V Kranjski Gori optimistično

Kranjska Gora bo čez deset dni izvedla tradicionalno tekmo moškega dela svetovnega pokala. Prireditelji kljub ne najboljšim vremenskim razmeram obljubljajo, da bodo progo v Podkorenu dobro pripravili.

Objavljeno
23. februar 2007 14.19
Vitranc
Kranjska Gora - Potem ko je Kranjska Gora letos že gostila preseljeno Zlato lisico, bo čez deset dni izvedla še tradicionalno tekmo moškega dela svetovnega pokala. Pokal Vitranc bo letos v kasnejšem terminu kot prejšnja leta. Veleslalom in slalom bosta na sporedu naslednji konec tedna, 3. in 4. marca, prireditelji pa kljub ne najboljši vremenski napovedi in topli zimi obljubljajo, da bodo progo v Podkorenu dobro pripravili.

Organizatorji: Proga ni v najboljšem stanju

Letos bodo tekme za 46. pokal Vitranc v marčevskem terminu, tako kot pred 46 leti, ko je Mednarodna smučarska zveza (FIS) temu prizorišču prvič zaupala izvedbo velike tekme. V organizacijskem odboru pokala Vitranc so prepričani, da bodo tudi letos kos nalogi, čeprav se jim zaradi mehkega snega in toplega vremena obetajo težave pri pripravi prog. Termin pa je poskrbel še za nekaj več logističnih težav, saj bosta tekmi v času šolskih počitnic, ko je v Kranjski gori največja gneča. "Temperature in veliko število smučarjev so naredili svoje, tako da je proga sicer videti dobro, vendar ni v najboljšem stanju. Danes bomo že zaprli zgornji del veleslalomske proge, v prihodnjih dneh pa se bomo odločali, ko bomo delali naprej. Od ponedeljka pa bo smučišče nedvomno zaprto," je pojasnil podpredsednik organizacijskega odbora Boris Pesjak na današnji novinarski konferenci v Kranjski Gori. Kontrola FIS na progi Podkoren bo 25. februarja.

Proračun letošnje prireditve bo 1,15 milijona evrov. Od tega so 120.000 evrov vložili v razvoj infrastrukture na progi, letos sta na njej dva nova snežna topova. Nagradni sklad bo takšen kot v Kranjski Gori že zadnjih nekaj let, po 112.500 frankov na tekmo (zmagovalec bo dobil 40.000, drugi 24.000, tretji 12.000), denarne nagrade pa bodo dobili prav vsi finalisti. Spored tekmovanja je za Kranjsko Goro že klasičen. V soboto bo najprej na vrsti veleslalom, dan kasneje, 4. marca, pa še slalom. Za zdaj je prijavljenih 19 reprezentanc z vsemi najboljšimi, saj je kranjskogorska tekma ena zadnjih pred finalom svetovnega pokala v Lenzerheideju.

V Kranjski Gori tudi legende smučanja

Ljubitelji smučanja si bodo lahko vstopnice za tekmovanja (za vsak dan 10 evrov) kupili že v predprodaji prek spleta, poleg smučanja najboljših na svetu pa bodo v sobotnih večernih urah deležni še dodatnega deleža smučanja in zabave. Na prireditvi Ski legends v organizaciji nekdanjega slovenskega smučarja Jureta Koširja bodo nastopili številni nekdanji asi belih strmin (Alberto Tomba, Lasse Kjus, Luc Alphand, Finn Christer Jagge, Piero Gros, Paul Frommelt, Tomas Sykora, Paolo de Chiesa ...), za zabavo pa bodo na koncertu skrbeli Neisha in Siddharta.

Gorza: Potrebujem dober rezultat


Kranjskogorska tekma je eden od vrhuncev sezone tudi za slovenske smučarje. "Včeraj in danes sem bil na progi, včeraj smo trenirali slom in je bilo zelo v redu, danes pa je bila že slabša. Vendar zaupam organizatorjem, ki so znani po tem, da vselej dobro pripravijo teren. To je zadnja tekma v veleslalomu pred finalom, trenutno sem na 23. mestu v seštevku in potrebujem za potrditev finala dober rezultat," je bil na predstavitvi tekem optimističen slovenski reprezentant Aleš Gorza.

Generalni sekretar organizacijskega odbora pokala Vitranc Srečo Medven pa je nakazal tudi možnost prihodnjega čezmejnega sodelovanja s Trbižem: na Višarjah bo letos v istem terminu kot v Kranjski Gori ženska tekma svetovnega pokala, za naslednje leto pa bosta obe zimsko-športni središči skupaj kandidirali za izvedbo finala evropskega pokala.