Vujačič tokrat odpovedal

Noč na četrtek slovenskim košarkarjem v ligi NBA očitno ni preveč ugajala. Štirje izmed šestih Slovencev, ki igrajo v najmočnejši ligi na svetu, so skupaj dosegli le osem točk.

Objavljeno
11. januar 2007 11.10
Saša Vujačič
Detroit - Noč na četrtek slovenskim košarkarjem v severnoameriški ligi NBA očitno ni preveč ugajala. Štirje izmed šestih Slovencev, ki igrajo v najmočnejši ligi na svetu, so skupaj dosegli le osem točk. Največ, pet, jih je v 13 minutah prispeval Primož Brezec (tri skoki) ob zmagi Charlotte v Detroitu (103:96). Beno Udrih je v desetih minutah na parketu zbral dve točki in skok, njegov San Antonio pa je v gosteh ugnal Denver z 92:83. V gosteh je slavil tudi Toronto (90:77) Raša Nesteroviča, slovenski center pa je Milwaukeeju dal točko, v statistiko pa je vpisal še pet skokov in dve ukradeni žogi v 22 minutah. Povsem razglašen je bil tokrat Saša Vujačič, ki ni dosegel točke, zbral je le dva skoka, Los Angeles Lakers pa so visoko izgubili v Houstonu (77:102).

Na drugih tekmah je Atlanta izgubila proti New Orleansu (77:96), Washington je odpravil Chicago (113:103), Indiana v gosteh Boston (97:84), New York je bil boljši od Philadelphie (106:99), Minnesota je doma klonila proti Los Angeles Clippers (91:92), Dallas je brez težav opravil s Portlandom (99:74), Miami se je zmage veselil v Seattlu (107:103), Orlando pa v Oaklandu pri Golden Statu (91:76).

Risi so v Detroitu pripravili pravo presenečenje, saj je eno slabših moštev vzhodne konference premagalo tretjo ekipo vzhoda. Ključno prednost so si Brezec in soigralci priborili v drugi četrtini, ki so jo dobili za 19 točk (in Detroitu dovolili le osem točk - klubski "rekord" četrtine v tej sezoni), zmago pa potrdili v zadnji četrtini, ki so jo spet odločili v svoj prid. Kar šest igralcev gostujoče ekipe je doseglo ali preseglo deset točk, največ med njimi pa jih je dal Raymond Felton (18), ki je ob tem zbral še sedem podaj. Prvi strelec tekme je bil sicer Detroitov Richard Hamilton (23), ki pa je dobro minuto pred koncem dobil drugo tehnično napako in moral predčasno s parketa.

V Milwaukeeju je bil mož večera zvezdnik Toronta Chris Bosh, ki je gostiteljem nasul 30 točk, izenačil pa je tudi osebni rekord v blokadah, saj jih je podelil kar šest. Četrti zaporedni poraz sta pomagala domačim prizadejati še Anthony Parker z 18 točkami in T.J. Ford s 15 točkami in desetimi podajami. Prvo ime gostiteljev je bil Avstralec Andrew Bogut s 17 točkami in zanj rekordnimi 18 skoki.

Po dveh zaporednih blestečih predstavah je marsikateri navijač Jezernikov spet pričakoval vrhunski nastop Vujačiča. Toda slednjemu tokrat ni šlo prav nič od rok. V sedmih minutah je zgrešil vse tri mete za dve točki, pa tudi vse tri mete izza črte. Prvi strelec Los Angelesa je bil tudi tokrat Kobe Bryant z 20 točkami, toda proti razpoloženim domačinom je bilo to premalo. Juwan Howard je dosegel osebni rekord sezone (23 točk), Rafer Alston je dodal 20 točk, Shane Battier pa še 17. Ob tem je izvrstno obrambno predstavo prikazal veteran Dikembe Mutombo, ki je tekmo končal s kar 19 skoki (12 + 7) in petimi blokadami. Mutombo je tako v karieri zbral že 3191 blokad, s čimer je za dve prehitel legendarnega Kareema Abdul-Jabbarja in se povzpel na drugo mesto večne lestvice. Še vedno pa za Hakeemom Olajuwonom zaostaja za 639 "banan".

V Denverju razpoloženi Allen Iverosn (33 točk) ni prav dosti pomagal domači ekipi, pa čeprav je ta prikazala eno najboljših predstav, odkar je minuli mesec za 15 tekem izgubila kaznovanega Carmela Anthonyja. Naveza San Antonia Tony Parker-Tim Duncan-Manu Ginobili je Ostroge rutinirano popeljala do zmage, predvsem po zaslugi dobre zadnje četrtine. Gostje sicer niso vodili za več kot šest točk vse do pet minut in pol pred koncem, ko je Ginobili zadel za 82:75. Parker je tekmo končal s 26 točkami, