25 let triatlona v Sloveniji

Pred 25. leti se je v Sloveniji prvič zgodila športna preizkušnja v treh disciplinah - plavanju, kolesarjenju in teku. Triatlon je iz leta v leto bolj priljubljen, zato smo se pred sobotnim skokom v Blejsko jezero pogovarjali z Mirom Kregarjem.

Objavljeno
02. september 2009 01.48
Ka.K.
Ka.K.
Ljubljana - Prvi triatlon v Sloveniji se je zgodil 12. avgusta leta 1984. Organiziral ga je Alojz Hvala, udeležilo pa se ga je 407 športnikov.  V prvi izvedbi triatlona so morali udeleženci preplavati Blejsko jezero, kar je približno dva kilometra, se s kolesom odpeljati do Bohinja in nazaj ter za konec preteči še dva kroga okoli jezera. Prva, ki sta v treh urah pritekla v cilj, sta bila dr. Maksimiljan Klemenčič in dr. Brane Breznikar, ki ga pričakujejo na startni črti tudi letos. Prva ženska predstavnica, ki je pritekla v cilj pa je bila Karmen Raišp. Tradicija triatlona se nadaljuje in iz leta v leto je bolj priljubljen.

Triatlon na Bledu

 

V soboto, 5. septembra, od 10. ure, ko se bodo po progi v kategoriji Lumpi triatlon pognali najmlajši, pa vse do 14.40 ure, ko bodo štartale medijske zvezde, bo na Bledu mrgolelo športnikov. Organizator Miro Kregar nam je povedal, da je triatlon primeren za vsakogar, saj vsak najde sebi primerno kategorijo. Ker je v Sloveniji zanimanje za šport v vzponu, se tudi blejskega triatlona vsako leto udeleži več tritloncev, zato nas je zanimalo, ali je dobro poskrbljeno za varnost: "Seveda, v vodi je 6 čolnov na katerih so reševalci in potapljači. Pri izhodu iz vode se šteje tekmovalce in toliko kot jih gre notri, jih gre tudi ven. Na cesti pa za varnost skrbi 48 redarjev in policistov," nam je pojasnil Kregar.

 

Časovna omejitev

 

Triatloni, razen olimpik kategorije, niso časovno omejeni. Pri olimpiku pa boste morali s plavanjem in kolesom opraviti v dveh urah in petnajstih minutah, saj vas drugače ne bodo pustili na tekaško pot. Do sobote imate še čas razmisliti ali ste v pravi formi, da premagate tri ovire, za orientacijo pa nam je Kregar povedal, kakšni so povprečni časi rekreativcev: "Približno 50 minut. To pomeni plavanje med osem do deset minut, nato 13 kilometrov na kolesu za kar porabiš pol ure in za konec tri kilometre teka kar je 15 minut." Torej, ste pripravljeni?


V videoprispevku si oglejte kaj nam je pred sobotnim skokom v vodo še povedal eden najuspešnejših triatloncev v Sloveniji Miro Kregar.