Veleslalomski naslov Svindalu

V moškem veleslalomu na svetovnem prvenstvu v švedskem Åreju je zmagal Norvežan Aksel Lund Svindal. Mitja Valenčič, ki je bil po prvi vožnji 13., je pristal na 9. mestu.

Objavljeno
14. februar 2007 18.00
Največji favorit današnjega veleslaloma Svindal
Åare – Norvežan Aksel Lund Svindal je po zmagi v smuku na najvišjo stopničko stopil tudi na današnjem veleslalomu in tako postal junak tega svetovnega prvenstva v Åareju. Srebro in bron sta pripadla Švicarjema, na drugo stopničko je stopil vodilni po prvi vožnji Daniel Albrecht, na najnižjo pa Didier Cuche. Dober nastop je prikazal tudi Slovenec Mitja Valenčič, ki je s 13. mesta po prvi vožnji napredoval na deveto, Bernard Vajdič je bil 26., medtem ko je Aleš Gorza odstopil v prvi vožnji.

Svindal, sicer po 24 tekmah tudi vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, si je okrog vratu nadel še drugo zlato odličje, po nedeljskem smuku je bil najhitrejši še v veleslalomu. Skoraj dva metra visoki in 100 kg težki Norvežan je bil po prvi vožnji na četrtem mestu, nato pa pokazal vse svoje znanje in se z drugim časom druge vožnje - hitrejši je bil le Kanadčan John Kucera - zavihtel na sam vrh razvrstitve. Tako je postal tretji Norvežan, ki mu je uspelo osvojiti naslov svetovnega prvaka v veleslalomu. Pred njim sta to storila že Lasse Kjus leta 1999 v Vailu in Kjetil Andre Aamodt leta 1993 v japonski Morioki.

"To je bila vožnja skoraj povsem brez napak. No, priznam, pripetilo se mi je le nekaj manjših. V cilju sem videl, da imam precejšnjo prednost, že takrat sem pomislil, da sem morda znova smučal za zlato kolajno. Kadar imaš dobro tehniko, potem ni vredno vsega postaviti na kocko. Če smučam dobro, potem je vse veliko lažje. Prvo zlato je bilo sicer nekaj posebnega, ampak obe mi pomenita enako veliko," je po zmagi povedal Svindal, ki je srebru iz kombinacije na SP 2005 zdaj dodal še najžlahtnejše odličje. Na SP 2003 je bil v veleslalomu peti, peto mesto pa je osvojil tudi na superveleslalomu na olimpijskih igrah v Torinu 2006, kjer je bil tudi šesti v veleslalomu. Lani je bil najboljši v seštevku superveleslaloma, doslej pa je v karieri zabeležil še štiri zmage v svetovnem pokalu.

Vodilni po prvi vožnji Daniel Albrecht je presenetljivi zlati kolajni v kombinaciji tokrat dodal srebro, lep švicarski uspeh pa je z bronom dopolnil Didier Cuche. "Senzacionalno. V veleslalomu mi še ni uspelo odpeljati sproščeno in brez napake. Da se je to zgodilo prav tukaj, je res odlično. Švicarji se vračamo," je po tekmi povedal Albrecht, njegov rojak Cuche pa je dodal: "Znova je bilo tesno, računal sem, da bom hiter, a sem uspeh vseeno bolj pričakoval v hitrih disciplinah. Danes se je vse skupaj dobro izteklo."

Američan Bode Miller, prvak iz leta 2003, je po dobrem nastopu v prvi vožnji, ko je bil šesti, po mnogih napakah v drugi nazadoval na 15. mesto. Pravi polom so si privoščili v avstrijskem taboru. Še najboljši je bil na koncu branilec naslova Hermann Maier, ki pa je preizkušnjo končal na 21. mestu. Rainer Schönfelder je končal na 25. mestu, medtem ko so Benjamin Raich, Hannes Reichelt in Christoph Gruber odstopili že v prvi vožnji. Omenjena avstrijska predstava je bil najslabši nastop naše severne sosede na kakšnem SP, kjer so avstrijski tekmovalci prišli v cilj. Prejšnjo najslabšo znamko v veleslalomu so Avstrijci postavili na olimpijskih igrah v Innsbrucku 1976, ko je bilo prvenstvo del OI, sicer pa so bili doslej slabši edino še na smukaški preizkušnji na SP 1993.

Slovenska ekipa je nastopila dobro. Predvsem nastop Mitje Valenčiča je bil z devetim mestom povsem konkurenčen najboljšim, saj je imel po prihodu v cilj na koncu peti čas druge vožnje. "Z dosežkom sem prezadovoljen. Rezultat v cilju je bil v obeh nastopih boljši od mojega občutka, v agresivnem snegu res nisem vedel, ali sem hiter ali ne. Na obeh progah sem preprosto napadel na polno, tvegal kolikor je le šlo in lepo se mi je izšlo. Za slalom ne morem napovedati ničesar, še enkrat bom napadel tako kot danes," pa je po tekmi menil Valenčič, lani v olimpijskem veleslalomu z 12. mestom najuspešnejši slovenski predstavnik.

Bernard Vajdič je v drugo nastopil nekoliko slabše in tekmo končal na 26. mestu: "Ker v svetovnem pokalu še nisem izpolnil svojih ciljev, na prvo progo nisem šel s posebno dobrimi občutki. A nato sem videl, da lahko smučam hitro, če ne delam napak. V prvi vožnji sem jih naredil nekaj, v drugi pa nobene posebne, a mi smuči niso stekle. Nisem spustil, kot je bilo glede na postavitev treba. Zato nisem zadovoljen, me pa veseli, da se moj veleslalom vendarle obrača na bolje. Zdaj se bom pripravil na slalom, pričakujem lepo tekmo, tudi sneg je takšen, da sem na njem lahko hiter."

V Aareju je v četrtek prost dan, nato pa v petek sledi najprej ženski slalom, v soboto pa še moški.