V Ljubljani skrb, na Jesenicah preplah

Slovenska kluba v avstrijski hokejski ligi sta tokrat prvič oba klonila na domačem ledu. Olimpija je izničila zaostanek z 0:2 proti Madžarom, vendar zatem takoj prejela usodni gol. Jeseničani pa so izgubili z 2:5 proti Beljaku.

Objavljeno
27. september 2009 20.12
Peter Zalokar, Siniša Uroševič
Peter Zalokar, Siniša Uroševič
Podobno kot dva dni prej sta tudi nocoj oba slovenska kluba v razširjeni avstrijski ligi ostala praznih rok. A tokrat je bilo slabe volje še več – spodrsnilo jima je namreč na domačem ledu. Jeseničane je poraz proti VSV prikoval na dno lestvice, še dolgo po tekmi je trajal sestanek športnega direktorja Zvoneta Šuvaka s strokovnim štabom, nepričakovano pa se je zataknilo Ljubljančanom proti Madžarom. Tekmovanje se bo nadaljevalo v petek.

Madžari prvi odnesli točki iz Ljubljane

Ljubljana Potem ko je v Tivoliju vzela skalp večnim tekmecem z Jesenic ter premagala zadnja finalista razširjenega avstrijskega prvenstva KAC in Salzburg, se je Olimpijin niz domačih zmag nepričakovano končal po dvoboju z madžarskimi prvaki. Ti so povsem zasluženo vzeli dve točki iz slovenske metropole, saj »zmaji« brez poškodovanega Steva Kellyja in kaznovanega Kevina Mitchella niti prikazali želje in znanja s prejšnjih tekem in doživeli drugi zaporedni poraz, pa četudi je malo pred koncem kazalo, da se bodo ponovno izmazali.

Vratar Norm Maracle, ki se v petek ni izkazal v Gradcu (3:6), je znova dobil zaupanje trenerja Danyja Gelinasa. Na drugi strani je stal nekdanji član Olimpije Tommi Satosaari. Finec je imel na začetku tekme več dela, še posebej, ko je Olimpija imela na ledu pol minute dva igralca več. Malo pred tem je Greg Kužnik zadel prečko.

Gostje, ki pred tem v gosteh prav tako kot Ljubljančani še niso osvojili točke, so napadali redko, vendar organizirano. Njihov najboljši strelec Krisztian Palkovics je pred tekmo poudaril, da bi bilo zelo pomembno, če bi SAPA Fehervar dosegla prvi gol. Željo si je uresničil ob koncu prvega dela, ko je izkoristil izključitev Egona Muriča. Vodstvo Madžarov je kmalu po odmoru podvojil švedski branilec Oscar Ackeström, ki je z razdalje zadel le dve sekundi zatem, ko se je s kazenske klopi vrnil Remi Royer.

Olimpija, ki se je doslej zanašala na dober »power-play«, saj je imela v njem 25-odstotno uspešnost, je bila tokrat v tej prvini manj uspešna. Ob koncu druge tretjine in na začetku tretje je imela na ledu ves čas igralca ali dva več, vendar ji ni uspelo premagati Satosaarija. Slednji je bil zmagovalec tudi po dvoboju iz oči v oči s kapetanom Tomažem Vnukom in prvim strelcem Frankom Banhamom.

Tako kot običajno so domači hokejisti največ prikazali v zadnji tretjini, ko so začeli hitreje drsati in tekmece zbili v njihovo obrambno tretjino. Žarek upanja na srečni zasuk je zasijal šele v 55. minuti, ko je Royer s silovitim strelom unovčil osmo izključitev tekmecev. Kmalu so Slovenci dočakali še deveto dveminutno kazen gostov, ki jo je kaznoval še drugi nekdanji član Salzburga Banham.

Gelinas se je zatem odločil stopiti na zavoro in vzel pol minute odmora, kar pa je bila voda na mlin Madžarom, ki so minuto pred koncem z golom branilca Viktorja Tokaija prišli so sladke zmage.

