Bo goljufivi Eduardo kaznovan?

Evropska nogometna zveza (UEFA) naj bi kaznovala hrvaškega reprezentanta Eduarda, ker je na tekmi svojega Arsenala proti Celticu sodnika pretental, da je Londončanom neupravičeno prisodil enajstmetrovko.

Objavljeno
28. avgust 2009 15.15
P. Z.
P. Z.
Nyon - V Braziliji rojeni Hrvat Eduardo da Silva je na sredini kvalifikacijski tekmi za ligo prvakov v 26. minuti padel v kazenskem prostoru, kot kaže, pa je prekršek zaigral, saj naj ne bi bilo dotika z nasprotnim vratarjem Arturjem Borucem. UEFA se je po pritožbi Celtica odločila pregledati sporni videoposnetek.

"Po temeljitem pregledu posnetka se je disciplinski inšpektor UEFA odločil prijaviti nogometaša. Disciplinska komisija UEFA bo o primeru razsodila 1. septembra. Če bo spoznan za krivega, bi lahko Eduardo lahko izpustil tekmi proti Standardu iz Liega in Olympiakosu v skupini H lige prvakov," se je glasilo sporočilo iz Nyona.

Arsenal je tekmo proti Celticu dobil s 3:1 in se s skupnih 5:1 prebil v ligo prvakov. Eduardo je zadetek iz sporne 11-metrovke dosegel v 28. minuti in Londončanom zagotovil vodstvo z 1:0.

Po pravilniku UEFA je lahko igralec kaznovan z dvema tekmama suspenza ali za določeno obdobje, če želi namerno zavesti sodnike, da ti sprejmejo napačno odločitev.

Eduardo po besedah trenerja Arsena Wengerja vztraja, da je prišlo do kontakta s poljskim vratarjem. "Govoril sem z njim in povedal mi je, da se ga je vratar malce dotaknil. Eduardo ni lažnivec. Je pošten dečko," je v bran igralcu stopil Francoz, ki je znan po tem, da vedno zagovarja poteze svojih varovancev.

Wenger je hkrati izrazil razočaranje nad potezo Celtica: "Mislim, da je bila reakcija nepotrebna. Kdor je videl obe tekmi, je lahko jasno videl, da enajstmetrovka ni imela nobene vloge pri tem, katero moštvo bo šlo naprej. Tudi mi smo že kdaj izpadli zaradi napačne odločitve sodnikov, pa se nismo pritoževali. Zato mi je zdaj malce žal, da je Celtic izpadel. Seveda pa moram priznati, da 11-metrovke ne bi smelo biti."

Videoposnetek sporne akcije si poglejte tukaj: