V novo sezono s precej novostmi

Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik se bo v novo sezono 2010 podala z novima trenerjema, novo ekipo in novo soigralko. Velenjčanka se bo podala na teniško akademijo v švicarski Biel.

Objavljeno
03. november 2009 17.06
Mo. B./STA
Mo. B./STA
Maribor  - Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik se bo v novo sezono 2010 podala z novima trenerjema, novo ekipo in novo soigralko. Velenjčanka, ki je v minuli sezoni poškodbe izgubila več kot 400 mest na lestvici WTA, se bo čez teden dni podala na teniško akademijo v švicarski Biel, kjer bo sodelovala s trenerjema Bennijem Lindlom in Jensom Gerlachom.

Nekdaj najboljša slovenska igralka Srebotnikova se je v minuli sezoni bolj kot s tenisom morala ukvarjati s poškodbama Ahilove tetive in ramena, ki sta jo potisnili na 425. mesto jakostne lestvice WTA. Sezono 2008 je 28-letna Velenjčanka končala kot 21., v tej sezoni pa je le nemočno opazovala drsenje navzdol. Kljub temu ima pred prihodnjo sezono dovolj optimistične načrte, da se lahko spet prebije med najboljše.

Začetek leta zaznamovala poškodba

Od januarja do marca Srebotnikova ni igrala zaradi poškodbe Ahilove tetive, v nadaljevanju pa jo pestila poškodba ramena. Konec avgusta je spet zaigrala, na odprtem prvenstvu ZDA jo je v prvem krogu ugnala Rusinja Nadja Petrova, skupno pa je zaigrala na sedmih posamičnih turnirjih in petih v dvojicah. V Linzu je z Nemko Anno-Leno Groenefeld zmagala v dvojicah, v Luxembourgu se je z Američanko Meghann Shaughnessy prebila do polfinala. Posamično je na tem turnirju prišla do četrtfinala.

"Bolečine so bile prisotne tudi po OP ZDA, ampak sem si rekla, da me to ne sme ovirati, saj res ne bi bilo dobro, če bi celotno leto 'odsedela'. Po slabi prvi polovici leta sem lahko z zaključkom celo zadovoljna, saj sem videla, da se da igrati tudi z bolečino. Praktično brez treninga in povsem brez kondicije sem se na dveh turnirjih prebila precej daleč, zato na prihodnjo sezono ne gledam črno," je dejala Srebotnikova, ki je zaradi poškodbe izgubila precej mišične mase in skoraj vso kondicijsko pripravljenost.

Do cilja z novostmi


Za dosego ciljev je Velenjčanka, ki ima sicer prebivališče prijavljeno v Dubaju, uvedla nekaj novosti. Ena pomembnejših je nedvomno delo z novima strokovnjakoma. Na igrišču teniške akademije v švicarskem Bielu ji bo pri igri poslej pomagal Nemec Jens Gerlach, ki je med letoma 2002 in 2006 bdel nad Rusinjo Anastazijo Miškino in ji v tem času pomagal do drugega mesta na lestvici WTA in do osvojitve Rolanda Garrosa. Za kondicijsko pripravo bo skrbel Švicar Beni Lindl, ki je med drugim delal že z rojakoma Rogerjem Federerjem in Stanislasom Wawrinko. Novost je tudi partnerica v dvojicah, poslej bo to Čehinja Kveta Peschke, 34-letna veteranka, ki na "Touru" igra le dvojice. Doslej je igrala z Avstralko Rennae Stubbs, letos pa z Američanko Liso Raymond.

"Mislim, da bo moj odhod v Švico na Swiss Tennis Academy prava poteza. Po nekem času je dobro, da zamenjaš sredino, tam bo veliko drugih igralcev, ki te nekako 'potegnejo' s seboj. Že pred turnirjem v ZDA sem si ogledala, kako tam trenirajo, lahko rečem, da je vse podrejeno tenisu in da so pogoji za delo odlični. S Kveto sicer tam ne bova trenirali, saj imajo pri meni prednost še vedno posamični nastopi, s talentom, ki ga imam, bova brez večjih težav skupaj igrali na turnirjih, tako da posebne priprave za dvojice pri meni ne bo" je še povedala Srebotnikova.

Izbrala je 'premier' turnirje


Velenjčanka si je za prihodnjo sezono izbrala osem turnirjev, kjer bo še lahko igrala s svojim 'starim' rankingom. Za pripravo si je izbrala nastop v pokalu Federacij, kjer bo pomagala slovenski reprezentanci, nato pa bo zaigrala na dvoranskem turnirju v Parizu, sledijo Dubaj, Indian Wells in Miami. Namesto slednjih dveh se bo morda odločila za nastopa v Bogoti in Acapulcu, vsekakor pa bo vrhunec sezone Roland Garros, ki bo za Srebotnikovo edini grand slam v sezoni.

"Izbrala sem si 'premier' turnirje, kjer bom skušala narediti kar največ, da bi tako morda spet prišla na svoj stari ranking. Po Rolandu Garrosu pa bom videla kako naprej. Vleče me sicer na večje turnirje, zdaj imam v načrtu štiri turnirje na trdi podlagi in štiri na pesku. Problem je, ker ponekod ne bom nosilka, ampak gledam s svetle strani. Če sem letos imela toliko smole s poškodbami, potem moram drugo sezono imeti tudi nekaj sreče pri žrebu," je še povedala Srebotnikova, ki je še dodala, da se letos raje ni odločila za operacijo ramena, saj je bilo različnih mnenj preveč, prav tako pa ji nihče ni upal zagotoviti, da bi kirurški poseg bolečine odpravil.

Sezona 2010 se bo za igralke pričela 4. januarja s turnirjem v avstralskem Brisbanu.