Orli so se sprehodili po Podmežakli

Jesenice - Pogled na lestvico pred karavanškim derbijem, kot v Avstriji že vrsto let pravijo tekmi jeseniških in beljaških hokejistov, za slovenske prvake ni obetal prav veliko. Dvoboj so gostje pričakali na vrhu prvenstvene razpredelnice, »železarji« na dnu. Pa je bilo pred enim mesecem na poletni hokejski ligi povsem drugače: Jeseničani so dvignili pokal zmagovalca, VSV je deloval kot prihajajoči avtsajder avstrijskega prostora …

Že uvod pa je sinoči postregel z znano zgodbo uvodnih kol nove prvenstvene sezone. Jeseničani so se preveč zapletali v akcijah, več uigranosti še naprej pogrešamo pri predvidoma udarnem napadu Makrov-Troščinski-Razingar, tudi z igralcem več v uvodni tretjini ni šlo. Na drugi strani pa so gostje številčno premoč kronali z vodilnim golom in četudi gostiteljem ni bilo moč očitati neprizadevnosti, je edino merilo izid in ta po prvih 20 minutah ni obetal spodbudne zgodbe – 2:0 za goste iz Beljaka.

Jeseničani so vseeno ohranili upanje o zasuku. A kaj, ko spet niso izkoristili nekaj zrelih priložnosti in po tretjem beljaškem golu je zadišalo po ponovitvi petkovega razpleta v Salzburgu s prepričljivim porazom gorenjskega moštva. Resda so domači gledalci malce oživeli ob natančnem strelu iz zapestja jeseniškega Štajerca Mitje Robarja (1:3), a še naprej je glasno odmevala pesem 300 navijačev s severne strani Karavanškega predora. Ti so bili še bolj razposajeni ob novih dveh golih »orlov«, »železarji« so bili spet brez moči in tudi z dvema igralcema več jim zlepa ni šlo.

Za Jeseničane je dobro, da jutrišnji torek ne prinaša nove tekmovalne preizkušnje. Čas je namreč za resen trening in poskus pobega z dna lestvice. Četudi glede na pričakovanja, rekordno nizek proračun in navzočnost številnih »mladih levov« to ni presenetljivo. Moteče je le spoznanje, da reprezentančni aduti ta čas ne igrajo na pričakovani ravni.

Tilia Olimpija    2 (0, 0, 2)
SAPA Fehervar    3 (1, 1, 1)


Dvorana Tivoli, gledalcev 1700, sodniki Veit, Rambausek in Riener (vsi Avs).
Strelci: 0:1 – Palkovics (Ackeström, Mihaly, 20 – PP), 0:2 – Ackeström (Ladanyi, Tokai, 23), 1:2 – Royer (55 – PP), 2:2 – Banham (Royer, 59 – PP), 2:3 – Tokai (Ladanyi, 59).
Kazenske minute: Tilia Olimpija 10; SAPA Fehervar 18.

Acroni Jesenice    2 (0, 0, 2)
VSV        5 (2, 0, 3)

Dvorana Podmežakla, gledalcev 1800, sodniki Červenak (Češ), Trattnig, Zehenthofer (oba Avs).
Strelci: 0:1 – Raffl (Ferland, 8 – PP), 0:2 – Martin (Martinz, Pinter, 19), 0:3 – Raffl (Ban, Ferland, 39 – PP), 1:3 – Robar (Makrov, 42), 1:4 – Stewart (Kristler, 50 – PP), 1:5 – Kristler (Kaspitz, 54), 2:5 – Kovačevič (Remar, Manfreda, 55)
Kazenske minute: Acroni Jesenice 14, VSV 18.

Izida drugih tekem 7. kola – Salzburg : Linz 3:1 (1:0, 2:1, 0:0), Graz 99ers : KAC 5:1 (3:0, 1:1, 1:0; Healey 2, P. Harand, Oraže, Norris; Craig); preloženo: Medveščak – Vienna Capitals (torek).

Lestvica:

VSV    7    6    1    29    :    18    12    +11
Graz 99ers    7    5    2    28    :    14    10    +14
Linz    7    4    3    19    :    15    9    +4
Vienna Capitals    6    4    2    23    :    19    8    +4
Salzburg    7    3    4    30    :    27    7    +3
Medveščak    6    3    3    13    :    22    7    -9
Tilia Olimpija    7    3    4    19    :    21    6    -2
SAPA Fehervar    7    3    4    14    :    25    6    -11
KAC    7    2    5    25    :    26    5    -1
Acroni Jesenice    7    1    6    18    :    31    3    -13