V ZDA že prepovedali nove plavalne kostime

Ameriška plavalna zveza je sporočila, da tamkajšnji plavalci po 1. oktobru ne bodo smeli več uporabljati visokotehnoloških kopalk, ki so v zadnjih dveh letih poskrbele za revolucijo plavalnih dosežkov.

Objavljeno
20. september 2009 12.12
Prepovedane kopalke.
Da. O./STA
Da. O./STA
Chicago - Ameriška plavalna zveza je v soboto sporočila, da tamkajšnji plavalci po 1. oktobru ne bodo smeli več uporabljati visokotehnoloških kopalk, ki so v zadnjih dveh letih poskrbele za revolucijo plavalnih dosežkov. Samo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rimu je bilo v njih doseženih 43 svetovnih rekordov.

Američani so s tem za tri mesece prehiteli ostali svet, ki uporabo kostimov najnovejše generacije v skladu s sklepom Mednarodne plavalne zveze (FINA), sprejetim med letošnjim svetovnim prvenstvom v Rimu, prepoveduje s 1. januarjem prihodnje leto. Odločitev vodilnih v ameriškem plavanju je bila na glasovanju enotna.

Pri svojem sklepu so se Američani držali predloga FINA in potrdili, da moške kopalke lahko segajo od popka do kolen, ženske pa od kolen do ramen. Kopalke morajo biti iz tekstila, pri tem pa so kot tekstil opredelili materiale, ki so tkani oziroma pleteni.

"Z današnjo odločitvijo smo še enkrat potrdili jasno stališče, da je treba zadevo s kopalkami urediti. Upamo, da se bo s tem plavanje vrnilo nazaj na stare tire in da bodo v ospredju spet plavalci ter njihovo trdo delo v bazenu," pa je odločitev ameriške zveze pokomentiral njen izvršni direktor Chuck Wilgus.