V prvem finalu Mankoč osmi

Peter Mankoč je v prvem finalnem nastopu na letošnjem svetovnem prvenstvu v Melbournu zasedel osmo mesto v disciplini 50 metrov delfin. Zmagal je Južnoafričan Roland Schoeman.

Objavljeno
26. marec 2007 16.10
Peter Mankoč v akciji
Melbourne - Slovenec Peter Mankoč je v prvem finalnem nastopu na letošnjem svetovnem prvenstvu v Melbournu zasedel osmo mesto v disciplini 50 metrov delfin. Mankoč je plaval 24,14 sekunde in za osebnim ter državnim rekordom zaostal za štiri desetinke. Zmagal je Južnoafričan Roland Schoeman (23,18), drugi je bil Američan Ian Crocker (23,47), tretji pa Danec Jakob Schlott Andkjaer (23,56). Jernej Godec je v isti disciplini nastop končal v polfinalu, kjer je osvojil končno 14. mesto.

Mankoč z novim finalom na SP, nazadnje je v finalu plaval v Barceloni 2003, spet polni anale slovenskega plavanja. Žal se plavalcu, trenerju in navijačem prvi finalni nastop ni izšel po željah. Že po startnem skoku je bilo jasno, da se je Ilirijanu pri podvodnem plavanju morala pripetiti napaka, saj je bil reakcijski čas na startnem kamnu dober, Mankoč je znan kot eden najboljših v podvodnem plavanju, a je prišel iz vode pol metra za tekmeci. "Podobno kot pri olimpijski štafeti mi je po skoku ušla roka in namesto, da bi s seboj vzel pod vodo pridobljeno hitrost, sem se skoraj povsem ustavil," je po prihodu v cilj razlagal Ljubljančan in dodal: "To se sicer ne zgodi prav pogosto, meni se je tukaj. Nič hudega. Moja glavna disciplina ostaja nastop na 100 m delfin, pred tem pa me čaka še tekma na 100 m prosto. Ničesar ne želim napovedovati, saj smo vsi zelo skupaj. Vesel sem, ker sem z rezultati na 50 delfin dokazal, da je forma dobra in tudi s samo uvrstitvijo v finale sem več kot zadovoljen, z današnjim nastopom seveda ne."

Boljši izid je pričakoval tudi slovenski selektor Vlado Čermak, ki pa po dolgih letih treniranja ve, da se napake dogajajo prav vsem. "Zdaj bo ponekod spet izpadlo, kot da je bil Peter zadnji. Te izjave so zelo moteče. Plaval je v finalu na svetovnem prvenstvu in bil na koncu osmi na svetu. To je prva liga in eden od dosežkov, ki jih v slovenskem plavanju in tudi slovenskem športu ni veliko."

Turk ponovno z osebnim rekordom

Drugi dan predtekmovanja na plavalnem svetovnem prvenstvu v Melbournu sta nastopila le plavalca Žita Gorenjke Radovljice Luka Turk in Monika Močnik ter oba dosegla solidne uvrstitve. Z novim osebnim rekordom 1:50,36 se je izkazal Turk na 200 metrov prosto in osvojil 28. mesto, Močnikova pa je na 1500 metrov prosto zabeležila enega boljših izidov v karieri - 17:02,99 in bila 16. V popoldanskem programu bo danes nastopil le Peter Mankoč v finalu na 50 metrov delfin.

Bo Turk prestavil mejnike tudi na 200 in 400 metrov prosto


Turk je že v nedeljo popravil rekord Boruta Petriča z evropskega prvenstva v Splitu 1981. Za današnjo tekmo je napovedal: "Rad bi plaval pod 1:51." Seveda je bil Radovljičan z drugim osebnim rekordom v drugem nastopu na SP zadovoljen. Sama uvrstitev pa ne kaže prave vrednosti plavalca, saj je prav disciplina 200 metrov prosto najmanj pisana na kožo Turku, je pa dobra za preverjanje forme pred najpomembnejšim nastopom na 1500 metrov prosto. Seveda pa bo Turk prestavil tudi mejnike na 200 in 400 metrov prosto, kjer bo po novem napadal časa pod 1:50 in 3:50 minute.

Močnikova vesela rezultata, manj pa svojega plavanja

Močnikova je s 16. mestom potrdila pravilnost odločitve selektorja Vlada Čermaka, da potuje na SP v Avstralijo, saj je prav 16. mesto kriterij, ki ga PZS zahteva od svojih varovancev za pot na največja tekmovanja. "Dosežki so velikokrat spregledani in prezrti. Zame je 16. mesto na svetu vrhunska uvrstitev in vsak, ki ga je sposoben osvojiti, naj gre na pot. To je kriterij za sestavo plavalnih reprezentanc Slovenije in sam menim, da gre za zelo oster kriterij," pogosto poudarja Čermak. Manj zadovoljna je bila s solidnim nastopom Močnikova, najmlajša v slovenski vrsti, ki je bila vesela 16. mesta, manj pa lastnega plavanja: "Za osebnim rekordom nisem zaostala prav veliko, a želela sem si še boljši čas. Mislim, da sem naredila napako, ker sem včeraj nastopila na 400 metrov prosto, saj sem bila danes kar nekako polomljena in zato nisem pokazala vsega, kar znam," je povedala plavalka, ki se bo zdaj pripravila še na 800-metrsko disciplino.