V Melbournu znani polfinalisti

V ženskem polfinalu odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, bosta poleg Nicole Vaidišove in Serene Williams nastopili še Marija Šarapova in Kim Clijsters.

Objavljeno
24. januar 2007 17.05
Marija Šarapova
Melbourne - V ženskem polfinalu prvega turnirja za grand slam v sezoni, odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, bosta poleg Čehinje Nicole Vaidišove in Američanke Serene Williams nastopili še Rusinja Marija Šarapova in Belgijka Kim Clijsters. Šarapova je v četrtfinalu s 7:6 in 7:5 ugnala rojakinjo Ano Čakvetadze, Belgijka pa je bila s 3:6, 6:4 in 6:3 boljša od Švicarke Martine Hingis. V moškem delu tekmovanja sta se danes med najboljše štiri poleg Švicarja Rogerja Federerja in Američana Andyja Roddicka uvrstila še Nemec Tommy Haas, s 6:2, 2:6, 1:6, 6:1, 7:5 je bil boljši od Rusa Nikolaja Davidenka, in Čilenec Fernando Gonzalez, ki je premagal Španca Rafaela Nadala (6:2, 6:4, 6:3).

Pravo presenečenje je v zadnjem dvoboju dneva pripravil prav desetopostavljeni Čilenec, ki je v treh nizih zlomil odpor drugopostavljenega Španca. Gonzalez, ki je znan po močnem začetnem udarcu, je dosegel kar 41 "winnerjev" ob le 16 neizsiljenih napakah in se prebil v svoj prvi polfinale grand slama. Favoriziranemu tekmecu je že v prvem nizu dvakrat odvzel servis, drugega pa je prav tako z "breakom" v svoj prid praktično odločil že po uvodni igri. V tretjem nizu je Nadal moral zaprositi za zdravniški "time-out", toda tudi po njem Gonzalez z odličnimi drugimi servisi Nadalu ni prepustil prevzema nadzora nad igro. "Nocoj sem resnično odigral izjemno tekmo in pokazal odlično igro. Upam, da bom tako nadaljeval še ves teden," je bil presrečen Gonzalez, ki se bo v polfinalu pomeril s Haasom.

Dvanajsti nosilec in tretjepostavljeni Davidenko sta prikazala zelo zanimiv dvoboj, v katerem je bil Haas že v izgubljenem položaju. V deseti igri zadnjega niza je imel Davidenko že zaključno žogo, a jo je zapravil, v naslednji igri pa je še izgubil igro na svoj servis. Haas je tako prišel že do svojega tretjega polfinala v Melbournu, še nikoli pa se mu ni uspelo prebiti v finale. "To je ena mojih najlepših zmag. Zaostajal sem za 'break' in se samo trudil, da vzdržim. Nov poraz po petih nizih proti Davidenku, ki me je izločil že na zadnjem US Opnu, bi bilo res težko požreti," je dejal Haas.

Za pravo poslastico velja polfinalni dvoboj med Šarapovo in Cljistersovo. Četrtopostavljena Belgijka je izločila šesto nosilko in prijateljico Hingisovo. Kljub zmagi pa njena igra ni bila na najvišji ravni, saj je napravila kar 62 neizsiljenih napak in izgubila pet iger na svoj servis. "Še vedno mi ni jasno, kako mi je uspelo zmagati. Edino, kar sem danes dobro opravila, sta bili borbenost in trud. To je edino, kar lahko storiš, ko ti udarci nikakor ne uspevajo. Upaš le, da se bo vse skupaj obrnilo v tvojo korist in danes se mi na srečo je," je dejala 23-letna Belgijka, ki se bo po koncu sezone poslovila od teniškega sveta. Hingisova, trikratna zmagovalka OP Avstralije, pa je potarnala, da je bila po tem dvoboju najbolj razočarana, kar zadeva tekme s Clijstersovo, saj ji je kljub neprepričljivi igri dopustila zmago.

Šarapova prav tako ni pokazala vsega svojega znanja, težave proti Čakvetadzejevi (12. nosilka) ji je povzročal predvsem začetni udarec. Igrala je zelo spremenljivo. Na eni strani je brez izgubljene točke dobila eno igro, že v naslednji pa je napravila povsem nepotrebne napake. Kar trikrat je pri priložnostih za "break" napravila dvojno napako. "Bilo je zelo težko. Nisva imeli prav veliko lahkih izmenjav udarcev. Čutila sem, kot da moram za vsako točko trdo garati," je povedala prva nosilka Šarapova, ki je kljub opozorilom po tekmi zanikala, da je dobivala napotke s strani očeta Jurija. Ta je sedel na tribuni, brhka Rusinja pa je skoraj po vsaki točki pogledovala proti njemu.