AZS: Primoževa odločitev nas je šokirala

Primož Kozmus je mož beseda, zato ni pričakovati, da si bo premislil, ko se je včeraj presenetljivo odločil končati športno kariero. Pri Atletski zvezi so nad odločitvijo presenečeni, zanjo so izvedeli iz medijev.

Objavljeno
08. oktober 2009 11.36
Vito Divac
Vito Divac
Ljubljana – »Vrh sem dosegel lani z zlato kolajno v Pekingu in ga potrdil letos v Berlinu. Zlata olimpijska kolajna = uresničitev sanj! Kam naprej? Želim si naprej, do svetovnega rekorda, a nimam moči za to dejanje. Stagniranje, čeprav na svetovnem vrhu, me utruja. Prišel sem do svojega vrhunca. Čas je za slovo. Olimpijski in svetovni prvak je dovolj, več ne zmorem.« To je bil šokanten zaključek kolumne Primoža Kozmusa, olimpijskega in svetovnega prvaka v metu kladiva v Delovi prilogi Polet, s katero je sporočil zbogom »kraljici športa«.

Najboljši slovenski atlet vseh časov je še pred tednom, ko so ga prijatelji v Brežicah presenetili s piknikom ob koncu sezone, s trenerjem Vladimirjem Kevom premleval načrte za prihodnjo sezono, v kateri je bil edini cilj osvojiti zlato kolajno na EP v Barceloni, sicer edino zlato lovoriko, ki je še nima v svoji izjemni zbirki. Tudi treniral je in se pripravljal za prvi ciklus priprav za novo sezono. Tekmovati je nameraval do olimpijskih iger v Londonu 2012, eden od velikih motivov, morda tudi največji, pa je bil seveda 23 let star svetovni rekord Rusa Jurija Sediha (86,74 m).

Ker očitno nima več moči, energije in volje za monoton, psihično in telesno izjemno strog trening, s katerim se lahko posveti lovu za rekordom, je po zlati kolajni na SP v Berlinu, državnem rekordu (82,58 m v Celju) in zmagi v finalu VN IAAF rekel zbogom blesteči tekmovalni karieri, v kateri je bilo zagotovo še veliko rezultatskih izzivov. Da se lahko kaj takega zgodi, je napovedal že po svetovnem prvenstvu v Berlinu, ko je razlagal, da bo svojim ciljem sledil le, če mu bo telo zdržalo ...

Odločitev je presenetila tudi njegove najožje sodelavce – trenerja Vladimirja Keva, bioterapevta in mnenjskega guruja Marjana Ogorevca, specialista za prehrano Severina Lipovška in fizioterapevta Halida Nasifa. Vsi so bili šokirani nad odločitvijo, ker so verjeli, da bo Primož nadaljeval zlati niz in se vpisal v zgodovino kraljice športa kot eden najuspešnejših atletov.

Konkurenca mu namreč zadnji dve leti ni mogla slediti. »Po petnajstih skupaj prehojenih letih in izjemnih uspehih sem brez besed. Primož odločitve ni želel komentirati, tako da jo tudi jaz težko. Zadnja dva dneva je bil nedosegljiv. Imel je odprto pot, da postane največji slovenski športnik vseh časov. Očitno je bila želja po zaključku kariere močnejša od naše želje, da bi nadaljeval,« se je odzval na Kozmusovo odločitev Kevo. Z Ogorevcem, ki ga je športno sooblikoval in mu s svojevrstnimi metodami pomagal, da je postal psihično eden najbolj trdnih športnikov sveta, se o slovesu ni pogovarjal. Ponavadi sta si po koncu sezone vzela dva tedna za mentalni počitek. Ogorevc tudi ni skrivnostna oseba, s katero se je pogovoril pred svojo odločitvijo ...

Primož Kozmus doslej nobene svoje besede ni požrl in je vse napovedi uresničil. Je mož beseda, zato ni pričakovati, da se bo premislil. Da je šlo za izjemno težko odločitev pove dejstvo, da jo je dva dni pred objavo v Poletu sporočil le trenerju Kevu, urednika delove priloge Primoža Kališnika pa prosil, naj jo pred izidom priloge ne objavi. Na koncu lahko le pritrdimo Primoževi misli, da vsak piše svojo življenjsko zgodbo.

V videoprispevku si poglejte komentar Atletske zveze Slovenije