V velikem finalu Poljaki in Nemci

V finalu svetovnega prvenstva v Nemčiji se bosta pomerili reprezentanci Poljske, ki je premagala Dansko, in Nemčije, ki je premagala Francijo.

Objavljeno
02. februar 2007 01.15
Pri Hrvatih je bil zelo učinkovit Balić
Köln/Hamburg – Poljska rokometna reprezentanca je v drugem polfinalnem dvoboju svetovnega prvenstva v Nemčiji v Hamburgu po dveh podaljških premagala Dansko s 36:33 (30:30, 26:26, 15:14) in se bo v velikem finalu pomerila z Nemčijo, ki je prav tako po dveh podaljških ugnala Francijo z 32:31 (27:27, 21:21, 11:12). Tekma za prvo mesto med Nemčijo in Poljsko se bo v nedeljo, 4. februarja, v Kölnu pričela ob 16.30, tekma za tretje mesto pa ob 14. uri. V soboto, 3. februarja, bosta v Kölnu tekmi za končno peto mesto med Hrvaško in Rusijo (16.30) ter sedmo mesto med Španijo in Islandijo (14).

Poljska - Danska 36:33 (30:30, 26:26, 15:14)

Color Line Arena, gledalcev 12.500, sodnika: Breto in Huelin (oba Španija).
Poljska: Szmal, K. Lijewski 1, Kuchczynski 1, Jachlewski 1, Tkaczyk 6, Bielecki 8, Wleklak 1, B. Jurecki 3, Jurasik 5, M. Jurecki 3, Weiner, Kuptel, Tluczynski 3 (3), M. Lijewski 4.
Danska: Hvidt, Boesen 7 (1), Leegaard 4, Jorgensen, Jensen 1, Rasmunssen, Christiansen 7 (1), Madsen 3, Knudsen 3, Stryger 5, Oechsler, Noddesbo, Henriksen, Boldsen 3.
Sedemmetrovke: Poljska 3 (3), Danska 2 (2).
Izključitve: Poljska 10, Danska 12 minut.
Rdeč karton: /.

Poljski rokometaši se vračajo na veliko rokometno sceno. Že v prvem delu tekmovanja so po zmagoslavju nad Nemci opozorili na svoje velike zmožnosti, drugi del tekmovanja pa končali na prvem mestu. V četrtfinalu so z golom prednosti premagali Ruse, v današnjem drugem polfinalnem trilerju pa so po sanjskih zadnjih petih minutah drugega podaljška odvzeli skalp še Dancem in se v velikem slogu uvrstili v veliki finale, kjer jih bodo v nedeljo v razžarjeni koelnski areni pričakali vroči Nemci.

Izbranci nekdanjega odličnega rokometaša Bogdana Wente so prevladovali večji del dvoboja. Sanjska zunanja vrsta Karol Bielecki-Gregorz Tkaczyk-Marcin Lijewski je najbolj zaslužna za veliki poljski met na letošnjem zaključnem turnirju, čeprav so v sami končnici odgovornost prevzeli tudi drugi igralci, predvsem "joker" Michal Jurecki. Slovani so bili večji del v rezultatski prednosti, izbranci danskega stratega Ulrika Wilbeka pa so jih vztrajno lovili in jih vselej ujeli. Tako je bilo vse do "drugega 5-minutnega polčasa" drugega podaljška, ko so Poljaki naredili serijo 3:0 in si priigrali neulovljivo prednost.

Nemčija - Francija 32:31 (27:27, 21:21, 11:12)

Kölnarena, gledalcev 19.000, sodnika: Hakansson in Nilsson (oba Švedska).
Nemčija: Fritz, Hens 4, Roggisch, Klein 3, Glandorf 5, Bitter, Baur 5 (4), Zeitz 3, Jansen 3, Klimovets, Kraus 2, Kehrmann 4, Kaufmann 1, Schwarzer 2.
Francija: Ploquin, Fernandez, Dinart, Burdet, G. Gille, B. Gille 4, Narcisse 8, Girault, Karabatič 6, Kempe, Omeyer, Abati 7 (2), Abalo 3, Guigou 3.
Sedemmetrovke: Nemčija 4 (4), Francija 2 (2).
Izključitve: Nemčija 12, Francija 10 minut.
Rdeč karton: /.

Nemški rokometaši so v zadnjih dveh tednih absolutni junaki domačega športnega prizorišča, z današnjo veliko zmago v polfinalu nad Francozi pa bo njihova priljubljenost bržkone dobila epske razsežnosti. Nemci so si zmago dobesedno prigarali, saj so vendarle kakovostnejše Francoze porazili po pravem rokometnem maratonu z dvema podaljškoma, pa tudi "ščepcem" sodniške naklonjenosti, ki so jih tradicionalno deležni gostitelji zaključnih turnirjev.

V Kölnareni se je od prve do zadnje minute odvijal neizprosen boj, nobena reprezentanca si ni priigrala več kot dva gola prednosti. Francozom je to uspelo dvakrat (12:10 in 17:15), Nemcem pa celo trikrat (3:1, 4:2 in 5:3). V francoski izbrani vrsti je v rednem delu bolj ali manj vse slonelo na Nikoli Karabatiču in Daniellu Narcissu, medtem ko je bila nemška odgovornost porazdeljena na večje število igralcev. Prav večje število domačih razpoloženih igralcev je bil tudi jeziček na tehtnici, saj se je v francoski reprezentanci med strelce vpisalo šest, v nemški pa kar deset igralcev. Obe izbrani vrsti sta imeli nekaj "zaključnih žog" za končno zmago, navdih posameznikov, predvsem to velja za oba vratarja - Francoza Thierryja Omeyerja (15 obramb) in Henninga Fritza (17 obramb) - pa sta tekmo vseskozi postavila v začetno izhodišče, tako da se je dvoboj razpletel šele po 80 minutah igre.

V tem prekrasnem polfinalnem dvoboju rokometnih titanov si črno piko zaslužita sodnika. Že slovenski selektor Kasim Kamenica se je po porazu z Nemčijo jezil na sodnike, z bolj diplomatskimi in izbranimi besedami se je po četrtfinalnem porazu z gostitelji oglasil tudi španski strateg Juan Carlos Pastor. Švedski sodniški par Hakansson/Nilsson je imel v današnjem dvoboju nekatere čudne odločitve, najbolj sporen pa je bil nepriznani gol Michaela Guigouja v sklepnih sekundah drugega podaljška.

Hrvaška ugnala Španijo

Hrvaška rokometna reprezentanca je v današnji prvi tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta v Kölnu premagala Španijo s 35:27 (16:12). V hrvaški izbrani vrsti, ki si je z zmago priigrala kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008, sta bila najbolj učinkovita Ivano Balić (9 golov) in Igor Vori (6), za branilce naslova svetovnih prvakov iz Tunizije leta 2005 pa sta največ golov dosegla Victor Tomas (6) in Mateo Garralda (5).

Ruski rokometaši za peto mesto s Hrvati

Ruska moška rokometna reprezentanca se bo v soboto, 3. februarja, v boju za končno peto mesto na svetovnem prvenstvu v Nemčiji pomerila s Hrvaško, potem ko je v današnjem drugem dvoboju za uvrstitev od 5. do 8. mesta v Hamburgu premagala Islandijo s 27:24 (16:14). V ruski izbrani vrsti je bil najboljši strelec Vitalij Ivanov (6), v islandski pa Olafur Stefansson (7).