Vsi štirje Slovenci zlahka na sobotno tekmo

Slovenski reprezentanti v smučarskih skokih so se dobro odrezali v današnjih kvalifikacijah. Najboljši med njimi je bil Jernej Damjan, ki je bil s skokom 136,5 metra celo najdaljši med kvalifikanti.

Objavljeno
23. februar 2007 15.00
Primož Pikl
Saporo - Slovenski reprezentanti v smučarskih skokih so se dobro odrezali v današnjih kvalifikacijah pred sobotno tekmo svetovnega prvenstva na veliki napravi Okura v Saporu. Najboljši med njimi je bil Jernej Damjan, ki je bil s skokom 136,5 metra celo najdaljši med kvalifikanti, po sodniških ocenah pa peti, odličen je bil s 132 m tudi Peter Žonta na devetem mestu. Zlahka sta se na tekmo uvrstila še Rok Urbanc z 20. in Primož Pikl z 21. mestom, ki sta skočila po 121,5 m, medtem ko se Rok Benkovič po slabših nastopih na treningu ni uvrstil v ekipo.

Glavni trener Ari-Pekka Nikkola se je po današnjih dveh skokih za trening odločil, da v ekipo za kvalifikacije pred sobotno tekmo ne uvrsti Benkoviča, ki mu na treningu nič ni šlo "od nog". Izbrana četverica je upravičila zaupanje, saj so se Damjan, Žonta, Urbanc in Pikl zlahka uvrstili na jutrišnjo tekmo. Kljub temu Nikkola za nedeljsko ekipno tekmo še ni prečrtal nikogar izmed peterice, ki je na Japonskem. "Ni rečeno, da bo ekipa, ki smo jo izbrali za sobotno posamično tekmo na veliki napravi, enaka tudi v nedeljo na ekipni tekmi. O štirih skakalcih, ki bodo Slovenijo zastopali v nedeljo, se bom odločil šele po jutrišnji tekmi," je dejal glavni trener.

V rahlem sneženju po besedah Nikkole razmere za skakanje niso bile izjemno težke in so bile kvalifikacije bolj ali manj enake za vse. "Seveda sem zadovoljen, brez dvoma, saj so se vsi štirje uvrstili na tekmo. Res da je bilo ves čas nekoliko vetrovno, a tako je vedno tu, v Saporu," je po kvalifikacijah razložil Nikkola in o pričakovanjih pred jutrišnjo uvodno preizkušnjo dejal: "Bomo videli, kako bo. Upam, da bo vsaj enemu od fantov uspelo prikazati tako dobre skoke, kot jih zna, in to bo gotovo za seboj potegnilo tudi ostale. Fantov nočem obremenjevati s pričakovanji, upam, da bodo sproščeni in se bodo mirno podali na skakalnico, brez pritiska."

"Seveda ima Jernej, če bo tako dobro skakal kot danes zlasti v kvalifikacijah, lepe možnosti za vidnejši uspeh," je na vprašanje o tem, kdo ima od četverice največ možnosti za viden rezultat, odgovoril Nikkola in na dejstvo, da je bil te dni v Saporu sicer od Slovencev najboljši Pikl, odvrnil: "Res je, ampak Pikl je pač Pikl - na tekmi sam sebe preveč obremenjuje in nato ne nastopi tako, kot zna. Še vedno ga čaka kar nekaj dela, da bo našel tisto sproščenost, ki mu prinaša metre. Danes me je presenetil predvsem 'Pero', še posebej v kvalifikacijah, ko je naredil skoraj popoln skok. Imel je dober 'tajming', težišče je bilo pravilno in upam, da bo tudi jutri vsaj podobno skakal."

Sobotna tekma se na veliki skakalnici Okura se začne s poskusno serijo ob 9. uri po srednjeevropskem času, prva serija pa je na sporedu ob 10. uri.