VIDEO in Herminator rekel dokončni zbogom

Čeprav je še pred tednom zatrdil, da bo tekmoval še eno sezono, se je avstrijski smučarski zvezdnik Hermann Maier zdaj odločil, da bo takoj in nepreklicno končal športno pot.

Objavljeno
13. oktober 2009 16.14
Herman Maier
P. Z.
P. Z.
Dunaj - Avstrijski smučarski »polbog« Hermann Maier je danes na novinarski konferenci na Dunaju sporočil, da se bo upokojil takoj in tako končal kariero enega najuspešnejših alpskih smučarjev v zgodovini. Vidno pretreseni 36-letnik je komaj izustil šokantno odločitev.

»Odločil sem se, da bom z današnjim dnem končal kariero,« je bil kratek smučar iz Flachaua: »Po dolgem razmisleku je odločitev prišla kar sama od sebe. Zdaj sem še relativno zdrav in želim tak tudi ostati do konca življenja. To je zame zelo čustven trenutek

V karieri je osvojil dve olimpijski zlati kolajni (Nagano 1998), trikrat postal svetovni prvak, dvignil štiri velike kristalne globuse za najboljšega smučarja sezone (nazadnje leta 2004) in zmagal na 54 dirkah v svetovnem pokalu. V zgodovini alpskega smučanja je bil v svetovnem pokalu bolj uspešen samo legendarni Šved Ingemar Stenmark.

»Bilo bi čudovito, če bi Hermann ostal v tem športu in mladim tekmovalcem podaril svoje bogate izkušnje,« je izjavil direktor alpskih disciplin pri avstrijski smučarski zvezi Hans Pum.

»Herminator«, ki je dolga leta neusmiljeno pometal s konkurenco v veleslalomu, superveleslalomu in smuku, se je senzacionalno vrnil na bele strmine po hudi nesreči z motorjem leta 2001. Takrat so mnogi menili, da nikdar več ne bo hodil.

Tudi v zadnjih letih se je spopadal s hudimi poškodbami, ki so bile tudi posledica njegove brezkompromisne vožnje. Kljub temu pa je 5. oktobra sporočil, da bo še naprej tekmoval v super-G in smuku, ne pa več v veleslalomu. A si je zdaj premislil. Kot glavni razlog za upokojitev je navedel telesne težave. Kot je znano, si je marca letos poškodoval koleno. V svetovni pokal, kjer je tekmoval 13 sezon, se je želel vrniti novembra v kanadskem St. Louisu. Priprave na 14. sezono je začel pred tednom.

Vrhunec njegove kariere je bil leta 1998, ko je na OI v Naganu v smuku doživel spektakularen padec, vendar jo je odnesel brez resnih poškodb in je nato slavil zmagi v superveleslalomu in veleslalomu.

Neverjetni padec Hermanna Maierja na smuku v Naganu si oglejte na spodnjem posnetku