Valjavec: To je boj za preživetje

Četro etapo Vuelte, ki so jo zaradi dežja zaznamovali padci, je dobil Nemec Andre Greipel, ki je dobil šprint četverice v belgijskem mestu Liege. Glavnina je zaostala zaradi množičnega padca, v katerem jo je skupil Borut Božič.

Objavljeno
01. september 2009 20.00
P. Z./V. D.
P. Z./V. D.
Liege - Četrta etapa dirke po Španiji je potekala od Venloja na Nizozemskem do Liega v Belgiji (225 km). V zadnjih kilometrih je močno deževalo. V teh razmerah se je najbolje znašel Nemec Andre Greipel (Team Columbia), drugi je bil Belgijec Wouter Weylandt, tretji in četrti pa Nemca Bert Grabsch in Marcel Sieberg. Tadej Valjavec (AG2r) je 4. etapo končal na 20. mestu, Borut Božič je bil po padcu 174.

Etapo je odločil šprint četverice, potem ko je po množičnem padcu dva kilometra pred ciljem glavnina zaostala. V njej je obtičal tudi vodilni v skupnem seštevku Fabian Cancellara (Saxo Bank) iz Švice. Jutri se bo karavana kolesarjev vrnila na Pirenejski polotok. Dirka se bo končala 20. septembra v Madridu. Gostovanje Vuelte na severu Evrope je bil zadetek v polno, saj si je etapi ogledalo več tisoč ljudi.

V zadnji padec se je vpletel tudi Božič. Škoda, ker je bil močan za novo vrhunsko uvrstitev, morda celo za zmago. Padec je zakuhal njegov klubski tovariš in vlakovodja špinterskega dela moštva Vacansoleil Marco Marcato. Takoj za njim je na tleh pristal slovenski as.

"Ne vem, kaj bo z Marcatom, ki je grdo padel in dobil močan udarec v kolk. Sam sem lahko nekako nadaljeval do cilja. Dobil sem udarec v desni kolk. Škoda, saj sem se odlično počutil in sem bil dovolj močan, da se uvrstim med najboljše," je izkušnjo opisal Božič in dodal, da ima njegovo moštvo zagotovo najslabše zračnice v glavnini.

Srečni zmagovalec je postal Božičev tekmec Greipel, zlato majico vodilnega pa je zadržal Cancellara. Tadej Valjavec kolesari v zavetrju in predvsem pazi, da se izogne padcem. "Na Nizozemskem poteka ena sama bitka za preživetje. Še sam ne vem, kako sem se dvakrat izognil padcu. Sicer sem v redu, a imam popolnoma prazno in izmučeno glavo,'' je opisal stresno severnjaško dirkanje Valjavec, ki upa, da bo že jutri v Španiji manj nevarno.

Vuelta e España, 4. etapa (Liege, 225 km): 1. Greipel (Nem, Columbia) 5;43:03 2. Weylandt (Bel, Quick Step), 3. Grabsch, 4. Sieberg (oba Nem, Columbia), 5. Velo, 6. Tosatto (oba Ita, Quick Step), 20. Valjavec (Slo, Ag2R) - vsi v času zmagovalca, 174. Božič (Slo, Vacansoleil) 8:06; skupno: 1. Cancellara (Švi, Saxo) 15;12:38, 2. Henderson (NZ, Columbia) 0:06, 3. Ciolek (Nem, Milram) 0:08, 4. Boonen (Bel, Quick Step) 0:09, 5. Grabsch, 6. Greipel - oba 0:11, 7. Farrar (ZDA, Garmin) 0:12, 8. Boom (Niz, Rabobank), 9. Mouris (Niz, Vacansoleil) - oba 0:14, 10. Bennati (Ita, Liquigas) 0:16, 37. Valjavec 0:29, 54. Božič 0:34.