Valjavec drugi po Valenciji

Tadej Valjavec (Lampre) se je že na dveh zaporednih večdnevnih dirkah uvrstil med najboljše tri. Potem ko je na dirki po Andaluziji zasedel tretje mesto, je bil po Valenciji še mesto boljši, drugi.

Objavljeno
03. marec 2007 19.40
Janez Brajkovič
Valencia - Slovenski kolesarji, ki si kruh služijo v tujini, so na začetku sezone v odlični formi. Posebej Tadej Valjavec (Lampre), ki se je že na dveh zaporednih večdnevnih dirkah uvrstil med najboljše tri. Potem ko je na dirki po Andaluziji zasedel tretje mesto, je bil po Valenciji še mesto boljši, v skupnem seštevku je zaostal le za Špancem Alejandrom Valverdejem. Za Besničanom ni dosti zaostajal niti Jani Brajkovič (Discovery Channel), ki je na koncu zasedel četrto mesto, med Slovenca se je uvrstil le Luksemburžan Fränk Schleck.

Slovenca sta si odlični uvrstitvi prikolesarila v predzadnji, kraljevski etapi, v kateri sta zasedla mesti, ki sta bili njuni končni. Valjavec je pred zadnjo, peto etapo za Valverdejem, zmagovalcem lanskega pro toura, zaostajal le dve sekundi, vendar v zadnji, ravninski preizkušnji niti ni napadal, medtem ko je Španec za vsak slučaj sprintal za bonifikacijske točke, tako da je prednost še povečal. Razlika med najboljšima je na koncu znašala osem sekund, Brajkovič pa je zaostal 14 sekund.

V sprintih etap, v katerih je s tremi etapnimi zmagami blestel Italijan Daniele Bennati, ki je zasenčil tudi "kralja" sprintov, rojaka Alessandra Petacchija, je zelo dobro formo pokazal tudi Borut Božič (LPR). V treh sprintih je bil med najboljšimi desetimi, zasedel je šesto, sedmo in deveto mesto. V zadnjih dveh etapah je nekoliko zaostal, tako da je z zaostankom sedmih minut in 19 sekund zasedel 105. mesto.