V slovenskem taboru računajo na prednost domačega terena

Planinšek je poudaril, da je na vsaki tekmi cilj izboljšanje doslej najboljšega rezultata sezone. To zimo je največji uspeh slovenske reprezentance 11. mesto Gorze v veleslalomu in 9. Vajdiča v slalomu.

Objavljeno
02. marec 2007 19.00
Pred prireditelji le še zaključna dela
Kranjska Gora – V slovenskem taboru alpskih smučarjev, ki je svoje načrte razkril na novinarski konferenci, pred sobotnim veleslalomom in nedeljskim slalomom svetovnega pokala precej računajo na prednost domačega terena. Vodja moških reprezentanc Urban Planinšek je razkril, da bodo na veleslalomu nastopili Aleš Gorza, Bernard Vajdič in Mitja Valenčič, za slalom pa se jim bosta pridružila še Drago Grubelnik in Mitja Dragšič.

"Sicer smo razmišljali še o mlajših tekmovalcih, ampak jutri odpotujejo na mladinsko svetovno prvenstvo, kar je njihov glavni cilj sezone, zato smo se odločili le za omenjeno peterico," je dejal Planinšek in poudaril, da je na vsaki tekmi cilj načeloma izboljšanje doslej najboljšega rezultata sezone: "Realno je od fantov pričakovati, da bodo izboljšali svoje najboljše izide sezone." Za zdaj je v svetovnem pokalu v veleslalomu največji uspeh slovenske reprezentance to zimo 11. mesto Gorze v Adelbodnu, v slalomu pa je največji uspeh dosegel Vajdič, ki je bil deveti v Alta Badii.

"V zadnjih dneh smo kljub toplemu vremenu ujeli še par dobrih treningov. Vsi fantje so se maksimalno posvetili treningu in se zavzeto pripravljali za ti dve tekmi. Teren v Kranjski Gori dobro poznajo, presmučali smo ga po dolgem in počez in menim, da so bili pri delu precej zavzeti, saj se zavedajo pomembnosti tekem," je dejal trener za tehnične discipline Rasto Ažnoh.

Svoje cilje so predstavili tudi slovenski smučarji

Z izjemno Grubelnika, ki je še na pripravah v Innerkremsu, so svoje načrte pred vikendom v Podkorenu predstavili vsi reprezentanti.

"Pred nami je domača tekma in upam, da bo tokrat drugače. Sam menim, da sem se že prej na treningih maksimalno osredotočil na smučanje, čeprav rezultati tega ne kažejo. Kljub temu do zadnje tekme ne bomo metali puške v koruzo," je zatrdil Dragšič: "To je le domača tekma, ima poseben naboj in skušal bom sezono končati z dobrim domačim rezultatom."

"Ti dve tekmi sta za vse nas zelo pomembni, da vsaj malo popravimo slabo sliko te sezone, v kateri nismo ravno blesteli. Zase lahko rečem, da imam pred domačo tekmo dobre občutke, treningi so uspeli in upam, da mi bo te občutke uspelo prenesti na tekmo. Nadejam se lepih rezultatov," je dejal Valenčič, ki bo nastopil tako v veleslalomu kot slalomu.

Tudi Vajdiča čaka dvojni program: "V nedeljo lahko, vsaj glede na letošnje rezultate, iztržim več. Vendar si kljub temu že jutri v veleslalomu želim prikazati boljše nastope kot do zdaj v svetovnem pokalu. Domača tekma pa je gotovo lepa priložnost, da to tudi pokažem, tako da se veselim tega konca tedna pred finalom svetovnega pokala."

Gorza je v Kranjski Gori pod vodstvom Ažnoha minuli teden opravil dan in pol treninga v družbi italijanskih smučarjev. "Gotovo mi je trening koristil, sicer pa teren dobro poznam, zdaj moram le še smučati tako, kot znam. In verjamem, da rezultat v tem primeru ne bo izostal."

Se bosta Gorza in Vajdič uvrstila na finale svetovnega pokala?

Kranjskogorski tekmi nista pomembni le zato, ker sta pred domačim občinstvom, temveč predvsem za Gorzo in Vajdiča tudi za uvrstitev na finale svetovnega pokala, teoretično pa imata ob senzacionalnih uspehih možnosti za uvrstitev med petindvajseterico tudi Vajdič in Dragšič. "Gotovo bi bilo precej lažje, če bi dovolj točk za finale nabral že pred kranjskogorskima tekmama. Vedno je težko finale loviti še na zadnji tekmi, ampak enkrat sem že bil v takšnem položaju in mi je uspelo, tako da poznam te občutke in upam, da se bom jutri dobro znašel. Gotovo pa je velika prednost, da bom finale lovil na domačem terenu," se je strinjal Gorza, ki v glavi ne bo preračunaval in sešteval točk, temveč se bo skušal osredotočiti le na svoje smučanje: "Mislim, da bo to dovolj za finale."

V podobnem položaju je tudi Vajdič: "Slalom se res lahko sprevrže v pravo loterijo. Sam do zdaj še nikoli nisem bil v tem položaju, da bi se sploh lahko boril za finale in zato sem vesel, da še imam to možnost, da na domači tekmi zberem še tisto, kar mi manjka. Ne nameravam se predati brez boja, ne preostane nam nič drugega kot popoln napad."

X-plozija zabave v soboto zvečer

Sobotni veleslalom se bo s prvim tekom v Podkorenu začel ob 9.30, proti večeru bo javno žrebanje številk za slalom, nato pa bo zabavni program X-plozija zabave in tekma zvezd "Ski Legends", ki jo pripravlja Jure Košir. V nedeljo se bo prvi tek slaloma začel ob 10. uri.