Verjame, da je prepričal tudi Američane

Petkov dvoboj med Dejanom Zavcem in Paulom Delgadom je bil morda videti kot igra mačke z mišjo, a je slovenski šampion po novi prepričljivi zmagi poudaril, da vendarle ni bilo tako preprosto, kakor se je morda zdelo.

Objavljeno
21. februar 2011 10.21
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Čeprav je bil petkov dvoboj med Dejanom Zavcem (31 zmag, 18 s k. o., 1 poraz) in Paulom Delgadom (25 zmag, 4 s k. o., 1 neodločen izid, 10 porazov) videti kot igra mačke z mišjo, je slovenski šampion, ki je z nokavtom v peti rundi še tretjič ubranil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji združenja IBF, po novi prepričljivi zmagi poudaril, da vendarle ni bilo tako preprosto, kakor se je morda zdelo. »Paul me je presenetil z agresivnostjo in močjo udarcev. Nisem pričakoval, da bom že na začetku pod takšnim pritiskom,« je priznal 34-letni Ptujčan.

Že v drugi rundi ste Delgada dvakrat spravili na kolena. Ali je bil to del taktike, ki ste ga skovali s svojim trenerjem Dirkom Dzemskijem?

Nokdavna ali nokavta se nikdar ne da načrtovati, ampak se preprosto zgodita. Tako je bilo tudi tokrat, saj sta bila udarca, s katerima sem Paula prvič in drugič poslal na tla, spontana.

Ste pričakovali, da bo že takrat konec dvoboja?

Bil sem prepričan, da tekmec ne bo dočakal tretje runde, toda v tistih trenutkih mi ni uspelo zadati še enega udarca, s katerim bi postavil piko na i. Za nameček si je Delgado neverjetno hitro opomogel in se pobral iz krize, za kar mu lahko le čestitam. Od sebe je dal več, kot je lahko.

V tretji in četrti rundi ste stopili korak nazaj. Mar ste imeli kakšne pomisleke, ker ste tako kmalu vložili že toliko energije?

Ne, ni me bilo strah, da mi bo zmanjkalo moči. Vedel sem, da je čas na moji strani, zato sem potrpežljivo čakal na svoje priložnosti v nasprotnih napadih. Paul se je namreč po vsakem sproženem udarcu odprl, kar sem skušal izkoristiti.

Ob koncu pete runde je bilo potem vsega konec. Sodnik v ringu, Benny Decroos, je po novi toči udarcev, ki ste jih zadali izzivalcu iz Atlante prekinil obračun. Ocenjujete, da prezgodaj?

Paul, ki je krvavel iz rane pod levim očesom, je bil tedaj že dodobra načet, zato je bila sodnikova odločitev pravilna. Zdravje je vendarle na prvem mestu, poleg tega zame razcefran tekmečev obraz ni nikakršen znak prevlade v ringu.

Vas ne skrbi, da se bodo gledalci pritoževali, ker so plačali za dvanajst rund, dobili pa so jih le pet?
Glede na to, da sem velikokrat boksal do konca, verjamem, da imam pri njih še nekaj v dobrem.

Delgado je med dvobojem kazal, da ste ga večkrat zadeli v zatilje, kar seveda ni dovoljeno. Kako komentirate njegove obtožbe?

Morda je res kakšen udarec pristal tam, kjer ne bi smel, a to je bilo zato, ker se je tako sklanjal. Zagotovo ga nisem v zatilje zadel namerno.

Kaj bo sledilo temu dvoboju?

Najprej krajši oddih, po njem pa se bom že začel počasi pripravljati za naslednji obračun.

Kdaj se boste naslednjič povzpeli v ring?

Po vsej verjetnosti enkrat poleti. Ponudbe so že na mizi.

Najpozneje do junija bi morali šampionski pas braniti proti prvemu izzivalcu.

Tako velevajo pravila. Ker pa na lestvici združenja IBF ta čas nimam prvega izzivalca in tudi ni znano, kdaj ga bom dobil, se lahko vse skupaj malo zavleče. Sodeč po izkušnjah tudi za mesec ali dva.

Računate, da ste si z zmago nad Delgadom vendarle izbojevali tako imenovano zeleno karto za ZDA?

Verjamem, da sem zdaj dokončno prepričal tudi Američane.

Ste potem v petek zadnjič boksali v Sloveniji?

Povsem mogoče, čeprav tega kljub vsemu ne bi rad izključil.