V NHL razmišljajo o spremembah skupin

V severnoameriški hokejski ligi NHL je vzklila ideja o preureditvi igralnega sistema s sedanjih šestih na štiri skupine, pri čemer bi upoštevali predvsem umestitev ekip v enake časovne pasove.

Objavljeno
25. december 2006 13.00
Toronto - Na nedavnem sestanku predstavnikov posameznih skupin severnoameriške hokejske lige NHL s komisarjem lige Garyjem Bettmanom je vzklila ideja o preureditvi igralnega sistema s sedanjih šestih na štiri skupine, pri čemer bi upoštevali predvsem umestitev ekip v enake časovne pasove. Zamisel je še v povojih, saj jo mora najprej potrditi nadzorni odbor lige in je le malo verjetno, da bi jo uporabili že v naslednji sezoni, je poročal največji kanadski spletni športni portal TSN.

Namesto sedanjega sistema, po katerem so v vzhodni in zahodni konferenci po tri skupine s petimi ekipami, bi lahko v prihodnje v ligi NHL imeli štiri skupine; tako na zahodu kot vzhodu bi v eni bilo sedem, v drugi pa osem moštev. S tekmeci v skupini bi ekipe v rednem delu sezone igrale po šestkrat, tri ali štiri tekme z moštvi v isti konferenci, 16 tekem pa z ekipami iz druge konference. Namen predvidenih sprememb naj bi bil predvsem zmanjšati časovne razlike med posameznimi prizorišči v isti skupini, s tem pa zmanjšati stroške in čas potovanja moštev na tekme ter omogočiti več televizijskih prenosov.

V končnico naj bi se po novi zamisli uvrstili po dve najboljši ekipi v vsaki od štirih skupin, ki bi imele tudi status nosilcev, iz vsake konference pa naj bi se nato v nadaljevanje sezone uvrstile še po štiri ekipe z največ točkami.

Po novem sistemu bi se ekipa edinega slovenskega igralca v NHL Anžeta Kopitarja Los Angeles Kings znašla v družbi moštev, ki spadajo v isti časovni pas, Vancouvra, Calgaryja, Edmontona, Anaheima, San Joseja, Colorada in Phoenixa.