V nedeljo pet tekem serie A pred praznimi tribunami

Prvenstvo v serie A se bo nadaljevalo v nedeljo, toda pet od desetih tekem bodo morali igrati pred praznimi tribunami.

Objavljeno
08. februar 2007 17.16
Rim - Nogomet se bo v Italiji po tragičnih neredih prejšnji teden na Siciliji vrnil na sceno, toda v zelo okrnjeni obliki. Italijansko notranje ministrstvo je sporočilo, da je le šest stadionov prvoligaških moštev (v Rimu, Genovi, Sieni, Cagliariju, Torinu in Palermu) varnostno ustreznih, vsem drugim v prvi in drugi ligi pa so prižgali rdečo luč. Prvenstvo v serie A se bo nadaljevalo v nedeljo, toda pet od desetih tekem bodo morali igrati pred praznimi tribunami.

V Italiji morajo na nogometnih stadionih zdaj upoštevati stroge varnostne ukrepe, med katere sodijo zahteve po elektronskih čitalnikih vstopnic, oštevilčenih sedežih in video nadzoru. Na sestanku najvišjih športnih in varnostnih organov v Italiji so v četrtek na seznam ustreznih stadionov dodali še olimpijskega v Rimu, brez dovoljenja pa je med ostalimi tudi milanski San Siro. V AC Milanu so zato že napovedali, da bodo domačo tekmo lige prvakov 7. marca proti Celticu preselili bodisi v švicarsko Ženevo ali pa v Francijo.

Poleg Milana so na varnostnem testu padli še stadioni v Firencah, Neaplju in Bologni, neustrezni pa so tudi objekti moštev v serie B v Brescii, Pescari, Trstu, Lecceju in Modeni. V naslednjih dneh bodo sledile nove, še temeljitejše analize stadionov na Apeninskem polotoku. Ta konec tedna bodo na praznih stadionih igrali prvoligaške dvoboje Atalanta - Lazio, Chievo Verona - Inter, Fiorentina - Udinese, Messina - Catania in AC Milan - Livorno. Kot dodaten varnostni ukrep pa velja tudi prepoved igranja v nočnih urah, tako da bodo morali vse tekme igrati popoldne.

Po novih ukrepih je vprašljiva tudi tekma reprezentanc Italije in Škotske 29. marca v Bariju, saj tudi ta objekt ne ustreza vsem zahtevam.