Velik dan za ragbi in golf

Ljubitelji ragbija in golfa so se razveselili novice iz Köbenhavna, da sta bila ta tradicionalna športa sprejeta v olimpijsko druščino in bosta na sporedu olimpijskih iger leta 2016 v Rio de Janeiru.

Objavljeno
09. oktober 2009 17.26
P. Z./STA
P. Z./STA
Köbenhavn - Golf in ragbi sta bila danes na zasedanju Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) v Köbenhavnu sprejeta v olimpijsko družino in bosta na sporedu že na poletnih olimpijskih igrah leta 2016 v Rio de Janeiru.

Golf se tako na OI vrača po 112 letih, medtem ko je bil ragbi, sicer v drugačni različici, na sporedu na OI 1924. V ragbiju bodo sicer tekmovali samo v t. i. sedmicah. O golfu so člani MOK glasovali 63:27, za ragbi pa je glasovalo več volilnih upravičencev - 81:8.

O golfu so člani MOK glasovali 63:27, za ragbi pa je glasovalo več volilnih upravičencev - 81 jih je bilo za, osem proti, eden volilni upravičenec pa se je glasovanja vzdržal. Takoj po objavi izidov glasovanja se je oglasil najboljši golfist sveta Tiger Woods in obljubil, da bo na olimpijskih igrah 2016 tudi zaigral. "Na svetu je na milijone mladih golfistov, ki bi s ponosom svoje države zastopali na olimpijskih igrah. Za vsakega, i se ukvarja z golfom, je čast postati olimpijec," je dejal ameriški zvezdnik Woods.

Tako ragbi kot golf sta olimpijski prvenec doživela na drugih igrah moderne dobe leta 1900 v Parizu. Golf je bil na olimpijskih igrah nato le še v St. Louisu leta 1904, ragbi pa je bil v programu še trikrat, nazadnje leta 1924 v Parizu.

Po glasovanju je zdaj skupno število olimpijskih športov na poletnih igrah 28. Odkar so leta 2005 s programa OI v Londonu 2012 črtali baseball in softball, sta bili dve mesti prosti. Golf se je pred glasovanjem pri MOK zavezal, da v času iger na sporedu ne bo nobenih večjih golfskih turnirjev.

Golf in ragbi sta prva nova športa na OI, vse odkar sta se olimpijski družini za OI 2000 v Sydneyju pridružila triatlon in taekwondo. Golf in ragbi sta si prizadevala priti v program OI že za OI 2012 v Londonu, vendar so ju pred štirimi leti na zasedanju MOK zavrnili.