V Madridu derbi najboljših, Kaka prvič proti Milanu

Večjega derbija si na prvi pogled ne morete zamisliti: nocoj se bosta v Madridu pomerila Real in Milan, zgodovinsko in statistično najuspešnejša kluba v Evropi.

Objavljeno
21. oktober 2009 15.54
J. S.
J. S.
Ljubljana - Sedem Milanovih naslovov je najmanj enakovrednih Realovim devetim, saj so Španci prvih pet osvojili med leti 1956 in 1960, ko tekmecev praktično ni bilo. To bo večer presežnikov, prvič bo proti svojemu nekdanjemu klubu igral tudi brazilski velemojster Kaka, tekma pa je pomembna predvsem za Italijane, ki utegnejo ob novem porazu zaiti v težave.

Osrednje ime nocojšnje gala predstave na štadionu Santiago Bernabeu bo seveda »Ricky« Kaka, eden od zvezdnikov poletnega prestopnega roka; Real Madrid je zanj Milanu odštel 68 milijonov €, skupaj s Cristianom Ronaldom, ki ga drevi zaradi poškodbe še ne bo na igrišču, in drugimi zvenečimi imeni pa je vnovični predsednik Florentino Perez za okrepitve najel neverjetnih 250 milijonov € posojila.

Tako rekoč otrok Milana - v klub je prišel z 20 leti -, v katerem je preživel svoje najlepše trenutke doslej, osvojil italijansko prvenstvo, ligo prvakov, svetovno klubsko prvenstvo, v letu 2007 pa še domala vse možne nagrade in lovorike za posameznike (igralec leta po izboru FIFA, Ballon d'Or, ...), se bo nocoj znašel na nasprotni strani igrišča kot nekdanji prijatelji. »Res je, to bo zame nekaj novega, a sem dobro pripravljen. Bomo videli,« ostaja skrivnosten novi junak madridskih ulic, ki bo v odsotnosti Ronalda alfa in omega Realovega napada (v konici bo igral le Raul, ki le še za gol zaostaja za rekordom Gerda Müllerja v evropskih pokalih, to je 66 golov).

Kaka se je sicer v Madridu odlično znašel, v nasprotju s pričakovanji se v prostem času veliko druži s Cristianom Ronaldom, zvezdnikom navidez povsem drugačnega značaja. Velemojstra imata pač v novem »belem baletu« podobni misiji - z njima v glavni vlogi mora Real prvič po letu 2002 pokoriti nogometno Evropo, prvo priložnost pa bo imel že na vrhuncu te sezone, ko bo premierni sobotni finale lige prvakov gostil prav Madrid.

Če bodo gostitelji računali na potezo več Kakaja, kakšen prodor Karima Benzemaja ali spretnost Raula v kazenskem prostoru, naj bi osrednja vloga v gostujočem taboru pripadla Ronaldinhu. Brazilec, ki je doslej vendarle dosegel več kot njegov mlajši rojak Kaka, hkrati pa velja za še bolj tehničnega nogometaša, je v zadnjih letih - to pa je cena za nešportno življenje - zašel v slepo ulico, iz katere nikakor ne najde izhoda. »Spet je pravi,« ga hrabri trener Milana in rojak Leonardo. V zadnjih tekmah je naveza Ronaldinho-Pato res delovala bolje (pred njima naj bi v napadu igral osamljeni veteran Pippo Inzaghi), ali bo to dovolj za uspeh v Madridu, bomo še videli. Kakorkoli že, Milan si po senzacionalnem domačem porazu s Zürichom ne sme privoščiti spodrsljaja.

Ferguson svetuje Keku

Nocoj se bo na moskovski umetni travi predstavil tudi poraženec letošnjega finala Manchester United, ki bo gostoval pri CSKA in njegovem trenerju Juandeju Ramosu. Igrišče z umetno travo je v zadnjih dneh vznemirjalo slovensko nogometno javnost, kaj pa o specifični podlagi meni škotski plemič Alex Ferguson? »Ah, to mi pa res ne povzroča skrbi. Nenazadnje smo na tem štadionu osvojili naslov evropskega prvaka! Ne, res se ne ukvarjamo s tem. Dejstvo je, da takšna podlaga ustreza moštvom, ki gojijo igro hitrih kratkih podaj, torej bi morala tudi nam. Na umetni travi sta nekoč v Angliji igrala tudi Luton in Queens Park Rangers, pa smo se tam vselej znašli odlično,« je trener Manchester Uniteda analiziral Lužnike in najboljši način igranja na umetni travi ...

Iz sredine tiskane izdaje.