Veliki derbi pred nevihto

Rokometno prvenstvo bo že v 2. kolu ponudilo enega vrhuncev. Prvič si bodo nasproti stali državni prvaki iz Velenja ter prenovljeni izzivalci iz Celja, tako da napetosti na igrišču zagotovo ne bo manjkalo.

Objavljeno
20. september 2009 13.02
Renato Vugrinec
Miha Hočevar
Miha Hočevar
Ljubljana – Rokometno prvenstvo bo že v 2. kolu ponudilo enega vrhuncev. Prvič si bodo danes – v mariborski dvorani Tabor, saj Gorenje zaradi pomladanskih incidentov ob gostovanju Cimosa prestaja prepoved igranja dveh tekem v domači dvorani –nasproti stali državni prvaki iz Velenja ter prenovljeni izzivalci iz Celja. Napetosti na igrišču ne bo manjkalo. Nove »ose« bodo z Juretom Natkom, Miho Žvižejem, Klemnom Cehtetom in druščino branile status prvih nosilcev; Uroš Zorman, Renato Vugrinec, Edvard Kokšarov & Co. si želijo, kar se da hitro Celju Pivovarni Laško povrniti sloves gospodarja slovenske scene. Kljub visokemu vložku pa bo derbi le »ogrevanje« pred nevihto, ki se prihodnji teden obeta na pogajanjih med vodstvom lige in sodniško organizacijo.


Za usodo prvega derbija in drugih tekem 2. kola se ni treba bati, saj zanje še velja »premirje«, ki ga je zaukazal predsednik RZS Franjo Bobinac. Pred 3. kolom pa mora priti do trajnega dogovora, kar ne bo enostavno, saj bodo pogajalska izhodišča (ZROPS je na seji skupščine skorajda soglasno, izjema je bil le predstavnik Gorenja, vztrajal pri žrebanju sodnikov, ti pa bodo sestankovali v ponedeljek in bržčas vztrajali pri delegiranju) malodane enaka kot doslej.


Takšni zapleti jemljejo pozornost tistim, zaradi katerih se igra MIK 1. liga, igralcem in spektaklu, ki se obeta v Mariboru, čeprav ne Velenjčani ne Celjani še niso na vrhuncu forme. Sodeč po rezultatih uvodnega kola precej več manjka »osam«, ki so minulo soboto, medtem ko so »pivovarji« zlahka zmagali v Slovenj Gradcu, v Škofji Loki oddale točko. »Bili smo nezbrani, nismo pokazali vsega, kar znamo. Neodločen rezultat z Merkurjem nas je gotovo streznil, zaradi tega bomo proti Celjanom morda še močnejši,« je optimističen Natek.

»Zmagal bo tisti, ki bo imel boljši dan, predvsem pa tisti, ki bo bolje igral v obrambi,« ključ do uspeha vidi 27-letni Ljubljančan, za katerega bo to tretja tekma proti Celju, potem ko je leta 2007 zapustil dvorano Zlatorog. Nekdanje soigralce je lani v ligi prvakov dvakrat premagal v dresu Chamberyja, a tedaj je igral proti povsem drugačnim »pivovarjem«, brez Vugrinca in Zormana, ki je sodeč po razpletu kvalifikacij za ligo prvakov v Leonu ključ do (ne)uspeha svoje ekipe. Ko se je organizator igre razigral, so rumeno-zeleni zmagali, ko so ga tekmeci »pretepli«, pa so 16-kratni slovenski prvaki izgubili.


Bodo Velenjčani, pri katerih bo še vedno manjkal rekonvalescent Ivan Čupić, prevzeli ta »recept«? »Nismo ekipa, ki bi tako igrala. Igramo ostro, a ne grobo. Do zmage si želimo priti na pošten način,« je o dvoboju s štajerskimi sosedi še povedal Natek, ki pravi, da se turbulentno dogajanje pri generalnem sponzorju kluba – širijo se tudi nepotrjene govorice o morebitnem umiku predsednika Franja Bobinca z vseh rokometnih funkcij – še ni dotaknilo ekipe: »Seveda vsi spremljamo, kaj se dogaja v Gorenju, a ta teden razmišljamo le o tekmi s Celjani.«
Pri slednjih je dogajanje zunaj igrišča precej bolj mirno, čeprav so še vedno poškodovani Miladin Kozlina, Aleš Pajovič in Branko Bedekovič. Ta teden je klub poravnal vse zaostale obveznosti do igralcev, tako da »postranskih« ovir za bojevito predstavo ne bi smelo biti.

»Na vsaki tekmi DP je naš cilj osvojiti dve točki, če želimo biti prvaki, ju moramo osvojiti tudi proti Gorenju. Ne obremenjujem se s tem, kdo je močnejši, lepši ali s tem, kdo ima daljšo klop. Ne obremenjujem se niti s tem, ali se me bodo tekmeci posebej lotili. Za zaščito nekaterih stvari so tu sodniki. Mi pred vsako tekmo pometamo le pred lastnim pragom in razmišljamo le o svoji igri,« se po Zormanovih besedah Celjani v Maribor odpravljajo z zvrhano mero samozavesti.