V Wimbledonu enak denarni sklad za ženske in moške

Na odprtih prvenstvih Avstralije in ZDA ženske že več let igrajo za enake denarne nagrade kot moški, na četrtem turnirju za veliki slam Roland Garossu pa so nagradni sklad izenačili lani.

Objavljeno
22. februar 2007 16.26
Roger Federer
Wimbledon - Organizatorji teniškega turnirja za grand slam v Wimbledonu so sporočili, da bosta nagradna sklada za ženske in moške prvič v zgodovini turnirja letos enaka.

Na odprtih prvenstvih Avstralije in ZDA ženske že več let igrajo za enake denarne nagrade kot moški, na četrtem turnirju za veliki slam Roland Garossu pa so nagradni sklad izenačili lani. Wimbledon je bil tako edini iz velike četverice, na katerem so ženske prejemale nižje nagrade kot njihovi moški kolegi.

V minulem letu je v moški konkurenci zmagovalec Švicar Roger Federer prejel 920.000 evrov, zmagovalka v ženski konkurenci Francozinja Amelie Mouresmo pa "le" 880.000 evrov. "Tenis je eden redkih športov, v katerih se ženske in moški istočasno merijo na pomembnih tekmovanjih. Tako menimo, da je naša odločitev dobra tako za tenis, teniške igralke kot tudi za Wimbledon," je dejal Tim Phillips, predsednik kluba All England Lawn Tennis and Croquet Club, ki prireja turnir v Wimbledonu. Po njegovih besedah so se člani klubskega vodstva enoglasno odločili za to potezo, saj naj bi bil "čas za spremembo ravno pravšnji".

Phillips je še dejal, da upa, da bo njihova odločitev pripomogla k temu, da se bodo deklice, ko bodo izbirale športno kariero, zdaj raje odločale za tenis.