Vugi s polovice igrišča odločil derbi

Z golom skoraj s sredine igrišča je povratnik k rokometašem Celja Pivovarne Laško Renato Vugrinec odločil derbi 2. kola Mik 1. lige proti Gorenju, ki pa se je razveselil vrnitve dolgo časa poškodovanega Ivana Čupića.

Objavljeno
21. september 2009 00.40
Miha Hočevar
Miha Hočevar
Maribor - Obeta se vroč in dolg boj za naslov slovenskega rokometnega prvaka. Takšen vtis je pustil prvi sezonski derbi med Velenjčani in Celjani, v katerem so slednji potrdili, da so po vrnitvi »izgubljenih sinov« povsem drugačna ekipa, kot so bili minulo pomlad, ko so padli vse do četrtega mesta v DP. Uroš Zorman in Renato Vugrinec v Mariboru, kamor se je derbi preselil zaradi kazni, ki jo prestaja Gorenje, nikakor nista blestela, a sta vse opravila v manj kot treh minutah. Dosegla sta zadnje tri gole za Celje Pivovarno Laško, ki je slavilo veliko zmago in se po skoraj letu dni vrnilo, kjer je bilo nekoč skoraj vedno – na vrh lestvice.

Da gre za derbi visokega vložka in prestiža, so »razkrile« že skrivalnice pred tekmo. »Ivan Čupić še ni nared za vrnitev na igrišča,« je pred potjo v Maribor sporočil trener Gorenja Ivica Obrvan, ki je svojega hrvaškega rojaka vseeno uvrstil v svojo zasedbo. Prvič po 10. aprilu, ko si je na tekmi 2. kola končnice minule sezone v Slovenj Gradcu strgal križno kolensko vez.

Pet mesecev in deset dni po poškodbi se je Čupić vrnil v prvo sedmerko »os«, a to ni bilo dovolj, da bi derbi odločil v prid Gorenja. To se je podalo v oster boj granitnih obramb, ki nista dopuščali odločitve v prvem delu – bolj izenačeno bi bilo stežka, Velenjčani so štirikrat vodili za gol, za kolikor so se sedemkrat »odlepili« tudi Celjani.

Drugi del je napovedoval zmago »pivovarjev«, ki se jim je odprl prvi strelski niz. Pri vodstvu s 16:12 so bili celjski navijači, ki so v štajersko metropolo prišli v precej večjem številu kot velenjski, na nogah, a ne za dolgo. Prebujeni prvaki so odgovor našli v »bombarderju« Momirju Rniću, ki je kot za stavo rešetal mrežo sicer razpoloženega Slovaka v celjskih vratih Richarda Štochla.

Ko je strelsko štafeto pri gostiteljih prevzel Jure Natek (morda je predolgo sedel na klopi), se je zdelo, da bodo Celjani klecnili. A tokrat so jih pokonci držale tako mladost kot izkušnje. Za dobrodošlo osvežitev v ekipi trenerja Toneta Tislja se je izkazal mladinski reprezentant David Razgor, ki je od nerazpoloženega Zormana prevzel dirigentsko palico, medtem ko je prvi celjski organizator dobršen del tekme preživel na mestu levega zunanjega, kjer pri rumeno-zelenih (včeraj modrih) zeva velika vrzel zaradi odsotnosti Aleša Pajoviča in Miladina Kozline. Ta v dvorani Tabor ni bila usodna za Celjane, svoje je v napadu prispeval Edvard Kokšarov, pa tudi mladi splitski dvometraš Marko Koljanin.

Ko se je odločalo o zmagi, sta v ospredje stopila Zorman in Vugrinec, ki sta v končnici močno popravila vtis. Zorman, ki je bil pred tem najbolj opazen zaradi izgubljenih žog (5), je zadel dvakrat zapored, najprej poravnal rezultat na 26:26, nato pa svojo ekipo popeljal v vodstvo s 27:26.

Ko je kazalo, da je Čupić, ki je bil tudi še daleč od svojih najboljših dni (strel iz igre 8:2), s sedmih metrov zadel za delitev točk, je ob zvoku sirene velenjskega vratarja Ivana Gajića s strelom s tal presenetil Vugrinec (Velenjčani so se po tekmi pritožili, češ da je žoga golovo črto prešla po izteku igralnega časa) in slab strelski večer (10:4) je bil v hipu pozabljen.

Celjani so slavili zmago, ki prinaša pomembni točki in obilico samozavesti, še posebej ob misli, da so enega najnevarnejših domačih tekmecev premagali brez Pajoviča (po štirih mesecih je snel mavec z desne roke, za igro naj bi bil nared decembra), s katerim bo njihova igra bržčas dobila nove »dimenzije«.

Tone Tiselj, trener Celja Pivovarne Laško: »Velenjčani imajo igralski kader, kakršnega si želijo, mi smo ta čas daleč od tega. Poleg tega so naši ključni igralci igrali precej slabše, kot sem pričakoval in kot sem od njih vajen. Na koncu se je vse lepo pokrilo, Vugrinec je dosegel odločilni gol, a tako on kot Zorman in Kokšarov lahko pokažejo precej več. Njihove izkušnje so prišle do veljave v finišu, pred tem je bila v ospredju naša mladost. Razgor je vsekakor velika osvežitev, pred leti smo lansirali Kavtičnika, zdaj je tu Razgor

Jure Natek, igralec Gorenja: »Celjani so pokazali več iz svojega repertoarja kot mi. Nismo izkoristili svojih potencialov. Na žalost smo začeli v krču, zato so imeli tekmeci v prvem delu vse pod nadzorom, v končnici pa so unovčili izkušnje nosilcev igre. Zasluženo so zmagali, imeli so srečo, a sreča spremlja pogumne. Nam preostane nekaj časa za razmislek, moramo se zbrati in nadaljevati na višji ravni

Gorenje    27 (10)
Celje PL    28 (11)


Dvorana Tabor, gledalcev 1000, sodnika Krstič in Ljubič (oba Kozina).
Gorenje: Gajić (11 obramb), Skok (6); Kavaš 2, Bezjak, Cehte, Natek 4, Datukašvili 1, Mlakar 2, Rnić 7, Žvižej 1, Štefanič, Golčar, Harmandić 2, Čupić 7 (5), Bajram, Šimič 1.
Celje Pivovarna Laško: Štochl (15 obramb), Lapajne; Čančar, Savič 1, Bedekovič, Vugrinec 4, Razgor 5 (3), Toskić 1, Mačkovec, Kojić 1, Gorenšek 1, Koljanin 3, Kokšarov 5 (1), Zorman 5, Dačević 2.
Sedemmetrovke: Gorenje 5 (5); Celje PL 7 (4).
Izključitve: Gorenje 10; Celje PL 12.


Lestvica:

Celje PL    2    2    0    0    65    :    50    4
Slovan    2    2    0    0    71    :    61    4
Cimos    2    2    0    0    59    :    52    4
KP Maribor    1    1    0    0    32    :    27    2
Ribnica RH    2    1    0    1    62    :    65    2
Merkur    1    0    1    0    33    :    33    1
Gorenje    2    0    1    1    60    :    61    1
Jer. Ormož    2    0    1    1    50    :    56    1
Prevent    2    0    1    1    48    :    62    1
Trimo    2    0    0    2    58    :    63    0
Krško    2    0    0    2    56    :    64    0


Pari 3. kola (26. t. m.):
Krško – Merkur, Slovan – KP Maribor, Cimos – Ribnica RH, Prevent – Trimo, Celje PL – Jer. Ormož. Gorenje je prosto.