Vasja Bajc ostaja

Potem ko je direktor nordijskih disciplin Primož Ulaga v ponedeljek na sedežu Smučarske zveze Slovenije s strokovnim vodstvom skakalnih reprezentanc opravil večurni krizni sestanek, je ta danes po sestanku strokovnega sveta le dobil epilog.

Objavljeno
09. januar 2007 18.20
Ljubljana - Potem ko je direktor nordijskih disciplin Primož Ulaga v ponedeljek na sedežu Smučarske zveze Slovenije (SZS) s strokovnim vodstvom skakalnih reprezentanc opravil večurni krizni sestanek, je ta danes po sestanku strokovnega sveta le dobil epilog. Trenerska ekipa na čelu s prvim strokovnim možem reprezentance Vasjo Bajcem ostaja, prav tako pa se bo tudi Ulaga bolj vključil v strokovno delo. Vse skupaj mora v sredo potrditi še odbor za skoke pri SZS.
"Ker včeraj nismo vsega dorekli do konca, smo se trenerji danes še enkrat dobili s Primožem Ulago in še pred strokovnim svetom, ki je bil ob 10. uri, zavzeli skupno stališče," je uvodoma v pogovoru za STA razložil glavni trener slovenske reprezentance Vasja Bajc in nadaljeval: "Primož bo s svojimi idejami pomagal tudi pri procesu treninga, smo se strinjali trenerji, največja polemika pa je bila, kdo bo zgodbo peljal naprej: on ali mi? Nekako smo se dogovorili, tudi glede na to, kako bi fantje sredi sezone sprejeli vse skupaj, da bomo nadaljevali delo, Primož pa bo v to delo vključen, bo z nami in bo predstavil svoje ideje, nato pa se bomo skupaj odločali, kako naprej."

Skupaj so se odločili, da bosta konec tedna v Vikersund na svetovni pokal v poletih pod vodstvom Bajca od reprezentantov odpotovala le Robert Kranjec in zmagovalec minulih dveh tekem celinskega pokala Rok Urbanc, vsi ostali fantje pa bodo do konca tedna ostali doma na treningu, nato pa naj bi šli nekam tudi skakat, če bo seveda to sploh izvedljivo, saj so vremenske razmere po Evropi ta čas precej neugodne za zimske športe. "Upam, da Kranjca turneja ni tako podrla, da ne bi mogel na Norveškem normalno skakati. Sicer ne pričakujemo od njega kakšnega vrhunskega rezultata, temveč da bi vsaj za dušo oddelal svoje in malo umiril strasti doma, da bi se vsi skupaj nato lažje odpravili v Zakopane," si želi Bajc.

"Za ostale smo bili mnenja, naj pod vodstvom Gorazda Pogorelčnika ostanejo doma na treningu, ki ga bo predlagal Ulaga. S tem bomo skušali skoke spraviti na vsaj malo višjo raven pred nadaljevanjem sezone," pravi Bajc, ki meni, da so glede na trenutne okoliščine našli pravi način. "Najbolj nespametno bi bilo, da bi napačno odreagirali, saj bi bilo to, dolgoročno gledano, po mojem mnenju še slabše za naprej. Načeloma vsi verjamemo v to zgodbo, le čas pa bo pokazal, ali so ideje in rešitve uspešne," je sklenil Bajc.

Po strokovnem svetu je bil boljše volje tudi Ulaga. "Malo bolje je vse skupaj, ti moji fantje le niso tako trdi. V bistvu smo sprejeli določen kompromis, malo sem razlagal, kako sam vidim izhod iz krize oziroma nadaljevanje dela, najpomembnejši pa je po mojem mnenju začetek, da se stvari sploh začnejo premikati," je za STA povedal Ulaga in poudaril: "Naša glavna naloga trenutno je, da motiviramo te fante, da bodo delali, še bolj delali in še enkrat delali. Kar trener reče, je včasih premalo, in to bodo morali čim prej ugotoviti tudi sami in razčistiti pri sebi, kaj sploh želijo doseči."

"Mi vsi v bistvu vemo, za kaj gre, kje so napake, samo če fantje tega na odskočni mizi ne pokažejo, nismo naredili ničesar. Treba bo vse skupaj razbiti, kar pa bomo dognali pri teh, 'starejših', kakšne metode in vaje delujejo, bomo morali prenesti tudi na mlade, če želimo dolgoročni napredek," se zaveda Ulaga in obenem dodaja, da vse skupaj ne bo šlo kar čez noč: "Sam bom zelo vesel, če se bo po treningu do Zakopan čez 14 dni pokazalo vsaj malo svetlobe, da delamo v pravo smer."

Na naslednjo postojanko svetovnega pokala v Vikersund bosta tako odpotovala le Kranjec in Urbanc. "Vesel sem, da grem na Norveško. Zelo se veselim poletov že zato, ker trenutno skačem ravno nekje na meji: če naredim soliden skok, je vse skupaj še nekako dobro, če pa ne, sem takoj ob finale. Na poletih pa mi bo lažje storiti ta majhen korak naprej, ki ga trenutno potrebujem tudi za nadaljevanje sezone," pa je za STA povedal Kranjec, ki si želi, da bi mu uspel preboj: "Čutim, da sem blizu, vendar trenutno nekaj še ne 'štima' povsem. Kondicijsko sem zelo dobro pripravljen, tehnika mi gre tudi, zato me ne skrbi, da mi ne bi slej ko prej steklo."