na pokalu princese Sofije.

Trenutno okoli 200 prijavljenih

Trenutno je prijavljenih okrog 200 jadralcev iz 12 držav, prijave pa še prihajajo. V tem času se bo od petka do nedelje v Portorožu odvijal tudi 15. Velikonočni pokal Nokia za okrog 300 "optimistov", mladih tekmovalcev iz desetih držav.
V vodstvu Jadralne zveze Slovenije (JZS) tudi v tej sezoni največ pričakujejo od bronastega olimpijca iz Aten Vasilija Žbogarja (laser) in nekdanjega evropskega podprvaka Vinčeca, ki lahko na največjih tekmah posežeta po odličjih. Žbogar bo imel evropsko prvenstvo (EP) v začetku junija v francoskem Hyeresu, Vinčec pa v začetku junija EP na madžarskem jezeru Balaton. Sledilo bo svetovno prvenstvo Mednarodne jadralne zveze (ISAF) za olimpijske razrede v Cascaisu na Portugalskem, kjer bodo julija razdelili 75 odstotkov kvot državam za nastop na OI leta 2008.

Žbogar in Vinčec v Sloveniji brez konkurence

Žbogar in Vinčec sta v Sloveniji brez konkurence, večja pa je v razredu 470, kjer naj bi se za po eno vozovnico potegovali po dve posadki. Tomaž Čopi in Luka Verzel ter Karlo Hmeljak in Mitja Nevečny v moški konkurenci in Vesna Dekleva Paoli in Klara Maučec ter sestri Alja in Teja Černe v ženski. JZS je že lani določila, da bodo kot kriterij za OI služile regate na splitskem olimpijskem jadralskem tednu (začetek marca), tekma na Gardskem jezeru (sredi marca), spomladanski pokal v Izoli, zatem tekmi v najmočnejši svetovni konkurenci v prvi kategoriji regat v Hyeresu (konec aprila) in Medembliku (konec maja) ter na EP v dvosedu 470 v Solunu (od 1. do 10. junija). Strokovni svet JZS bo Olimpijskemu komiteju Slovenije za nastop na OI predlagal tiste posadke, ki bodo po zadnji kriterijski regati, SP v Cascaisu, zbrale največ točk. Za končni vrstni red bodo odšteli eno najslabših uvrstitev v Splitu, na Gardi in v Izoli ter eno med najbolje zasedenimi tekmami v Hyeresu, Medembliku in Solunu.

Po skoraj dveh letih se vrača naveza Dekleva Paoli - Maučec

Po dvajsetmesečnem jadralskem premoru sta se na regatna polja vrnili Vesna Dekleva Paoli in Klara Maučec, ki sta bili leta 2004 na OI v Atenah četrti in na SP srebrni. Po četrtem mestu na EP na Poljskem junija 2005 je krmarka Dekleva Paoli zaradi materinstva prekinila športno pot in jo skupaj s flokistko Klaro Maučec ob pomoči trenerja Jureta Dorošenka nadaljevala s treningi že ob koncu lanske sezone. Zato sta prejšnji leti, predlani v San Franciscu in lani v Rizhau, na SP v razredu 470 v ženski konkurenci jadrali le sestri Černe. Slovenija bi imela zato v ženski floti dvoseda 470 na letošnjem SP v Cascaisu med jadralkami sprva na voljo le eno mesto.

Na SP bosta lahko nastopili obe najboljši slovenski ženski jadrnici

"Prejšnji četrtek je ISAF potrdila drugo žensko slovensko posadko za SP v Španiji, kar pomeni, da bosta na SP lahko nastopili obe najboljši slovenski jadrnici," je dejal predsednik JZS Slavko Žbogar in dodal: "Prvi cilj članske reprezentance bo SP na Portugalskem. Prepričan sem, da bomo imeli po tej tekmi že štiri posadke za nastop na OI, po eno v moški in ženski konkurenci v razredu 470 ter po eno v laserju in finnu. Vse bo odvisno od tega, kako bodo jadrali naprej, začetek sezone pa je bil zelo obetaven. Priprave Vinčeca in Vasilija Žbogarja so bile zelo dobre in to sta že dokazala, ostale posadke pa bodo imele priložnost za dokazovanje v najmočnejši konkurenci v Hyeresu v Franciji, kjer bo že marsikaj bolj jasno. Drugi cilj JZS je mladinska konkurenca. Imamo nekaj obetavnih tekmovalcev, ki jih bomo skušali obdržati v tem športu na visoki ravni, da bomo imeli tudi po Pekingu dobre tekmovalce."