V Moskvi prebujenje zmajev?

Košarkarje Uniona Olimpije v sredo čaka nova preizkušnja v evroligi. Ob 18.15 se bodo v Moskvi postavili po robu šestkratnim evropskim prvakom in aktualnim podprvakom evrolige, igralcem CSKA.

Objavljeno
09. november 2009 16.13
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - Gre za obračun "ranjenih levov", saj sta tako CSKA kot Union Olimpija evroligo začela pod pričakovanji. Ljubljančani so v treh tekmah zabeležili prav toliko porazov, od tega zadnja dva v dvorani Tivoli, Moskovčani pa so v prvem krogu v zadnjih sekundah v gosteh ugnali Marusi, nato pa izgubili doma z rimsko Lottomatico in v gosteh pri Maccabiju.

Trener Jure Zdovc, ki je nekoliko lažje zadihal, potem ko so njegovi igralci v nedeljo pri FMP prekinili niz treh porazov, se dobro zaveda, da bodo gostitelji v sredo reševali svojo kožo. "CSKA krvavo potrebuje dve točki, zato bodo naredili vse, da zmagajo. To seveda ne pomeni, da bomo mi nastopili z belo zastavo. Čeprav so domačini absolutni favoriti, bomo naredili vse, da jih presenetimo," pravi Zdovc.

Podobnega mnenja je tudi Sani Bečirovič: "Pred nami je nova težka tekma, vendar v Rusijo potujemo dobro razpoloženi. Izhajati moramo iz tekme z FMP, kjer smo v delu srečanja prikazali obrambo, kot jo trener od nas pričakuje in zahteva. Če nam bo to uspelo tudi proti CSKA, smo lahko optimisti in se z zmago vrnemo v enakovreden boj za Top 16. Vemo, da moskovskemu velikanu v tem trenutku ne gre najbolje in v tem iščemo svojo priložnost, še vedno pa ostajajo ruski zvezdniki favoriti."

Čeprav je Union Olimpija izgubila uvodne tri tekme, ima še vse možnosti za preboj v drugi del tekmovanja. Te možnosti resda niso najbolj realne, a tri zmage, kolikor bi po nekaterih izračunih zadostovale za Top 16, so teoretično dosegljive. Prvi del evrolige namreč traja do sredine januarja in če gre verjeti besedam trenerja Jureta Zdovca, da bo Union Olimpija pravi obraz pokazala šele po dveh mesecih skupnih treningov, je cilj zagotovo dosegljiv.

"Moj osnovni cilj je liga NLB, seveda pa to ne pomeni, da smo v evroligi že vrgli puško v koruzo. Treba je igrati iz tekme v tekmo, izboljševati vse segmente igre, predvsem kemijo med igralci, in do konca upati na najboljše," poudarja Zdovc.

Ekipa CSKA je v tej sezoni doživela nekaj pomembnih sprememb. Moštvo je zapustil trener Ettore Messina, za njim je v Španijo odšel tudi naš Erazem Lorbek, od nosilcev igre pa so ostali J.R. Holden, Trajan Langdon, Ramunas Šiškauskas, Viktor Kriapa, Zoran Planinić ter poškodovani slovenski kapetan Matjaž Smodiš. Novi igralci prihajajo iz domačih logov. To so Nikita Kurbanov, Anton Ponkrašov, Dimitrij Sokolov in mlajši Aleksej Šved, Andrej Voroncevič in Victor Keiru.