Valencia z lepo popotnico iz Londona

Roma je na domačem igrišču premagala favorizirani Manchester United, španska Valencia pa je pri Chelseaju iztržila več kot dobro popotnico za povratni obračun na domačem igrišču. Povratni tekmi bosta še kako zanimivi.

Objavljeno
05. april 2007 00.50
Ljubljana - Sredin večer je poskrbel, da bosta tudi povratni tekmi četrtfinala nogometne lige prvakov med Romo in Manchester Unitedom ter Chelseajem in Valencio še kako zanimivi. Italijanska Roma je na domačem igrišču z 2:1 (1:0) premagala favorizirani Manchester United, španska Valencia pa je pri Chelseaju, enemu glavnih kandidatov za končno slavje, iztržila več kot dobro popotnico za povratni obračun na domačem igrišču, saj je v Londonu igrala neodločeno 1:1 (1:0).

Manchester poražen v večnem mestu

Rimska ekipa se je šele prvič znašla v tem delu tekmovanja v ligi prvakov, v predhodniku LP, pokalu državnih prvakov, pa je v sezoni 1983/84 prišla do finala, kjer jo je ugnal Liverpool. Rimljani so bili v novem dvoboju z Angleži spet v podrejenem položaju, kar pa jim je doslej ustrezalo. V podobni vlogi so bili namreč tudi proti Lyonu, ki pa so ga gladko izločili. Luciano Spaletti na tej tekmi ni mogel računati na kaznovanega Davida Pizarra in poškodovanega Maxa Tonetta, še več težav pa imajo v tem obdobju v vrstah vodilne ekipe angleškega prvenstva. Alex Ferguson je namreč moral obrambo dodobra zakrpati po poškodbah Nemanje Vidiča, Mikaela Silvestra in Garyja Nevilla.

Prav ta v začetku ni bila najbolj zanesljiva, saj so ji razigrani Italijani povzročili kar nekaj preglavic na spolzkem igrišču. Christian Chivu in Francesco Totti sta nevarno sprožila s prostih strelov in pokazala, da Roma nikakor ne bo lahek zalogaj. Še posebej ob dejstvu, da na povratni tekmi zaradi rdečega kartona ne bo smel igrati Paul Scholes, ki je tokrat po prekršku nad Tottijem že v 34. minuti moral z igrišča. Roma je že pred tem na igrišču imela rahlo premoč, bila bolj konkretna in to se ji je obrestovalo v 43. minuti. Najprej se je Rodrigo Taddei odločil za strel od daleč in izsilil kot, brazilski vezist pa je nato po lepi kombinaciji Tottija in Mancinija ter s pomočjo obrambnega igralca gostov Wesa Browna poskrbel še za zasluženo vodstvo.

Tudi začetek drugega polčasa je bil dinamičen, saj sta za Romo spet nevarno poskusila Taddei (Edwin van der Sar je strel obranil) in Totti, ki je meril za las čez gol, za Manchester, dvakratnega evropskega prvaka, pa Cristiano Ronaldo. Ko pa je sicer taktično dobro postavljena Romina vrsta za trenutek pozabila na portugalskega virtuoza, je sledil zelo hladen tuš za rimske navijače. Ronaldo je namreč prodrl v sredino, lepo našel Oleja Gunnarja Solskjaerja, ta pa je z desne strani poslal žogo v kazenski prostor, kjer jo je Wayne Rooney mojstrsko ukrotil in z desetih metrov rutinirano zabil izjemno pomemben gol za rdeče vrage. Za novo rimsko upanje je v 66. minuti poskrbel črnogorski rezervist Mirko Vučinić, ki je odbito žogo po strelu Mancinija spravil za hrbet nizozemskega vratarja in Romo povedel v vodstvo z 2:1. Tega pa bi v 83. minuti lahko še povišal Totti, ki je spet le za nekaj centimetrov zgrešil cilj.

Chelsea doma le do remija

V Londonu, kjer sta se spopadla kluba, ki se še ne moreta pohvaliti z evropsko krono, so bili pred tekmo gotovo v vlogi favorita igralci Chelseaja. Ti v LP ne poznajo poraza vse od 22. februarja 2006, ko jih je z 2:1 premagala Barcelona. Dodatne težave za Valencio, ki je skušala prekiniti ta niz varovancev Joseja Mourinha, je povzročila še dodobra zdesetkana zasedba, saj so zaradi poškodb manjkali Ruben Baraja, Edu in Fernando Morientes, zaradi kazni pa David Navarro in Carlos Marchena.

Vse to bi že v deseti minuti lahko izkoristil Salomon Kalou, ki pa je z lepim strelom z roba kazenskega prostora zatresel prečko. Na drugi strani so tudi Španci zaigrali zelo pogumno in v 21. minuti nevarno zapretili, ko je sprožil Joaquin, Davidu Silvi, ki je bil na osmih metrih povsem osamljen, pa njegovega strela ni uspelo preusmeriti v mrežo. Zato pa je španski reprezentant do 21 let v 30. minuti poskrbel za enega lepših trenutkov v letošnji sezoni, saj je s strelom z dobrih 20 metrov z leve strani mojstrsko ugnal Petra Čecha.

Londončani so udarec vrnili v 53. minuti, ko je Didier Drogba izkoristil neznačilno napako izkušenega branilca Roberta Ayale in z glavo ukanil Santiaga Canizaresa. Tudi sicer so angleški prvaki ves čas imeli žogo več v svoji posesti, več so streljali proti španskim vratom, toda vodilnega zadetka jim nikakor ni uspelo doseči. Z razpletom v britanski prestolnici so tako bolj zadovoljni v španskem taboru, saj jim napredovanje na domači Mestalli prinaša že izid 0:0.

Povratne tekme četrtfinala bodo 10. in 11. aprila. Prvi polfinalni tekmi bosta 24. in 25. aprila, povratni 1. in 2. maja, finale pa bo 23. maja v Atenah.