Vprašljiv nastop Uniona Olimpije v pokalu Spar

Na zaključnem turnirju košarkarskega pokala Spar se bo za naslov potegovalo osem ekip, veliko vprašanje pa je, če bodo med njimi tudi branilci naslova, igralci Uniona Olimpije.

Objavljeno
06. februar 2007 18.58
Panathinaikos - Union Olimpija 83:74 (25:22, 47:37, 65:56)
Ljubljana - Dvorana Kodeljevo v Ljubljani bo od četrtka do nedelje gostila zaključni turnir košarkarskega pokala Spar. Osem ekip se bo potegovalo za petnajsti naslov, veliko vprašanje pa je, če bodo med njimi tudi branilci naslova in trinajstkratni pokalni prvaki, igralci Uniona Olimpije. Košarkarska zveza Slovenije je namreč ljubljanskemu klubu izrekla suspenz zaradi neplačanih odškodnin za prestope nekaterih igralcev.

Union Olimpija je na zaključnem turnirju favorit za končno zmago, a očitno parket ne bo edino merilo za doseganje zmag. "Zaradi neizplačanih odškodnin za igralce bo suspenz veljal toliko časa, dokler Union Olimpija ne bo poravnala vseh dolgov, oziroma se s klubi dogovorila za drugačno rešitev. V četrtek bo sicer lahko odigrala četrtfinalno tekmo, toda če obveznosti do tedaj ne bo poravnala, bo KZS tekmo registrirala z rezultatom 20:0 v korist tekmeca," je na novinarski konferenci povedal komisar lige in pokala Spar Brane Ivanuš.

Iz kluba s Celovške ceste so takoj po novinarski konferenci sporočili imena igralcev in klubov, do katerih niso izpolnili finančnih obveznosti. Gre za Dejana Hohlerja (Rogla), Sandija Čebularja (Šentjur), brata Domna Lorbka in Klemna Lorbka (Helios), Matica Sirnika ter Žigo Perovška (Janče) in Nejca Buda (Ajdovščina). Union Olimpija pa je v obvestilu za javnost tudi navedla, kako namerava razrešiti nastale težave. "Klubu se je s KK Janče in KK Ajdovščino že uspelo dogovoriti glede odloga plačila dolga, KK Helios Domžale vztraja pri dogovorjenem roku za plačilo, KK Rogla je odstopila od podpisanega sporazuma o plačilu drugega obroka do 28. 2. 2007, KK Šentjur pa ni pripravljen v pisni obliki potrditi predlaganega sporazuma med kluboma," so zapisali pri Unionu Olimpiji.

Le nekaj minut kasneje so se oglasili tudi s KK Rogla in v sporočilu za javnost med drugim zapisali, da je Union Olimpija za Dejana Hohlerja plačala zgolj 4000 evrov od skupno 4,5 milijona tolarjev ter da ne drži navedba ljubljanskega kluba, da je KK Rogla odstopila od podpisanega sporazuma o plačilu drugega obroka do 28. februarja 2007.

Hude finančne težave?

Glede na to, da gre za precejšno vsoto denarja - po neuradnih podatkih naj bi skupni znesek znašal približno 100.000 evrov - ter da se Union Olimpija trenutno ubada s hudimi finančnimi in kadrovskimi težavami, je vprašanje, ali bo Union Olimpija zmožna do četrtka poravnati vse obveznosti in braniti lovoriko. Direktor Uniona Olimpije Matjaž Tavčar je bil zelo redkobeseden, povedal je le, da če Union Olimpija do četrtka ne bo imela denarja na računu, pač ne bo plačala odškodnin in posledično ne bo tekmovala na zaključnem turnirju pokala Spar.

Favorita Olimpija in Helios

Brez prisotnosti Uniona Olimpije bi zaključni turnir zagotovo izgubil veliko čara, vloga favorita pa bi pripadla Heliosu. Trener Domžalčanov Memi Bečirovič je povedal: "V pokalnih tekmovanjih se je že velikokrat zgodilo, da so favoriti morali potegniti kratko. Zato je napovedovati karkoli sila težko. Kljub vsemu menim, da smo favoriti za preboj v veliki finale Union Olimpija in mi, a v moštvih Geoplina Slovana in Krke se s tem zagotovo ne bi strinjali. Jasnega torej ni prav veliko, brez dvoma lahko rečem le, da se obeta zanimivo, kakovostno in izenačeno tekmovanje."

Štiridnevno dogajanje v dvorani Kodeljevo bo imelo zanimiv spremljevalni program. Gledalci bodo lahko sodelovali v nagradnih igrah, uživali v nastopih plesnih skupin Zmajčice in Daisy Girls, poslušali izbrano glasbo, spremljali akrobacije skupine Žabe, pred finalom pa bodo lahko prisluhnili tudi slovenski himni, ki jo bo zapela najbolj uspešna pevka v minulem letu.