V Nemčijo zdesetkani, a brez bele zastave

Slovenska moška rokometna reprezentanca bo na bližnjem svetovnem prvenstvu v Nemčiji resda nastopila močno zdesetkana, a naša "slabokrvna in ranjena" izbrana vrsta navzlic temu obljublja bojevite predstave.

Objavljeno
17. januar 2007 18.00
Ljubljana - Slovenska moška rokometna reprezentanca bo na bližnjem svetovnem prvenstvu od 19. januarja do 4. februarja v Nemčiji resda nastopila močno zdesetkana, a naša "slabokrvna in ranjena" izbrana vrsta navzlic temu obljublja bojevite predstave do zadnjega diha. Primaren cilj je osvojitev prvega ali drugega mesta v prvem delu tekmovanja, kar je v naravnost idealni skupini v Wetzlarju (Tunizija, Grenlandija in Kuvajt) realen in dosegljiv dosežek, zato pa jo veliko težje delo za morebiten preboj v četrtfinale čaka v drugem delu zaključnega turnirja v Dortmundu in Halleju, saj ji bodo na nasprotni strani stale same imenitne reprezentance (bržkone Francija, Islandija, Nemčija in Poljska).

Enajsto mesto na Portugalskem leta 2003, dvanajsto v Tuniziji leta 2005, sedemnajsto v Franciji leta 2001 in osemnajsto v premiernem nastopu na Islandiji leta 1995: to so dosedanji izkupički slovenske reprezentance na svetovnih prvenstvih. Najbližje odmevnemu in senzacionalnemu nastopu je bila pred dvema letoma na črni celini, ko jo je le gol ločil od uvrstitve v polfinale, na koncu pa je nemotivirana in frustrirana zaradi zamujene priložnosti tekmovanje končala na dvanajstem mestu.

Našo izbrano vrsto že od samega začetka priprav za letošnji turnir spremlja smola. Kristalno jasno je bilo, da v zadnjih letih ideolog slovenske igre na največjih tekmovanjih Uroš Zorman po operaciji križnih vezi - navkljub čudežnemu in hitremu okrevanju - ne bo nastopil na mundialu (zadnja in nepremagljiva ovira so bili tudi njegovi delodajalci iz španskega Ciudad Reala), kot strela z jasnega pa je zato udarila novica o nenastopanju Renata Vugrinca in Aleša Pajoviča. Nato je zaradi poškodbe gležnja nastop odpovedal Vid Kavtičnik, še vedno pa je problematičen poškodovani beloruski ostrostrelec Sergej Rutenka, ki bo del slovenske ekspedicije v Nemčiji, a kaže omeniti, da je zaradi težav s stegensko mišico z ekipo opravil le nekaj lažjih skupnih treningov.

Slovenija v pripravljalnem delu, ki ga je opravila v Novi Gorici, Kopru, Velenju in Ljubljani, ni blestela. Na slovensko-hrvaškem pokalu v Kopru in Pulju je osvojila drugo mesto, potem ko je premagala Bosno in Hercegovino ter Grčijo in izgubila s Hrvaško, na dveh prijateljskih tekmah z Madžarsko v Szombathelyju pa doživela poraz in "za zaprtimi vrati" iztržila neodločen izid.
Prvi strokovni mož reprezentance Kasim Kamenica dan pred odhodom v Nemčijo ni želel razkriti dokončnega seznama igralcev, v zakulisju pa krožijo govorice, da bo v domovini pustil Ivana Simonoviča in Roka Praznika. "V zadnjem mesecu smo živeli kot družina, v tem času pa ni bilo nobenega disciplinskega prekrška. Iz kolegialnosti do igralcev bom dokončen seznam potnikov najprej sporočil svojim varovancem v današnjih večernih urah, šele nato pa predstavnikom sedme sile. V Nemčijo bom gotovo peljal po tri vratarje in krožne napadalce, štiri krilne igralce in sedem zunanjih igralcev, tako da bosta dva zunanja igralca izpadla s seznama," je dejal Kamenica in dodal: "Po vseh težavah z odpovedmi in poškodbami sem sestavil reprezentanco, ki je kakovostna in sposobna uvrstitve v četrtfinale. V tem trenutku imamo še največ težav z Rutenko, saj njegova poškodba ni zaceljena. V tem trenutku se še nismo odločili ali ga bomo prijavili za prvi del tekmovanja v Wetzlarju."

Slovenija bo premierno tekmo na letošnjem turnirju igrala v soboto, 20. januarja, z Grenlandijo (18.00), naslednji dan jo čaka Kuvajt (18.00), v ponedeljek pa še Tunizija (20.00). "Uvodni tekmi bosta ogrevanje za Tunizijo, čeprav je Kuvajt po zmagoslavju na azijskih igrah nadaljeval s številnimi tekmami in je v zadnjih letih zelo napredoval. Najtežja naloga nas zagotovo čaka v ponedeljek, v dvoboju s Tunizijo pa imamo svoje adute," je dejal Kamenica, medtem ko je vratar Gorazd Škof pred odhodom v Nemčijo dodal: "Pred nami je težka in zahtevna naloga. Na dosedanjih turnirjih je bila odgovornost bolj ali manj porazdeljena med dvanajstimi igralci, tako pa bo bržkone tudi v Nemčiji. Imamo zasedbo, ki lahko zmaga na vsaki tekmi, a tudi izgubi."

Na svetovnem prvenstvu v Nemčiji bodo slovenske barve bržkone branili:

- vratarji: Beno Lapajne (Aragon), Gorazd Škof in Dušan Podpečan (oba Celje Pivovarna Laško);
- leva krila: Zoran Jovičič (Gold Club) in Luka Žvižej (Teka Cantabria);
- levi zunanji: Sergej Rutenka (Ciudad Real), Ognjen Backovič (Logrono) in Miladin Kozlina (Celje Pivovarna Laško);
- srednji zunanji: David Špiler (Celje Pivovarna Laško) in Rok Ivančič (Trimo Trebnje);
- desni zunanji: Boštjan Kavaš (Gorenje) in Jure Natek (Celje Pivovarna Laško);
- desna krila: Matjaž Brumen in Dragan Gajič (oba Celje Pivovarna Laško);
- krožni napadalci: Zoran Lubej (Antequera), Matjaž Mlakar (Gorenje) in Goran Kozomara (Teka Cantabria).