Velika smola Ilke Štuhec

Najbolj nadarjena slovenska smučarka v zadnjih letih Ilka Štuhec res nima sreče. Potem ko je izpustila vso lansko sezono, si je na pripravah v Švici poškodovala koleno in bo počivala vsaj šest tednov.

Objavljeno
16. september 2009 13.07
Vito Divac, P. Z., STA
Vito Divac, P. Z., STA
Ljubljana - Mlada obetavna slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec se je na treningu pred novo smučarsko sezono v Zermattu v Švici resneje poškodovala. Na treningu slaloma si je ob nerodnem padcu poškodovala koleno. V mariborskem kliničnem centru so že opravili artroskopski poseg kolena in odstranili del meniskusa. Okrevanje bo predvidoma trajalo šest tednov.

"Pred novo smučarsko sezono sem veliko pričakovala, bila sem psihično in fizično dobro pripravljena. Z ekipo smo trdo delali in se pripravljali na prvo tekmo sezone v Söldnu. Žal se je zgodila poškodba, ki mi je preprečila nastop na prvih tekmah," je dejala Ilka Štuhec.

"Med treningom, kjer je Ilka pokazala izredno pripravljenost in požrtvovalnost, se je zgodil padec, ki je poskrbel za predčasno vrnitev s priprav," je povedala Darja Črnko, trenerka in mama Štuhčeve. Po operaciji Ilka dobro okreva in z optimizmom že razmišlja o vrnitvi na snežne strmine: "Zavedam se, da samo trdo delo in garanje prinašata odlične rezultate, zato sem z mislimi že na smučišču, čeprav so bolečine še sveže."

Spet zaplet med SZS in A-Maze teamom

Do začetka sezone alpskih smučarjev v svetovnem pokalu je preostalo le še 40 dni. Medtem, ko se smukaška ekipa pripravlja v Čilu, se je Tina Maze vrnila s tritedenskega treninga na Novi Zelandiji. Navkljub številnim poškodbam so novice iz štirih od petih slovenskih taborov sorazmerno dobre in polne optimizma.

Tina Maze je imela na Novi Zelandiji precej težav z vremenom, vendar je dobro vadila. Drugi teden dni, ko bi morali na Mt. Hutu vaditi hitre discipline, je veter pihal tudi 200 km/h. Po trditvah strokovnega štaba zaradi pomanjkanja denarja (od smučarske zveze Mazejeva še ni dobila niti evra) zaostaja z obsegom treninga. Šef A-Maze teama Andrea Massi meni, da bo prva dama, navkljub vsem težavam in posledično slabi volji, tako kot v pretekli sezoni, ob pravem času v najboljši formi.

»Težko se je neobremenjeno posvetiti vadbi, če imaš nenehno v podzavesti probleme, ki bi jih morali rešiti že zdavnaj. Težave s proračunom so v ekipo vnesle precej negotovosti,« je povedal Massi, ki se te dni spet intenzivno pogaja s smučarsko zvezo. O novih zapletih med SZS in A-Maze teamom naj bi najboljša slovenska smučarka in svetovna veleslalomska podprvakinja imela v kratkem novinarsko konferenco.

S poškodbo tetive se že od marca muči Mateja Robnik, ki je šele dva tedna na snežnem treningu. Brez vadbe je tudi Vanja Brodnik (ukleščen živec), padec Matica Skubeta na ledeniku v Saas Feeju pa naj ne bi bil tako hud, kot pri Štuhčevi. S poškodbo hrbta se ubada Aleš Gorza in ima v Čilu prilagojen trening, Bernard Vajdič pa je po julijski operaciji ukleščenega živca v hrbtenici začel s treningi pred dvema tednoma.

Veliko bolj spodbudne novice prihajajo od zdravih članov najboljših selekcij. Ana Drev ima za seboj že 37 dni snežnih treningov (od tega 10 v hitrih disciplinah). Tudi Maruša Ferk, Katja Jazbec in Nina Katarina Mihovilovič so dobro in zavzeto vadile v Saas Feeju in Zermattu, tako da sta trenerja Klemen Bergant in Marjan Černigoj s celotno ekipo zelo zadovoljna.

V Čilu Andrej Jerman, Aleš Gorza, Andrej Šporn, Rok Perko, Alek Glebov, Matjaž Markič in Andrej Križaj delajo po predvidenem načrtu. Na južnoameriškem pokalu so bili Šporn, Jerman, Perko in Glebov precej boljši od tekmecev, med katerimi so bili vsi najboljši Francozi z Dalcinom, Theauxom, Poissonom in Berthrandom. Smuka – proga je bila lahka, sneg pa mehak in počasen – sta bila pisana na kožo Špornu.

Trener hitrih disciplin Burkhard Schaffer pri treningih ne popušča. Njegov moto je: ne smuča le, če žičnice ne delajo ... Jerman tako hvali razmere, da bi bilo res škoda, če jih ne bi v celoti izkoristili. »Zaradi slabega vremena smo izgubili le dva dneva treninga. Prvih šest dni smo smučali dvakrat dnevno, popoldan sicer le prosto. Nabralo se je toliko dela, da je počasi začela naraščati utrujenost,« je opisal ritem vadbe na južni polobli prvi mož slovenske reprezentance.

Z neusmiljenim Burkijem, kot kličejo avstrijskega trenerja, je kljub temu zadovoljen. »Njegovo prepričanje je, da je treba zelo veliko smučati, da ti vse, kar delaš, pride v kri. Edina težava je, da zanj utrujenost ne obstaja. Zaradi obsežnosti treningov se ni dalo delati nič drugega kot le regeneracijo. Z menoj je pa tako, da ne delujem dobro, če ne dvigujem uteži. Trener, ki mu sicer zaupam, je na moje pomisleke o utrujenosti odgovoril, da naj v Čilu do konca zdržim trening, potem bo pa moj program na snegu prilagodil,« je Jerman zaokrožil poročilo iz čilskega visokogorja.