Slovenija slavi, Hrvaška razočarana

Slovenski košarkarski reprezentanci je uspel zgodovinski podvig, saj smo se z zmago nad Hrvaško (67:65) prvič uvrstili v polfinale evropskega prvenstva. Hrvaški mediji zahtevajo odstop selektorja Repeše ter "čiščenje" igralskega kadra.

Objavljeno
19. september 2009 12.35
Da.O.
Da.O.

Ljubljana - Slovenski košarkarski reprezentanci je uspel zgodovinski podvig, saj smo se z tesno zmago nad Hrvaško (67:65) prvič uvrstili v polfinale evropskega prvenstva. Že nocoj bo na sporedu nova tekma slovenskih košarkarjev, ki se bodo ob 21. uri pomerili s Srbijo.

V napeti tekmi je najbolj blestel Erazem Lorbek, ki je dosegel neverjetnih 27 točk, svoje pa je prispeval tudi rahlo poškodovani Boštjan Nachbar z 12 točkami. Prvi polčas so sicer zasluženo dobili Hrvati, ki so na odmor odšli s prednostjo osmih točk (39:47). V drugem polčasu je sledila prava "eksplozija" slovenske reprezentance, ki so na krilih Erazma Lorbeka le prišli do zmage in prve uvrstitve v polfinale.

 

Slovenskim košarkarjem je med drugim čestital tudi predsednik republike Danilo Türk. Iz predsednikovega kabineta je namreč prišlo naslednje voščilo: "Iskrene čestitke celotni reprezentanci za srčno borbo, odlično taktiko in bleščečo zmago!". Čestitkam se je pridružil tudi legenda slovenske košarke Marko Milič, ki je bil zlasti navdušen nad igro Erazma. Milič pojasnuje: "Erazem je vrhunski košarkar, ki igra vrhunsko košarko. Zame je on najboljši igralec na tem evropskem prvenstvu."


Repeša prevzel odgovornost za poraz

Hrvaški mediji so si enotni, da je Slovenija zasluženo premagala Hrvaško, ki že od začetka prvenstva igra slabo. Spletni časnik Jutarnji že piše o menjavi selektorja Jasmina Repeše, kritični pa so bili tudi do igralcev Prkačina, Vujčića, Nicevića, Popoviča in Kusa, saj so jim odrekli mesto v reprezentanci. Index.hr je poraz pospremil z naslovom "Znova luzerji" ter se prav tako pridružil kritiki "velikega stratega" Repeše in njegovih igralcev, podobnega mnenja pa so tudi pri Večernjem.

Izjava Repeše: "Prevzemam odgovornost za poraz, saj sem bil jaz tisti, ki je igralce pošiljal na parket. Usoden je bil drugi polčas, ko smo v tretji četrtini dosegli zgolj tri koše, v devetih minutah igre pa nismo pokazali prav ničesar. Čestitke Sloveniji, ki ji v polfinalu želim vse najboljše. "


Oglasil se je tudi eden izmed najboljših hrvaških košarkarjev Marko Popovič, ki je odgovoril na vprašanje, zakaj so mu sodniki prisodili tehnčino napako. Popovič pojasnuje: "Jaz in Jaka Lakovič sva se zapletla v verbalni konflikt, vendar so sodniki samo meni piskali tehnično napako. Mislim, da to ni bilo fer."

Vse to pa je že stvar preteklosti, saj so misli slovenskih navijačev usmerjene predvsem v večerno tekmo s Srbijo. Tekmeca sta se že pomerila v drugem krogu evropskega prvenstva, ko je Slovenija slavila z izidom 80:69. Vseeno ta rezultat ne pomeni praktično ničesar, saj bo v veliki finale vstopil le zmagovalec nocojšnega obračuna.

 

Najboljše poteze tekme si lahko ogledate v priloženem videu  (komentar je v poljskem jeziku)