V sredo proti Poljski brez usodnih londonskih nihanj

Slovenska nogometna reprezentanca je preživela gostovanje pri 7. reprezentanci sveta in v prijateljski tekmi na slovitem štadionu Wembley iztržila sorazmerno ugoden izid 1:2. A glavna tekma bo na vrsti v sredo.

Objavljeno
07. september 2009 12.22
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
London - Generalka za Poljsko (Maribor, sreda ob 20.45) se za selektorja Matjaža Keka in njegove fante v Angliji vendarle ni končala po najlepših željah; Slovenci so se z Angleži resda pogumno borili, Zlatan Ljubijankič je zabil tudi gol, toda angleška centralna branilca sta imela večji del tekme lahko delo. Še bolj boleča pa je (morebitna) izguba najizkušenejšega Kekovega štoperja Boštjana Cesarja, čigar gleženj jo je skupil v dvoboju Ljubljančana in licemerca Wayna Rooneyja.

Kakšni so obeti slovenske reprezentance v boju za svetovno prvenstvo 2010 v JAR, potem ko je v slovitem angleškem nogometnem hramu zapustila soliden vtis, minimalno izgubila s favorizirano Anglijo, zmagala v navijaškem dvoboju na tribunah, pokazala nekaj pozitivnih elementov in razkrila že znane slabosti?

Izbranci Matjaža Keka so z začetno postavitvijo daleč stran od vrat Samirja Handanoviča ustrezno zgostili sredino igrišča in s tem Angležem začasno povzročili kar nekaj preglavic, v nadaljevanju je vendarle sledil pričakovan razplet. Pripombe, češ kaj bi bilo, če švedski sodnik ob dvoboju Boštjana Cesarja in Wayna Rooneyja ne bi pokazal na belo točko – enajstmetrovke res ni bilo –, so neprimerne, vratnica Rooneyja, prečka Johna Terryja, več nevarnih priložnosti Angležev, reševanje gola z izbijanjem žoge z golove črte (Matej Mavrič) govorijo v prid trditvi, da s(m)o se v prvem polčasu vendarle izvlekli s spodobnih 0:1 – 11-m je odlično izvedel Frank Lampard, čeprav je Handanovič prebral njegovo namero –, na koncu pa z vzpodbudnih 1:2.

Čeravno je šlo v soboto vendarle le za prijateljski dvoboj z uglednim in močnim tekmecem, katerega selektor Fabio Capello ne dopušča rezervirane igre – prvega zvezdnika Davida Beckhama je dvakrat poslal na ogrevanje, a »Becks« ni zaigral –, velja izpostaviti oscilacije v igri slovenske zvezne vrste. Preveč je bilo podaj v obrambno vrsto, premalo poskusov proti angleškim vratom, zadrževanja žoge ni bilo (posest žoge je bila 67 % : 33 % v korist Angležev). Ob akciji Jermaina Defoeja za domače vodstvo z 2:0 so Tottenhamovega napadalca naši le gledali (klubska naveza Defoe-Lennon je delovala odlično) …

Tekma na Wembleyju je res navrgla tudi vzpodbudne novice: Kek je z menjavami vendarle izboljšal raven slovenske igre, naši so bili v končnici tekme enakovrednejši tekmec. Akcije Nejca Pečnika in Zlatana Ljubijankiča, ko sta iz igre izpadla Glen Johnson in Joleon Lescott, za katera sta Liverpool in Manchester City poleti odštela 50 milijonov €, se ne bi sramovala nobena zasedba. Premierni nastop v članski reprezentanci pa je doživel 19-letni Interjev up Rene Krhin, ki ob tem ni razočaral. Sporočilo iz Londona: nihanja proti ranjeni Poljski bi bila lahko usodna.

Matjaž Kek, slovenski selektor:
»Ta slovenska generacija bi morala odigrati več takšnih tekem. Na trenutke smo se povlekli preveč nazaj in nismo pritiskali na njihovo zadnjo vrsto. Raznovrstna igra je tisto, kar si želim, toda proti ekipi, ki obvlada igro kratkih podaj, je to težko

Zlatan Ljubijankič: »Ne, nič ni narobe, ker nisem začel tekme. Vsi poznamo svoje naloge, tudi sam. Gol mi bo ostal v spominu, a bi ga pri priči zamenjal za tri točke s Poljsko.«

Rene Krhin: »Najbolj sta me navdušila Gerrard in Lampard. Mislim, da sem se s fanti dobro ujel, tudi na treningih je tako. Selektor je ob menjavi izbiral med mano in Tončijem Žlogarjem

Fabio Capello, selektor Anglije: »Ogledal sem si tekmo Slovenija – Češka, zato me gostje niso presenetili. Vedel sem, da znajo Slovenci igrati dober nogomet, ko spustijo žogo. Za Hrvaško imamo še veliko rezerve

Steven Gerrard: »Rooney trdi, da ga je Cesar potegnil za dres. Vprašal sem ga neposredno, ali je prišlo do kontakta, in odgovoril mi je pritrdilno

Kako so igrali - Kdo ob Novagolu, Zlatan ali Zlatko?

