V vsako borbo, kot da je zadnja

V rotterdamski športni palači Ahoy, ki sprejme 8.000 gledalcev, je vse nared za jutrišnji začetek 26. svetovnega prvenstva v judu, na katerem bo moči merilo več kot 450 borcev iz 103 držav, med njimi sedem Slovencev.

Objavljeno
25. avgust 2009 12.25
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Rotterdam - Za čim boljše uvrstitve se bo potegovalo sedem Slovencev, od katerih bo prvi na blazine že uvodni tekmovalni dan stopil Rok Drakšič. Pojutrišnjem se bosta občinstvu predstavila Petra Nareks in Sašo Jereb, v petek bosta naše barve branila Urška Žolnir in Aljaž Sedej, v soboto bo edina Slovenka v areni Raša Sraka Vukovič, v nedeljo pa bo skušala svojo kožo čim dražje prodati še Lucija Polavder.

»Doletela me je čast, da od Slovencev odprem prvenstvo. Potrudil se bom po svojih najboljših močeh in skušal z dobrim dosežkom spodbuditi preostale reprezentante,« je napovedal Rok Drakšič, ki se zaveda, da bo izjemno težko ponovil (ali še izboljšal) visoko peto mesto s prejšnjega svetovnega prvenstva v Riu de Janeiru '07. Če zaradi drugega ne, bo zanj težje že zato, ker je po lanskih olimpijskih igrah v Pekingu prestopil v višjo kategorijo do 66 kilogramov. »Večino novih tekmecev sem medtem že spoznal in na lastni koži občutil, da so močnejši kot prejšnji. Zato pa sem jaz za drobec hitrejši od njih, kar bom skušal unovčiti,« je razkril 22-letni Grižan.

Petra Nareks (do 52 kg) bi rada šestim kolajnam z evropskih prvenstev dodala še krstno s svetovnega. »Prvenstvo v Rotterdamu bo zame prvo, na katerem ne bom tekmovala že uvodni dan. Upam, da mi bo to prineslo srečo,« si je zaželela 26-letna Žalčanka, ki ima sicer na dvorano Ahoy in največje pristanišče v Evropi lepe spomine.

Leta 2005 se je namreč tam na EP ovenčala z bronastim odličjem. Urška Žolnir (do 63 kg) se zaradi poškodbe takrat v Rotterdamu ni borila, tudi tokrat ni stoodstotno nared, ker so jo med pripravami ovirale bolečine v levem kolenu. »Za silo bo. Ali bo to dovolj za odmevnejši rezultat, pa bomo videli v petek,« je omenila letošnja evropska prvakinja, ki že ima kolajno tudi z olimpijskih iger (3. v Atenah '04) in s svetovnega prvenstva, potem ko je bila pred štirimi leti v Kairu tretja.

Raša Sraka Vukovič (do 70 kg) v svoji kategoriji pričakuje vse najhujše tekmice, zadovoljna pa bo z vsako uvrstitvijo do sedmega mesta. »Upam na dober dan s čim več zmagami,« je bila na novinarski konferenci kratka 29-letna Ljubljančanka in besedo prepustila Luciji Polavder (nad 78 kg), ki bo – tako je zatrdila – znova dala vse od sebe ter se pogumno postavila po robu precej težjim in višjim judoistkam. »V vsako borbo bom šla, kot da je zadnja,« je 24-letna Grižanka zaupala svoj načrt, ki ji je prinesel že veliko uspehov. Najodmevnejšega na lanskih olimpijskih igrah v Pekingu, kjer si priborila bronasto kolajno, kot edina Slovenka pa se je na zmagovalni oder povzpela tudi na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Riu de Janeiru, kjer je bila pred dvema letoma druga v odprti kategoriji, ki je sicer tokrat ni na sporedu v Rotterdamu.

Z velikimi pričakovanji se je sinoči proti Nizozemski odpeljal tudi Aljaž Sedej (do 81 kg), ki si je letos izbojeval že bronasto odličje na evropskem prvenstvu v Tbilisiju, vrhunsko pripravljenost pa je v začetku julija potrdil še z naslovom sredozemskega prvaka v Pescari. »To je moje prvo člansko svetovno prvenstvo, nanj pa odhajam povsem neobremenjen. Za menoj je namreč že uspešna sezona, če hočem, da bo popolna, pa bom moral še kaj doseči tudi v Rotterdamu,« je razmišljal 21-letni Ljubljančan.

V nekoliko drugačnem položaju je Sašo Jereb (do 73 kg), ki zaradi poškodovane desne rame vse do zadnjega ni vedel, ali bo sploh odpotoval na svetovno prvenstvo. »Glede na vse težave, ki so me spremljale v zadnjem obdobju, bom vesel preboja med najboljšo sedmerico, moja velika želja pa je seveda kolajna. Ne vem, ali sem jo z načeto ramo sposoben osvojiti, po drugi strani pa upam tudi na presenečenja, ki so v judu vselej mogoča,« je dejal 26-letni Žirovec.