Vujačič junak večera v Los Angelesu

Košarkarji Los Angeles Lakers so v severnoameriški ligi NBA v domači dvorani premagali Dallas Mavericks in prekinili njihov zmagoviti niz. Junak večera je bil slovenski košarkar Saša Vujačič.

Objavljeno
08. januar 2007 11.35
Saša Vujačič
Los Angeles - Košarkarji Los Angeles Lakers so v severnoameriški ligi NBA v domači dvorani s 101:98 premagali Dallas Mavericks in prekinili njihov zmagoviti niz, ki se je vlekel že 13 tekem. Junak večera pa ni bil zvezdnik Kobe Bryant s 26 točkami, temveč slovenski košarkar Saša Vujačič, ki je v nedeljo odigral tekmo kariere v NBA. V zadnji četrtini je namreč k zmagi prispeval devet od skupaj 16 točk. Zmage se je veselil tudi Beno Udrih v dresu San Antonia, ki je v gosteh s 110:96 premagal Memphis, Udrih pa je zbral sedem točk in šest podaj.

Novo zmago je vknjižil tudi Radoslav Nesterovič s Torontom, medtem ko Uroša Slokarja ni bilo na seznamu igralcev. Toronto je s 116:111 doma premagal Washington, Nesterovič pa je k zmagi prispeval osem točk in štiri skoke. Phoenix Suns so s 128:105 premagali Golden State Warriors, šele podaljšek pa je odločil zmagovalca v Minnesoti. Na koncu so se zmage nad Houstonom s 103:99 veselili domači košarkarji. Do zmage v gosteh pa je prišel Miami Heat, ki je bil s 93:90 boljši od Portlanda.

Razburljivo je bilo zlasti v Los Angelesu, kjer so gledalci v Staples Centru kričali od navdušenja, ko so domači košarkarji na krilih Vujačiča prekinili zmagoviti niz Dallasa, legendarni trener Phil Jackson pa je pri 61 letih in dolgoletni trenerski karieri prišel do svoje 900. zmage. "Vedno igram samozavestno, s tem nimam težav," je vztrajno ponavljal 22-letni slovenski košarkar na vprašanja novinarjev, od kod mu takšen "morilski" nagon. "Danes so mi pač soigralci veliko podajali, ko sem bil odprt in želel sem si prevzeti odgovornost. Počutim se odlično. Letošnje sezone namreč nisem dobro začel, zato sem si želel trenerju pokazati, da mi lahko zaupa," je bil zadovoljen Vujačič, ki je pred tekmo proti Dallasu v povprečju zbral po 3,7 točke v 11,4 minute na parketu, zaigral pa je na 27 od skupaj 32 tekem Jezernikov. Tokrat je proti Teličkom odigral vso zadnjo četrtino.

"Zelo sem vesel za Sašo, saj je danes res odlično igral. V igro je vstopil s klopi in čeprav vedno dobro igra v obrambi, je tokrat navdušil tudi v napadu. Res sem ponosen nanj. Danes se je oddolžil tudi vsem navijačem, ki so bili v preteklosti do njega precej neizprosni. Pokazal je, da je iz pravega testa, saj mu ne manjka samozavesti," pa s pohvalami na račun Vujačiča ni skoparil prvi zvezdnik moštva Kobe Bryant, ki je 14 od svojih 26 točk dosegel v zadnji četrtini, točkovnemu izkupičku pa dodal še osem skokov in šest podaj.

Koš slovitega Dirka Nowitzkija 42 sekund pred koncem tekme je sicer goste popeljal do vodstva z 98:97, vendar je Vujačič odgovoril s trojko in Jezernikom zagotovil dovolj veliko prednost za zmago. Končni izid je s prostim metom za domače zapečatil Luke Walton 10,6 sekunde pred koncem. Devean George, nekdanji član Jezernikov, je štiri sekunde pred koncem zgrešil trojko, s katero bi gosti izenačili, odbito žogo pa je ujel Bryant in igralni čas se je iztekel, še preden so lahko gosti naredili osebno napako.

To je bila še četrta zaporedna zmaga Jezernikov, ki so sicer igrali brez poškodovanih zvezdnikov Lamarja Odoma in Kwameja Browna, za Teličke pa je bil to šele četrti poraz v zadnjih 31 tekmah in kljub temu ostajajo najboljša ekipa v NBA.

Nowitzki je za Dallas zbral 29 točk in 13 skokov, Josh Howard 20 točk in devet skokov, Jerry Stackhouse pa 14 točk. "Kobe je nadzoroval vso tekmo in prikazal nekaj lepih potez," je po tekmi dejal Nowitzki in dodal: "Vendar, če povem po pravici, menim, da nas je uničil tisti 'Vujacic guy'. To so bile točke, ki jih nismo pričakovali. Na parketu je bil res vroč in nismo ga znali ustaviti."
Zadovoljen je bil tudi trener Jackson, ki je zdaj z 900. zmagami deveti na seznamu vseh trenerjev v zgodovini NBA, vendar je do njih prišel najhitreje izmed njih - v 1264 tekmah. "To je kompliment za vse košarkarje, ki sem jih v karieri treniral. Imel sem izjemne posameznike, vodil izjemna moštva ... " se je z veseljem spominjal Jackson. Nekdanji trener Jezernikov Pat Riley je prav tako že v klubu 900, vendar je za to potreboval 1278 tekem.