Vettel bo plin pritiskal do konca

Nemški voznik Red Bulla v formuli 1 Sebastian Vettel bo na nedeljski predzadnji dirki sezone v Braziliji naredil vse, da bi naslov svetovnega prvaka iz rok iztrgal vodilnemu Jensonu Buttonu.

Objavljeno
14. oktober 2009 14.32
P. Z.
P. Z.
Berlin - Sebastian Vettel je v intervjuju za nemško tiskovno agencijo epa izjavil, da dve dirki pred koncem še zdaleč ni vrgel brisače ob tla. »Nimam kaj izgubiti in bom samo napadal. Jenson počasi popušča. Morda je v tem naša priložnost,« je dejal Vettel in dodal: »Moj cilj in moje sanje so osvojitev naslova svetovnega prvaka. Boril se bom do konca in ne bom nikoli odnehal. Kimi (Räikkonen) je pred dvema letoma dokazal, da je vse mogoče

Vettel je kajpak mislil na sezono 2007, v kateri je Finec s ferrarijem na zadnjih dveh dirkah nadoknadil 17 točk zaostanka za Lewisom Hamiltonom in osvojil svoj edini naslov prvaka. Button ima pred moštvenim tekmecem Rubensom Barrichellom (Brawn GP) 14 točk naskoka (85:71), Vettel je z 69 točkami še dve točki zadaj. Po dirki v Braziliji bo 1. novembra še zadnja preizkušnja v Abu Dabiju.

Button je dobil pet od prvih sedem dirk, nato pa osemkrat zapored ni stopil na zmagovalne stopničke. Barrichello je v tej sezoni zmagal enkrat, Vettel pa trikrat, nazadnje na Japonskem v začetku meseca. Britanec Button bo postal svetovni prvak, če bo osvojil tretje mesto ob morebitni zmagi Barrichella in če bo peti v primeru nove zmage Vettla.

Medtem ko se Vettel izogiba psihološki vojni z voznikoma Brawna, je šef Red Bulla Christian Horner vrgel rokavico Buttonu in napovedal, da ne bo zdržal pritiska, saj lahko izgubi vse. Za rojaka pesti drži tudi sedemkratni prvak Michael Schumacher: »Še vedno ima priložnost osvojiti prvenstvo. Toda že kar je storil doslej, je velik uspeh. Prepričan sem, da bo na zadnjih dveh dirkah med najboljšimi. Matematično je še vse odprto in močno bom navijal zanj

Vettel je izrazil upanje, da mu bo drugi voznik Red Bulla Mark Webber pomagal in dirko končal med njim ter Buttonom in Barrichellom.

Williams nič več s Toyoto

Moštvo Williams bo imelo v prihodnje novega partnerja pri dobavljanju motorjev. Danes je objavilo prekinitev pogodbe s Toyoto. »Toyota je bil zelo dober partner, ki je vedno spoštoval našo samostojnost in nam dobavljal vrhunske izdelke. Ponosni smo, da smo sodelovali s tako veliko družbo in se lahko moštvu iz Kölna samo zahvalimo za podporo,« je povedal šef Frank Williams, ki naj bi se že dogovoril o sodelovanju s povratnikom v F1 Cosworthom.