V navijaških izgredih na Siciliji umrl policist

Bojazen vodilnih v italijanski nogometni zvezi (FIGC), da bodo petkov prvoligaški derbi sicilskih moštev Catanie in Palerma spremljali izgredi, so se uresničile na najbolj tragičen način.

Objavljeno
03. februar 2007 11.00
Rim - Bojazen vodilnih v italijanski nogometni zvezi (FIGC), da bodo petkov prvoligaški derbi sicilskih moštev Catanie in Palerma spremljali izgredi, so se uresničile na najbolj tragičen način. V obračunavanju navijaških skupin v Cataniji je življenje izgubil 38-letni policist. Italijanska nogometna zveza je zaradi tragičnih dogodkov odpovedala vse tekme ta konec tedna, tako prvo- kot drugoligaške in tiste v mlajših konkurencah, pa tudi reprezentančne akcije naslednji teden.

Krvava tekma Serie A

Zaradi obračunavanj navijačev je policija že med tekmo uporabila solzivec, kar je povzročilo prekinitev tekme v 58. minuti, ko je gostujoči Palermo vodil z 1:0. Tekma se je po več kot polurni prekinitvi nadaljevala in končala z 2:1 za goste, nasilje navijačev pa se je razbesnelo po njej v okolici stadiona Angelo Massimino. Na stotine gledalcev je ostalo na stadionu, kjer so jih policisti zadržali zaradi strahu, da se bodo neredi še razširili. Nesrečni policist je umrl potem, ko je v njegovo vozilo priletelo eksplozivno telo. Po podatkih italijanskih medijev so aretirali devet navijačev domačega moštva, med njimi štiri mladoletnike, vendar za zdaj ni znano, ali je med njimi tudi osumljenec za umor policista. Še en policist naj bi bil v kritičnem stanju, v bolnišnice pa so zaradi poškodb prepeljali še več deset ljudi; skupno naj bi bilo poškodovanih sto navijačev.

Nogometna zveza odpovedala vse nadaljne tekme

Vodstvo italijanske nogometne zveze FIGC je takoj po izgredih sklicalo krizni sestanek v Rimu, na katerem so sprejeli sklep o odpovedi vseh nogometnih tekem ta konec tedna. "Odločitev je bila hitra. Na tak način ne moremo nadaljevati. To nima več nobene zveze z italijanskim nogometom. Če je to nogomet, je bolje, da z vsem skupaj nehamo," je sporočil komisar FIGC Luca Pancalli. Odločitev so podprli tudi v političnem vrhu, italijanski premier Romano Prodi pa je menil, da je to jasen signal o propadu športnih vrednot v nogometu. Sicer sta Prodi in italijanski predsednik Giorgio Napolitano sožalje izrekla družini umrlega inšpektorja Filippa Racitija.

Policija se zagovarja

Sicer policija zagovarja varnostne ukrepe na omenjeni tekmi. "Ti incidenti so se zgodili izven stadiona po začetku tekme," je povedal komandant Piero Gambuzza. "Policija je gledalcem, ki so pri sebi imeli eksplozivna sredstva, preprečila vstop na stadion."

Odpovedane tudi reprezentančne akcije

Za ponedeljek je FIGC napovedal nov sestanek, na katerem bodo razpravljali o možnih ukrepih in o tem, kako in kdaj bodo nadaljevali prvenstva. Poleg klubskih tekem je FIGC odpovedal tudi reprezentančni dvoboj med Italijo in Romunijo ter tekmo mladih reprezentanc Italije in Belgije naslednji teden.

Že druga žrtev nogometnega nasilja


Filippo Raciti je že druga žrtev nasilja na in ob italijanskih nogometnih zelenicah v manj kot mesecu dni. Januarja je za posledicami poškodb umrl trener četrtoligaša, potem ko je skušal preprečiti pretep na igrišču.