Vaterpolisti dvignili formo pred EP

Slovenski vaterpolisti so minuli konec tedna na turnirju na Slovaškem potrdili stopnjevanje forme in ugnali Francoze in Slovake ter predčasno osvojili prvo mesto, za konec so si lahko privoščili tudi poraz s Turki.

Objavljeno
31. avgust 2009 12.08
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - Slovenska vaterpolska reprezentanca bo konec tedna odpotovala v švicarski Lugano, kjer jo v prihodnjem tednu nato čaka nastop na evropskem prvenstvu skupine B. Osnovni cilj reprezentance bo eno od mest, ki vodi v kvalifikacije za skupino A, glede na formo na zadnjem turnirju na Slovaškem pa je cilj dosegljiv.

Varovanci slovenskega selektorja in trenerja Rokave Kopra, Marina Cetina, so v zadnjem mesecu dni opravili obsežne priprave. Na turnirju pred slabimi tremi tedni v Carigradu so tesno izgubili z vsemi tekmeci, pred dobrim tednom dni v Kranju so nato ugnali favorizirane Slovake, remizirali z Britanci in izgubili s Turki, ta konec tedna pa so na turnirju na Slovaškem potrdili stopnjevanje forme in ugnali Francoze in Slovake ter predčasno osvojili prvo mesto, zato so si za konec lahko privoščili tudi poraz s Turki.

V Luganu bodo slovenski nasprotniki v predtekmovalni skupini B Turki, Belorusi, Ukrajinci, Danci in Francozi. Glavna tekmeca za visoko mesto bosta nedvomno Francija in Turčija, s katerima so se Slovenci dodobra seznanili. V na videz lažji predtekmovalni skupini A pa bodo nastopili Nizozemska, Švica, Poljska, Gruzija, Malta in Velika Britanija.

"Realno lahko v tej konkurenci startamo na tretje mesto, z nekaj sreče morda še višje," pred odhodom v Švico meni slovenski trener Cetin, ki pozna prednosti in slabosti igre in upa, da se bo forma prav v Švici dvignila na najvišjo možno raven: "Med pripravami smo stalno napredovali. Sprva smo bili še malce neuigrani, igralci so bili zaradi fizičnih priprav tudi zelo utrujeni, v zadnjem obdobju, predvsem na Slovaškem, pa nam je že uspelo odigrati dober prehod v napad, pa tudi realizacija, predvsem ob igri z igralcem več, se je popravila. Še vedno je bilo nekaj nihanj v igri, na trenutke pa so igralci pokazali tudi pravi vrhunski vaterpolo."

Selektor Cetin je imel ob sestavi reprezentance in oblikovanju moštva letos dodatne težave, saj je reprezentanca po več letih opravila prve obsežnejše priprave, pred tem pa se je po domačem evropskem prvenstvu v Kranju, ko je bila igra na najvišji ravni, zbrala le še za posamične akcije, kot denimo za evropsko prvenstvo 2006, ko je pred odhodom v Beograd med delom ekipe in zvezo prišlo do razdora, in za olimpijske kvalifikacije leta 2007. "Seveda se to pozna na uigranosti, izgubili smo tudi del statusa pri sodnikih, pa tudi nasprotniki vedo, da smo v pretekli treh letih delali manj, da nam manjka skupna praksa, kar jim nedvomno dvigne samozavest."

 

Na srečo vsaj v letu 2009 Cetin nima težav s sestavo reprezentance. "Tu bi rad pohvalil igralce. Vsi so pristali na to, da opravijo ta program brez pogodb. V ospredju je tokrat le rezultatski motiv. Morda nas tudi to še bolj drži skupaj in je možnost za uspeh še večja," še pravi Cetin. Slednji se zaveda, da bo po reprezentančnem nastopu imel tudi dobro osnovo v Kopru za igranje v drugem letu novoustanovljene jadranske vaterpolske lige: "Za Koper je to vsekakor pomoč, saj bo jedro ekipe imelo toliko več težkih treningov in tekme. Ambicije v ligi bodo podobne kot lani, če pa bomo dobili še kakšnega igralca, bomo skušali priti še kakšno mesto višje, vsekakor pa bomo skušali premagati še kakšno ekipo več in zmanjšati razliko do najboljših."