VIDEO in Nova nogometna pravljica vse bližje srečnemu koncu

Slovenski nogometaši so za zadnjo domačo tekmo v kvalifikacijah za SP privarčevali najboljše. Po odlični igri so s 3:0 premagali Poljsko in zasedli drugo mesto v skupini 3. Zdaj se podajajo na lov za vodilno Slovaško.

Objavljeno
09. september 2009 22.04
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Maribor - Slovenski selektor Matjaž Kek, ki je praznoval 48. rojstni dan, je v skoraj polnem Ljudskem vrtu na igrišče poslal naslednjo začetno enajsterico (4-4-2): S. Handanovič; Jokič, Mavrič, Šuler, Brečko; Kirm, Koren, Radosavljević, Birsa; Novakovič, Dedič. Boštjan Cesar, ki se je poškodoval na zadnji prijateljski tekmi proti Angliji, ni igral. V osrčju obrambe ga je zamenjal Matej Mavrič.

Poljaki redna stranka Zlatka Dediča - 1:0

Tekmo je sodil Škot William Collum, ki je v 9. minuti razočaral občinstvo, ker je zaradi (očitnega) simuliranja prekrška v kazenskem prostoru z rumenim kartonom kaznoval Zlatka Dediča. Napadalec bi lahko bolje unovčil dober prodor pred vrati gostov. Za napako se je kaj kmalu odkupil in poskrbel za val navdušenja na tribunah. V 13. minuti je izkoristil globoko podajo Miše Brečka in z močnim strelom s strani premagal vratarja Arturja Boruca za 1:0.

Poljska in Slovenija sta se na prvi tekmi kvalifikacij pred skoraj natanko letom dni v Wroclavu razšli z 1:1. Zanimivo, tudi takrat je bil strelec Dedič, ki je dosegel krstni reprezentančni zadetek.

Poljaki povsem nenevarni

V 21. minuti so Slovenci izvedli obetaven protinapad, Milivoje Novakovič je sam zdrvel v kazenski prostor, kjer pa se je zapletel in lepa priložnost je splavala po vodi. Poljaki, ki so prav tako v zmagi videli zadnjo bilko rešitve, v prvi četrtini srečanja niso uprizorili niti ene nevarne akcije. Prvič je proti vratom Samirja Handanovića strel sprožil Mariusz Lewandowski v 32. minuti, vendar ni bil niti blizu uspeha. Kmalu zatem je po prostem strelu nevaren preložek pred vrata poslal Valter Birsa, vendar je bil Boruc hitrejši od dobro postavljenega Mavriča.

Šolski protinapad za 2:0 - Novakovič

Proti koncu prvega polčasa so nevzgojeni obiskovalci za slovenskimi vrati na zelenico odvrgli nekaj dimnih raket, zaradi česar je bila tekma za nekaj minut prekinjena. To ni spremenilo poteka srečanja in Slovenci so bili še naprej nevarnejši. Boljša igra se jim je znova obrestovala v 44. minuti, ko je Slovenija izvedla še en hiter protinapad.

Dedič je lepo podal do Andraža Kirma, ki se je spretno izognil prepovedanemu položaju, prodrl po desni strani in pred vrati našel osamljenega Novakoviča, ki mu ni bilo težko zatresti prazne mreže. To je bil že njegov 12. reprezentančni gol. Slovenija je pred koncem prvega dela skoraj dosegla še en gol, vendar je strel Kirma vratar odbil za vrata. Pogled na semafor med odmorom ne bi mogel biti lepši ...

V drugem polčasu je po krajšem zatišju v 53. minuti od daleč poizkusil Lewandowski, vendar ni bil natančen. Kmalu zatem se je Dedič znašel v priložnosti in je z glavo meril mimo vratnice. V 58. minuti ga je zamenjal Zlatan Ljubijankič, strelec gola na Wembleyju. V 61. minuti je preko gola meril Novakovič, zatem pa se je trener Poljaov Leo Beenhakker odločil za dve zamenjavi in stavil na vse ali nič.

Birsa (končno) do prvega gola - 3:0

To mu ni kaj prida pomagalo, saj je v 63. minuti po lepi akciji na 3:0 povišal Birsa in končno prišel do svojega prvega zadetka v reprezentančnem dresu. Podajalca sta bila Novakovič in Kirm. V 70. minuti je Kek slavljenca Birso zamenjal s Andrejem Komcem. Poljaki so bili v "knock-downu" in razigrani Slovenci so nizali napade. V zanosu pa so malce pretiravali z atraktivnimi podajami in tudi Poljaki so bili blizu vsaj častnemu golu. Toda mreži se nista več tresli in Slovenci so se skupaj z fantastičnimi navijači in slavljencem Kekom veselili pomembne zmage na poti v Afriko, Poljaki pa se se po novi bledi predstavi takoj poslovili od vse bolj osovraženega trenerja Beenhakkerja.

