Vse se bo vrtelo okrog Tine Maze

Slovensko alpsko smučanje bo v olimpijski sezoni razpeto med svetovnim pokalom in Vancouvrom. Glavna adutinja bo Tina Maze, ki mora že drugo sezono zapored z uspehi reševati svoj samostojni projekt in ekipo »A-Maze«.

Objavljeno
23. oktober 2009 13.17
Vito Divac
Vito Divac
Ljubljana – Olimpijske sezone so v alpskem smučanju vselej posebne. Pa ne zgolj zaradi najbolj prestižnih kolajn, ampak zavoljo tekmovalnega sistema svetovnega pokala, v katerem si tudi največji zvezdniki in šampioni poredkoma privoščijo načrtovane premore in izpuščajo tekmovanja za boljšo olimpijsko formo.

Vsaka tekma je namreč po svoje olimpijska, ker si s točkami v vseh petih disciplinah elitna trideseterica gradi štartne položaje, ki nato v nepredvidljivih vremenskih razmerah krojijo razplete in vrstne rede. Tudi Tina Maze, najboljša slovenska smučarka zadnjega desetletja in sedemkratna zmagovalka tekem svetovnega pokala se ne more osredotočiti le na Vancouver 2010, čeprav bo njena uspešnost po februarski srebrni kolajni na SP v Val d'Iseru odslej merjena le z odličji.

Takšna je pač usoda najboljših smučark sveta. Mazejeva ima še dodatno »težavico«: z vrhunskimi nastopi in zmagami v svetovnem pokalu ter nagradami mora že drugo leto zapored reševati svoj samostojni projekt in ekipo »A-Maze«. V novi sezoni v 1,3 milijona težkem proračunu smučarske zveze za daleč najboljšo smučarko ni namreč ficka podpore.

Pomladansko ponudbo poslovnega direktorja Matjaža Šarabona 50.000 evrov je »menedžer« ekipe Andrea Massi, ki bi zavoljo tega moral nositi oblačila reprezentance, zavrnil, ker bi posegla v dogovore z njenimi sponzorji. Tudi podporo 10.600 evrov, kakršno je dobila Mazejeva, ko še nihče, razen njene ekipe seveda, ni verjel, da se bo vrnila v tako blestečem slogu, je Massi zavrnil, ker je po njegovem mnenju žaljiva za zvezdnico svetovnega pokala. Na srečo je med pokrovitelji za Korošico dovolj veliko zanimanje, da je pokrila 94.000 evrov vreden tekmovalni program. Ne glede na vse zaplete z zvezo bo ena najbolj prepoznavnih smučark belega cirkusa nosilec slovenske kakovosti v vseh belih arenah in zunaj njih.

V olimpijski sezoni se bo torej vse vrtelo okrog Mazjeve. Preostanek reprezentance – ženske in moške – namreč nima tako dobrega tekmovalnega izhodišča kot članica elitne sedmerice v treh disciplinah (v veleslalomu je tretja, v smuku in superveleslalomu pa šesta).

Več v tiskani izdaji Dela