V ligo prvakov odslej le finančno močni klubi?

Evropska nogometna zveza si bo v prihodnje prizadevala za novo pravilo, po katerem bi v ligo prvakov lahko vstopili le klubi z urejenim finančnim stanjem, zadolženi pa bodo prejeli opozorilo ali celo kazen.

Objavljeno
27. avgust 2009 18.33
Michel Platini
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Monte Carlo - Evropska nogometna zveza (UEFA) je sporočila, da si bo prizadevala za novo pravilo, po katerem bi že v bližnji prihodnosti vstop v ligo prvakov dovolila le tistim klubom, ki bodo imeli urejeno finančno stanje. Zadolženi klubi bodo najprej prejeli opozorilo evropske zveze, možne pa bodo tudi kazni.

Predsednik UEFA Michel Platini je pojasnil, da želi UEFA leta 2012 uvesti nova pravila, s katerimi namerava obrzdati zapravljivost klubov prek razumnih meja. Poleg tega bo UEFA zahtevala, da klubi "pokrijejo" svoj proračun zgolj z nogometom povezanimi dejavnostmi, kot so prodaja igralcev, dobički od vstopnic, z nogometom povezano trženje in prodaja televizijskih pravic. Na ta način želi UEFA omejiti vpliv bogatih mecenov, ki v klube vlagajo svoja, ponavadi z nogometom prav malo povezana sredstva, pri zapravljanju pa ne poznajo nobenih omejitev.

 

"Klubi preprosto ne morejo zapraviti več, kot imajo dobička. Zdaj bodo imeli vsi tri leta časa, da vzpostavijo finančno ravnotežje," je v Monaku, kjer bo UEFA danes in v petek izvedla žreba za najkakovostnejši evropski tekmovanji - ligo prvakov in evropsko ligo - pojasnil prvi mož UEFA.

 

Če bi UEFA takšno pravilo uvedla takoj, bi imela težave angleška udeleženca lige prvakov Manchester United in Liverpool: njuna ameriška lastnika sta namreč do sredstev za nakup večinskih deležev v klubih prišla s pomočjo posojil, prav tako pa je madridski Real svojo poletno večstomilijonsko zapravljanje za okrepitve izvedel s pomočjo bank, ne pa z lastnimi sredstvi.

 

"Če klub dobi bančno posojilo za nakup igralcev in nato dolgove poravna, ni težav. Toda če klub dobi veliko denarja, pa je po dveh letih še vedno v finančnem minusu, pa nastanejo težave, ki jih mi ne maramo," je bodočo politiko UEFA opisal Platini. Izjemo pri dolgovih bo UEFA naredila le v primeru, ko bodo klubi dokazali, da so se zadolžili zaradi vlaganja v nogometno infrastrukturo ali razvoj mladih igralcev.

 

UEFA namerava ustanoviti neodvisno finančno komisijo, ki bo pregledovala finančna stanja klubov, kršitelje opozorila ter v skrajnem primeru predlagala izključitev iz tekmovanj.