Valjavec sedmi na prvi gorski etapi

Zmagovalec osme etape na Vuelti je Italijan Damiano Cunego. Na prvi gorski etapi kolesarske dirke po Španiji se je izkazal tudi slovenski kolesar Tadej Valjavec s sedmim mestom.

Objavljeno
06. september 2009 20.48
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Valencia - Zmagovalec današnje osme in prve gorske etape na Vuelti je Italijan Damiano Cunego (Lampre), ki je v ciljnem vzponu ugnal francoskega veterana Davida Moncoutiea (Cofidis). Tretji je bil Nizozemec Robert Gesink (Rapobank). Slovenec Tadej Valjavec (AG2R) je vpisal lep uspeh, ko je v cilj gorskega vzpona prikolesaril s sedmim časom.

Avstralec Cadel Evans (Silence-Lotto) je po osmi etapi prevzel zlato majico vodilnega od Švicarja Fabiana Cancellare (Saxo Bank), ki v sobotnem kronometru pridobljenega vodstva ni ohranil. Švicar je etapo končal na 146. mestu.

 

Danes so na račun prišli hribolazci, saj so kolesarji morali premagati prvo gorsko etapo z osmimi kategoriziranimi vzponi v skupni razdalji 204,7 km. Zadnji izmed njih je bil ciljni vzpon prve kategorije na Alto de Altana. O zmagovalcu etape je odločal prav zadnji vzpon. Čeprav se je veteranu in lanskemu gorskemu zmagovalcu na španski pentlji Moncoutieju nasmihala zmaga, je Italijan Cunego, ki je leta 2004 zmagal na slovitem Giru d'Italia, zmogel toliko moči za sprint, s katerim je v zadnjem kilometru pred ciljem prehitel Francoza in vpisal prvo etapno zmago na tokratni dirki po Španiji. Francoza je ugnal za 33 sekund, Gesink pa si je nabral še tri sekunde več zaostanka. Za to trojko so v cilj prikolesarili Avstralec Evans na četrtem, Španca Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) in Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) na petem in šestem mestu s 44-sekundnim zaostankom. Nato pa je že ciljno črto prekolesaril Valjavec z zaostankom 50 sekund.

 

Do cilja etape, ki je bil na nadmorski višini 1525 metrov in do katerega je vodil 21,7 kilometra dolg vzpon, se je Besničan sijajno odrezal. Sobotna slaba predstava v posamični vožnji na čas skozi Valencio, ko si je nabral zaostanek 3:15 minute in zasedel 96. mesto, mu ni vzela volje in niti ne poguma. Na zahtevni gorski etapi ni klonil ter se je na koncu veselil sedmega mesta. Valjavec po osmih etapah v skupnem seštevku dirke zaseda 12. mesto z zaostankom 2:35 za vodilnim Evansom.

 

"Današnja etapa mi res veliko pomeni, ker sem imel včeraj tako slab dan kot že dolgo ne. Težko se mi je bilo motivirati za nadaljevanje dirke. Danes sem se pobral, tudi s pomočjo mojih bližnjih, prijateljev in ekipe, ki zelo zaupa vame. Na zadnjem klancu sem se počutil super, vendar je še daleč do konca," je dejal Valjavec.

 

Še en Slovenec Borut Božič (Vacansoleil), ki je osvojil petkovo etapo in dosegel prvo slovensko zmago, na kateri izmed treh velikih dirk (Giro, Tour, Vuelta), je bil danes 108. z zaostankom 18:39. V skupnem seštevku dirke je Božič 79. z zaostankom 19:34 za vodilnim.

 

Tokratna etapa pa je postregla tudi z odmevnim odstopom. Luksemburžan Andy Schleck, ki nastopa za ekipo Saxo Bank in je bil letos na Touru drugi, je odstopil. Uradno zaradi želodčnih težav.

 

Ponedeljkova, deveta etapa bo prav tako gorska ter bo v dolžini 188,8 km vodila od Alcoya do Xorret del Catija.