V zadnji tekmi so »risi« premagali Madžarsko

Slovenska hokejska reprezentanca je na pripravljalnem turnirju za pokal Pannona tudi na tretji tekmi dosegla zmago, tokrat proti Madžarski. S tem so izbranci selektorja Johna Harringtona osvojili prvo mesto.

Objavljeno
08. november 2009 21.28
Četrtek: Slovenska hokejska reprezentanca si je z zmago proti Japonski izborila nastop na elitnemu tekmovanju v Kanadi 2008.
 Rok Tamše, iz Szekesfehervarja
Rok Tamše, iz Szekesfehervarja
Szekesfehervar - Slovenska hokejska reprezentanca je na pripravljalnem turnirju za pokal Pannona v madžarskem Szekesfehervarju tudi na tretji tekmi dosegla zmago, tokrat proti Madžarski z 3:1 (0:0, 1:1, 2:0). S tem so izbranci selektorja Johna Harringtona osvojili prvo mesto, naslednji pripravljalni turnir za nastop na aprilskem svetovnem prvenstvu divizije 1 v Ljubljani pa bodo odigrali februarja na Japonskem.

Proti gostiteljem v polni dvorani pred 3500 gledalci so »risi« v prvi tretjnini prikazali disciplinirano igro z veliko drsanja. Zadnjo tekmo turnirja je zaradi lažje poškodbe trebušne mišice izpustil Andrej Hebar. Čeprav se v prvih 20 minutah igre mreži nista zatresli, smo vendarle videli za spoznanje boljšo igro Madžarov, ki so vztrajno oblegali gol razpoloženega Gabra Glaviča. Slovenski vratar je nekajkrat izvrstno posredoval, res pa je, da so mu z dokaj dobro igro v obrambi pridno pomagali tudi soigralci. Slovenija je v prvem delu tekme enkrat imela na ledu igralca več dve minuti, vendar številčne premoči ni kronala z golom.

V 23. minuti smo videli gol za vodstvo Slovenije. Žiga Pance je poslal plošček proti domačemu golu, v gneči se je slednji odbil od noge madžarskega branilca Adama Hegyija in končal za hrbtom vratarja Zoltana Hetenyija. Pance je s tem dosegel svoj prvi gol v dresu državne reprezentance. Malo kasneje so slovenski hokejisti imeli ponovno dve minuti igralca več, toda niti v drugo tega niso izkoristili. V 34. minuti se je slovenska izbrana vrsta znašla v škripcih, saj sta na prislinem počitku pristala Robert Sabolič in Greg Kužnik. Gostitelji so z dvema igralcema več na ledu ekspresno prišli do izenačenja z golom Rogerja Holeczyja.

Že na začetku zadnje tretjine se je četi selektorja Johna Harringtona v obliki power playa ponudila nova priložnost za vodstvo, a je številčna premoč znova ostala neizkoriščena. Domače moštvo je v naslednjih minutah prevzelo pobudo in vršilo silovit pritisk na Glavičev gol. V 49. minuti je bil za dve minuti izključen Kužnik. Slovenci so s fanatično borbenostjo in odličnim gibanjem v obrambni tretjini odnesli celo kožo. Natanko tri minute pred koncem tekme je bilo zelo vroče pred golom Madžarske, ko je Jakob Milovanovič potisnil plošček pod domačega vratarja, madžarski sodniki pa sprva niso videli, če je zdrsnil prek golove črte. Slovenci so zahtevali, da se gol prizna, po nekajminutnem ogledu posnetka pa se je to tudi zgodilo. Slovenci so zmago potrdili z reprezentančnim prvencem Boštjana Goličiča pol minute pred zvokom sirene.

Končni vrstni red turnirja za pokal Pannona: 1. Slovenija 9, 2. Madžarska 6, 3. Italija 3, 4. Hrvaška 0.