V Sepangu leta 2008 že pod reflektorji?

Dirkači formule 1 bi lahko že prihodnjo sezono za točke svetovnega prvenstva tekmovali pod reflektorji. Predlog za nočne dirke je dal Bernie Ecclestone, le-te pa naj bi formuli 1 spet zvišale televizijsko gledanost.

Objavljeno
30. marec 2007 19.30
Mark Webber bo dirkalnik Red Bullov dirkalnik jutri testiral pod žarometi na singapurskih ulicah
Sepang - Dirkači formule 1 bi lahko že prihodnjo sezono za točke svetovnega prvenstva tekmovali pod reflektorji. Predlog za nočne dirke je dal šef najelitnejšega avtomobilističnega cirkusa Bernie Ecclestone, te pa naj bi formuli 1 spet zvišale televizijsko gledanost. Prvi so nočno dirko pripravljeni gostiti v malezijskem Sepangu. Ta bo prihodnji konec tedna (od 6. do 8. aprila) gostil drugo VN letošnje sezone, Malezijci pa zagotavljajo, da lahko že v sezoni 2008 priredijo dirko pod umetno svetlobo.

Vodja dirkališča zagotavlja pripravljenost

"Menim, da ne bi bilo prav nobenih težav, če bi se odločili za nočno dirko leta 2008," je dejal vodja dirkališča v Sepangu Mokhzani Mahathir. Toda kljub temu, da se z nočnimi preizkušnjami poleg Ecclestona strinja tudi večina dirkačev, pa je predlog o vključitvi tovrstnih dirk vseeno naletel na določene negativne odzive, predvsem pri nekaterih najboljših tekmovalcih.

Deljena mnenja med dirkači

Svetovni prvak, Španec Fernando Alonso, dirkanju pod reflektorji nasprotuje predvsem zaradi varnostnih razlogov. "Z dirkalnikom smo ponoči vozili že v Valencii in moram reči, da je bilo zelo težko videti stezo. Težko je verjeti, da bodo pripravili tako močne luči, da bi lahko v nočnih urah izpeljali dirko za veliko nagrado," pravi Alonso.

Hkrati pa so tisti, ki so v Sepangu že testirali pod lučmi, izrazili pogojno podporo. "Zame osebno je to v redu, če bo proga dovolj osvetljena," je dejal Ferrarijev voznik Finec Kimi Räikkönen. Njegov moštveni kolega, Brazilec Felipe Massa, se z njim strinja: "Dokler vidimo progo in je poskrbljeno za varnost, zakaj pa ne?"

FIA mora najprej določiti pravila nočnega dirkanja

Mokhzani, sin nekdanjega malezijskega premiera Mahathirja Mohamada, je pojasnil, da mora Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) najprej določiti pravila in smernice za osvetlitev prog, šele nato bo načrt o uvedbi nočnih dirk v formuli 1 lahko postal resničnost. "Če bodo postavili tovrstne standarde, potem lahko začnemo delati na projektu nočnih dirk. Postavitev luči na našem dirkališču ne predstavlja posebne težave, saj smo predani temu športu. FIA mora le postaviti svetlobna in varnostna merila," pravi Mokhzani, ki se je z določenimi uradnimi osebami in svetovalci že pogovarjal o tem, kakšne luči naj bi uporabili, da bi preprečili bleščanje ali sence.

Webber bo reflektorje testiral že jutri


O tem, kako je dirkati pod lučmi, bo v kratkem lahko najbolje pojasnil Avstralec Mark Webber, ki bo Red Bullov dirkalnik pod reflektorji v soboto testiral v Singapurju.