V Velenju zmago, v Celju službo

Vratar Dejan Perić ni sprejel povabila slovenskega selektorja Zvonimirja Serdarušića, a ga bomo to sezono vseeno videli na naših igriščih. Jutri (18.15) prihaja v Velenje kot kapetan Veszprema v ligi prvakov.

Objavljeno
06. november 2009 14.24
Miha Hočevar
Miha Hočevar
Velenje - Gre za madžarskega velikana, proti kateremu si bodo rokometaši Gorenja v 4. kolu lige prvakov poskušali priigrati drugo zmago v tej evropski sezoni. Naloga bo vse prej kot lahka, saj »Perke« in druščina v Rdečo dvorano prihajajo po novi točki, ki bi jih že popeljali do praga uvrstitve v drugi del.

O tem, na čigavi strani so izkušnje in tradicija, ni potrebno izgubljati besed. Veszpremu se sicer še ni posrečil veliki met, kot se je Celju Pivovarni Laško z evropsko krono leta 2004, a je zadnja leta na klubski sceni najbolj stanovitna sila iz tega dela stare celine – v tem desetletju se je enkrat uvrstil v finale LP, še dvakrat v polfinale in petkrat v četrtfinale, spodrsljaj v sezoni 2007/08, ko so ga iz elite v prvem delu tekmovanja izločili ravno »pivovarji«, pa je popravil s končno zmago v pokalu pokalnih zmagovalcev.

Velenjčani, ki so se minulo pomlad prvič ovenčali z naslovom državnih prvakov, si še ustvarjajo evropski renome, ki so ga najbolj podkrepili s prebojem v finale pokala EHF minulo sezono. To je že dovolj, da jih Madžari ne bodo podcenjevali, kar Perić tako ali tako ne bi storil.

»Igrali bomo proti ekipi, ki zadnja leta poskuša prevzeti primat v Sloveniji, pri tem pa že osvaja lovorike, za kar ji moram čestitati. Gorenje se je zasluženo uvrstilo v ligo prvakov, za katero je dobro sestavilo ekipo. Ima veliko kakovostnih igralcev, ki jih ob slogu igre, ki jo goji – z narekovanjem ostrega ritma –, tudi potrebuje. V mojih celjskih časih so bila gostovanja v Rdeči dvorani pravi derbiji, zato tudi tokrat pričakujem težko tekmo, na katero se ne pripravljamo brez težav. Vujin in Lapčević sta se poškodovana vrnila z reprezentančne akcije, tako da je njun nastop pod vprašajem. Je Veszprem izrazit favorit? Naša ekipa v nobeno tekmo ne gre s takšnim pogledom, mi le radi dobro igramo in zmagujemo, to je vedno naš cilj in tako bo tudi proti Gorenju, ki ga spoštujemo kot vsako drugo ekipo,« je o četrtem sezonskem evropskem tekmecu povedal vratar madžarskih prvakov, ki so LP začeli s porazom v gosteh pri Rhein Neckar Löwen (29:32), nato pa precej popravili vtis z visoko zmago v Chamberyju (29:19) in točkama, ki so ju osvojili proti Kielcam (33:26) – ekipama, ki sta to jesen že ugnali »ose«.

Te v preostanku jesenskega dela LP čakata papirnata favorita skupine B, po Veszpremu še obe tekmi z nemškimi »levi«. »Kako močni smo to sezono? Ne vem, ali se lahko po robu postavimo največjim v Evropi, tudi nimamo bolestnih ambicij, imamo pa ekipo za najboljših osem,« je o nekoliko prenovljenem Veszpremu, v katerem je zdaj ob njem in našem občasnem reprezentantu Davidu Koražiji še več znanih obrazov s slovenskih igrišč (iz Celja sta prišla Mirsad Terzić in Renato Sulić, iz Kopra pa Milan Mirković), povedal Perić, ki je minulo sezono s soigralci prestal bolečo izkušnjo.

Pretep pred diskoteko se je tragično končal za krožnega napadalca Mariana Cozmo, čigar smrt je še bolj združila ekipo. »Že prej nismo imeli težav z medčloveškimi odnosi, ob tej boleči izgubi pa smo kot ekipa pokazali izjemen značaj – skupaj se znamo veseliti, a tudi trpeti in žalovati. Ponosen sem na to, kako so se odzvali moji soigralci,« je 39-letni vratar povedal o posledicah smrti romunskega reprezentanta, brez katerega (pa tudi brez Žarka Šešuma in Ivana Pešića, ki sta v pretepu skupila težji poškodbi) je Veszprem le za dva gola (56:58) klonil v četrtfinalu LP proti Ciudadu Realu in osvojil naslov državnega prvaka.

Pri tem je Perić, ki je devet let branil celjska vrata, kljub visoki starosti za rokometaša odigral tako pomembno vlogo, da je še vedno zelo iskan. V slovenski reprezentanci si ga je zaželel Zvonimir Serdarušić, v srbski pa Sead Hasanefendić. »Zame je bila velika čast, da se je 'Noka' spomnil name, a istočasno je prišel klic iz moje domovine, za katero nisem igral že šest let. Reprezentance ne zamenjaš kar tako, še posebej ne v 40. letu starosti. Kot kaže, sem se pravilno odločil. Za mano je že prva akcija z izbrano vrsto, v kateri sem kapetan, vratar in trener vratarjev. Tekmo ob 60-letnici rokometa v Srbiji s Francozi smo izgubili, zato pa na turnirju na Madžarskem slavili zmage nad gostitelji, Romunijo in Tunizijo. To je vsekakor dober obet za EP v Avstriji, po katerem bom spet razmislil o svoji reprezentančni prihodnosti,« je o vrnitvi na velika tekmovanja dejal Perić, ki pogleduje tudi proti koncu kariere, ko ga v Slovenijo ne bo treba posebej vabiti: »Z Veszpremom imam pogodbo do leta 2011, nato se bom vrnil v Celje, ki je že 12 let moj pravi dom. Kot vratar? Seveda bi rad branil kolikor dolgo se da, a tedaj bom star že 41 let. Sicer pa nikoli nisem skrival želje, da bi v kakšni drugi funkciji deloval v celjskem klubu, ki mi je veliko dal, pa tudi jaz njemu …«