 

Beenhakker je takšen razplet lahko pričakoval, saj njegov stolček že pred polomom v Mariboru ni bil prav trden. A Nizozemca je razjezil predvsem način, kako je izvedel za izgubo službe. Na novinarski konferenci po tekmi v Mariboru so ga s tem seznanili poljski novinarski kolegi, še preden je dobil kakšno uradno sporočilo.

Slovenija bo naslednjo kvalifikacijsko tekmo odigrala 10. oktobra v Bratislavi proti Slovaški, za konec pa bo 14. oktobra gostovala pri nekonkurenčnemu San Marinu. Na SP neposredno vodi samo prvo mesto v skupini, osem drugouvrščenih iz devetih skupin pa se bo pomerilo v "repešažu". Samo najslabša drugouvrščena reprezentanca bo ostala praznih rok.

Se Sloveniji nasmiha nova nogometna pravljica, ki se je končala z nastopom na SP pred "pravljičnimi" sedmimi leti?

Izjave po tekmi (STA):

 

 

Matjaž Kek, selektor slovenske reprezentance:" Po takšni tekmi moraš biti zadovoljen ob tako veliki zmagi. Čestitke fantom in danes je lepo biti selektor slovenske nogometne reprezentance, zaradi zmage kot tudi zaradi odnosa, samozavesti, hrabrosti. Pred tekmo sem napovedal, da bodo fantje šli 120 na uro, kar se je uresničilo. Veselje na stadionu in tudi veselje Slovenije jemljem kot največjo satisfakcijo za ves trud, ki ga fantje vlagajo. Na lastne oči ste se lahko prepričali, kako samozavestni in odločni so bili na današnji tekmi. Zdaj imamo nekaj časa, da se pripravimo na naslednji dve tekmi. Ob zdravju je zmaga sigurno eno najlepših daril ob 48. rojstnem dnevu."


Leo Beenhakker, zdaj že bivši selektor poljske nogometne reprezentance: "Normalno, da boste vsi razumeli, da sem zelo razočaran z izidom tekme. To dejansko pomeni, da je poljska nogometna reprezentanca izpadla iz kvalifikacij za svetovno nogometno prvenstvo. Zelo sem razočaran nad našo igro, šlo je za eno najslabših predstav, ki smo jih prikazali v dosedanjih kvalifikacijah in v zadnjih treh letih od kar sem na čelu reprezentance. Niti v enem trenutku nismo prevzeli nadzora nad igro ter tudi nismo prišli do prave pobude. Slovenija je bila bolj napadalna. Če je trener odgovoren za izid tekme in jaz sem in če so takšna pričakovanja kot so po mojem odstopu, potem je to edina možna posledica za trenerja."


Samir Handanovič, slovenski vratar: "To, da nisem imel veliko dela, pomeni le eno, da so vsi moji soigralci zelo dobro opravljali svoje delo. Res so odigrali fantastično tekmo, nadzirali smo potek igre in tudi sama koncentracija je bila prava. S pomočjo publike smo še enkrat dokazali, da bo v Ljudskem vrtu vsakemu nasprotniku težko. Možnosti za naprej so dobre, mogoče se je malce zapletlo z zmago Slovakov nad S. Irci, a zdaj moramo vso pozornost usmeriti v to, da naslednji dve tekmi zmagamo in s polnim izkupičkom prisiliti Slovake, da naredijo kakšen kiks. Bomo videli, a mislim, da nam zmaga v Mariboru veliko pomeni."

 

Zlatko Dedič, strelec prvega zadetka: "Enkratno. Ta zadetek sem si močno želel, čeprav ni bilo pomembno, kdo da zadetek, temveč je bila pomembna zmaga. Zmago smo začutili že na avtobusu, saj je bila navzoča že pred tekmo neka pozitivna energija. Hvala Bogu, da nam je uspelo. Odigrali smo zelo pametno, taktično in disciplinirano, Poljakom v prvi uri tekme nismo dovolili nobene priložnosti in zmaga je ostala zasluženo doma. Na tekmi proti Slovaški motivov ne bo zmanjkalo."

 

Valter Birsa, strelec drugega zadetka: "Pokazali smo tisto, kar se od nas pričakuje. Včasih je lahko najbolj varljivo, če povedeš s takšno razliko, ampak smo tudi v drugem polčasu stopili skupaj in ostali ta pravi in ohranili ta rezultat do konca. Na tem treba graditi še naprej."



Slovenija : Poljska 3:0 (2:0)

Štadion Ljudski vrt, gledalcev 12.000, sodnik Collum (Škotska).

Strelci: 1:0 - Dedič (13.), 2:0 - Novakovič (44.), 3:0 - Birsa (63.).



Skupina 3


Severna Irska : Slovaška 0:2

Slovenija : Poljska 3:0

Češka : San Marino 7:0

Lestvica

Slovaška          8 tekem 19 točk

Slovenija          8    14

Severna Irska   9    14

Češka               8    12

Poljska              8    11

San Marino         9     0