V Monzi vse oči uprte v »Fisica«

Kot da vodilnemu v svetovnem prvenstvu formule 1 Jensonu Buttonu ne bi že dovolj tekla voda v grlo, se bo moral na naslednji dirki v Monzi spopasti še z nadvse motiviranim Giancarlom Fisichello, novim voznikom Ferrarija.

Objavljeno
09. september 2009 16.20
P. Z.
P. Z.
Monza - Jensonu Buttonu vedno bolj očitajo, da ne prenaša pritiska, potem ko je dobil šest od prvih sedmih dirk, zatem pa močno popustil. Zdaj ga ne bodo ogrožali samo moštveni tekmec Rubens Barrichello, pa Red Bullova Mark Webber in Sebastian Vettel, zadnji zmagovalec Ferrarijev Kimi Räikkönen in svetovni prvak Lewis Hamilton, pač pa tudi Giancarlo Fisichella. Italijan je senzacionalno osvojil drugo mesto v Spaju s Force India, zdaj pa bo sedel v še močnejšem rdečem dirkalniku, in to pred očmi dvojih navijačev v Monzi.

Ferrari je uresničil "Fisicovo" otroško željo, ko mu je ponudil sedež, v katerem je dve dirki sedel Luca Badoer. Vendar se ni izkazal za ustrezno zamenjavo za poškodovanega Felipeja Masso in se bržčas poslovil iz formule 1. 36-letni Fisichella ni bil še niti rojen, ko je nazadnje v monzu zmagal Italijan in ima priložnost uresničiti svojo življenjsko ambicijo. Za sabo bo imel veliko množico navijačev, veliko željo, da dokaže, da je še vedno eden najboljših dirkačev, in nenazadnje avtomobil, opremljen s sistemom KERS, ki ga Button nima.

"To bo zame neverjeten vikend. Veliko je pritiska, toda to je pritisk, ki me bo gnal naprej. Zelo dobro poznam Monzo. Tukaj dirkam že od leta 1992, ko sem bil še v F3. Je steza, ki ti dovoljuje razmišljanje, preden pohodiš zavoro, saj ima dolge ravnine. To mi bo v pomoč," je dejal Fisichella, ki želi ponoviti uspeh Ludovica Scarfiottija, ki je s Ferrarijem v Monzi zmagal leta 1966. Če odštejemo Američana z italijanskim poreklom Maria Andrettija, ki je z Lotusom zmagal leta 1977. Fisichella je leta 2005 z Renaultom osvojil tretje mesto.

Karkoli se bo že zgodilo na zadnji evropski dirki sezone, se bo Button v Singapur podal kot vodilni v skupni razvrstitvi. Ima 16 točk prednosti pred Barrichellom. Toda njegova samozavest je že močno načeta. Britanec je na zadnjih petih dirkah osvojil vsega 11 točk. Barrichello jih je v tem času nabral 21.

Massa, ki dogajanje spremlja od daleč, iz Brazilije, kjer okreva po poškodbi na Madžarskem, ne dvomi, da je vse v glavi: "Mislim, da je Jenson pod velikim pritiskom. Z njim bi se moral bolje spopasti. Če mu to ne bo uspelo, ne bo osvojil naslova."

Buttonova težava je v tem, da je na vsaki dirki vse več konkurenčnih tekmecev, ki ga ovirajo pri zbiranju točk. Sicer skačejo v zelje tudi konkurentom, pa vseeno. Razlika se počasi, a vztrajno zmanjšuje. Vlogo bi lahko odigral tudi KERS. Na zadnjih dveh dirkah sta slavila dirkača, ki imata v avtih ta sistem - Hamilton in Räikkönen. V hitri Monzi bi lahko bila novost, ki omogoča, da voznik s pritiskom na gumb za sedem sekund poveča moč motorja, odločilna.

Zato bo favorit za zmago Räikkönen, ki pa še nima zmage v Monzi. Na drugi strani Vettel in Webber želita čim bolj zmanjšati zaostanek. Lani je v Monzi zmagal Vettel, vendar v dežju, ki ga tokrat verjetno ne bo. Motiviran bo tudi Vitantonio Liuzzi, ki je zasedel mesto Fisichelle v Force India in upa, da bo monza prav tako ustrezala avtomobilu kot Spa.

BMW, ki je bil večji del sezone v ozadju, bi prav tako lahko presenetil. V Spaju je bil Robert Kubica četrti, Nick Heidfeld pa peti. KERS si je znova nadel Renault s Fernandom Alonsom, McLaren je spet zelo hiter ... Favoritov na pretek.