Navijač v Širokem Brijegu ubit s pištolo, je bil strelec policist?

Evropska nogometna javnost si še ni opomogla od tragedije v Beogradu, ko jo je že šokiral umor v Širokem Brijegu, kjer je zaradi posledice strelnih ran umrl 24-letni navijač Vedran Puljić.


Objavljeno
05. oktober 2009 10.51
Da.O
Da.O
Široki Brijeg - Tudi Bosno in Hercegovino pretresa nasilje navijaških skupin, saj je v spopadu privržencev nogometnih klubov Široki Brijeg in Sarajeva življenje izgubil 24-letni mladenič, med težje poškodovanimi je tudi policist.

V spopadu navijaških skupin nogometnih klubov domačega Širokega Brijega, za katerega navijajo predvsem tam živeči Hrvati, ter gostujočega Sarajeva, ki je klub bosanskih Muslimanov,  je bila ubita ena oseba, število poškodovanih pa še ni točno znano. Predstavnik lokalne policije Damir Čutura je potrdil, da je v spopadih življenje izgubil 24-letni mladenič Vedran Puljić iz Sarajeva.

Po poročanju hrvaškega Jutarnjega Lista je v smrtni nevarnosti še en navijač Sarajeva, ki je bil zaradi strelne rane prepeljan v Klinično bolnišnico Mostar. Nekateri hrvaški mediji pišejo, da naj bi bili v smrtni nevarnosti še trije navijači, vendar policija zadeve še ni komentirala.


Izgredi navijačev so se pričeli že dobro uro pred samo tekmo, ki se zaradi incidenta sploh ni odigrala. Vse skupaj se je pričelo s prihodom navijaške skupine iz Sarajeva, ki je domačine pričela obmetavati z kamenjem ter steklenicami. Sledil je napad na policiste v bližini stadiona Pecara, ki so se bili prisiljeni umakniti.

Nato je sledil še spopad obeh navijaških skupin, v katerem so bili zažgani številni avtomobili, prišlo pa naj bi tudi do uporabe strelnega orožja. Še vedno ni povsem jasno, ali so streljali navijači ali policisti. Huligani so v pravem "vojnem spopadu" zažgali tudi policijski avtomobil.

Po neuradnih informacijah je bilo poškodovanih vsaj deset ljudi, težje poškodbe pa naj bi imel tudi eden izmed policistov. Materialna škoda je ogromna, saj so huligani razbili kar nekaj restavracij, vdrli pa so celo v dve bližnji hiši ter z nožem ranili lastnika.

Navijačem je šlo na roko tudi dejstvo, da je bila specialna ekipa policistov v Mostarju, ki je bil pogosto prizorišče tovrstnih incidentov. Ker šibke policijske sile v Širokem Bregu niso zmogle obvladati huliganov, so jim na pomoč prispele tudi kolegi iz Mostarja. Tekma je zaradi incidenta prestavljena, gre pa za enega izmed najhujših izgredov navijačev v Bosni in Hercegovini. Tragedija se je zgodila le nekaj dni potem, ko je bil v Beogradu ubit francoski navijač.

V Sarajevu je okoli sto privržencev nogometnega kluba z istim imenom danes na ulicah glavnega mesta BiH pripravilo demonstracije in od ministrstva za notranje zadeve zahtevalo temeljito preiskavo zaradi nedeljskega tragičnega dogodka v Širokem Brijegu.

Obdukcija je pokazala, da je nesrečni Puljić umrl za posledicami strelnega orožja, kar je danes potrdila tudi dežurna tožilka hercegovsko-neretvanskega kantona Vesna Ćavar. Po trditvah očividca je nesrečnega navijača s strelom v glavo ubil policist.


Videoposnetek