Več kot 2000 slovenskih navijačev je bilo kljub porazu naše izbrane vrste na Wembleyju zadovoljnih z dogodkom »prijateljska tekma z Anglijo«, končni izid 1:2 proti takšni nogometni velesili ni nepričakovan. Čeravno je šlo za prijateljski dvoboj, ki pogosto postavi več vprašanj, kot ponudi odgovorov, pa je bilo na sobotni večer moč videti več taktično-tehničnih podrobnosti in razlik v trenutni pripravljenosti slovenskih adutov za pomembno tekmo s Poljsko v kvalifikacijah za SP 2010. »Tekma je razširila krog kandidatov za nastop s Poljsko,« je prepričan selektor Matjaž Kek.

Nejc Pečnik (7): Z akcijo za učbenike je iz igre vrgel največjo poletno okrepitev Liverpoola in imenitno podal žogo za gol. Čeprav mladostno vihrav, je eden redkih v slovenski reprezentanci, ki upa iti »ena na ena« s katerimkoli tekmecem. Pomemben adut, ko Slovenija lovi rezultat.

Zlatan Ljubijankič (6,5): Potrpežljivo čaka na svojo priložnost tako na klopi za rezerve kot na igrišču. Tudi on je ugnal eno od zvezd prestopnega roka Joleona Lescotta (Manchester City). Kek mu je v soboto namenil le dobre pol ure igre, fužinski napadalec pred tekmo s Poljsko ni porabil preveč moči.

Robert Koren (6,5): Kapetan, ki je na vprašanja pokroviteljskih angleških novinarjev odgovarjal v slovenskem jeziku, je spet pretekel »morje« kilometrov, naredil več pametnih prekrškov, postavljal linije … S Poljsko, ki jo mora Slovenija premagati, bo bržčas igral še bolj proti vratom tekmeca.

Zlatko Dedič (6,5): Novakoviču je ponudil prvo priložnost, nato pa se je podredil vlogi prvega slovenskega branilca. Dobro je poslušal Kekova navodila, lovil Angleže, vprašanje pa je, ali so te odlike uporabne za nujen zlom poljske obrambe.

Boštjan Cesar (6):
V svojem slogu se je boril z Angleži in potegnil v dvoboju kratko z vse prej kot poštenim Rooneyjem. Če bodo terapije z ledom čudežno pozdravile zviti gleženj, bi bil lahko pomemben adut za Poljsko.

Matej Mavrič (6): Si lahko Matjaž Kek zamisli boljšega džokerja? Pirančan ne zganja cirkusa zaradi sedenja na klopi, ko zaigra, vselej pokaže svoj maksimum. Tudi pojutrišnjem bo najbrž tako, če Cesar ne bo mogel stisniti zob.

Bojan Jokič, Mišo Brečko (6): Boljših bočnih igralcev selektor Kek na žalost nima, oba pa sta imela hude težave z angleškimi tekmeci. Pojutrišnjem se prav na bokih obeta odločilna bitka: Poljaki na širših igriščih, kot je tudi mariborsko, igrajo bolje, kot so na ozkem s Severnimi Irci.

Andraž Kirm (6):
Dokler je še imel moči, je odigral več dvojnih podaj s soigralci in vtekal v prazen angleški kazenski prostor. Toda tudi zanj velja: za tekmo s »svojimi« Poljaki bo moral igrati v višji prestavi.

Valter Birsa (6): Na desnem boku je vztrajno iskal ustrezno rešitev za preboj Angležev, toda spet je igral premehko, pravega učinka pa ni bilo. Bo proti Poljski z malo verjetno, a dolgo pričakovano renesanso naredil več?

Andrej Komac (6):
Potem ko je Kek (pre)dolgo okleval z menjavami, je tudi nogometaš iz izraelske lige dvignil ritem slovenske igre v skladu s svojimi zmožnostmi.

Samir Handanovič (6): V prvih 30 minutah je neugodne predložke Angležev v kazenski prostor raje izbijal, kot da bi jih v svojem slogu zanesljivo lovil. Dela je imel malo, a prejel dva gola, ob katerih pa bi – tako kot ob vratnici in prečki – težko napravil več.

Milivoje Novakovič (5,5): Kako je reprezentanca odvisna od njegovih golov! »Novagol« še ni pravi po neprijetni poškodbi, zato ga želi Kek s stalno minutažo vrniti med »žive«. Dileme ni, tekma proti Poljski je imenitna priložnost za preporod kapetana Kölna.

Aleksander Radosavljevič (5,5): Nogometaš Tomska je bíl zahtevno bitko z angleškimi vezisti, toda kronologija sobotne tekme ga ne uvršča med junake Wembleyja: udeležen je bil pri drugem angleškem golu, pri vratnici in prečki.

Marko Šuler (5): Tolaži se lahko le z dejstvom, da je imel opravka z enim od najboljših nogometašev na svetu. Rooney ga je vrtel kot na vrtiljaku, pri prečki ga je preskočil prav tako sloviti John Terry …

Rene Krhin, Dalibor Stevanovič (–): Razlika je bila vidna z zadnje vrste ogromnega Wembleyja: Krhin je v slogu zahtev Joseja Mourinha pogumno igral naprej in z diagonalnimi podajami iskal soigralce, Stevanovič je iskal rešitve s podajami nazaj.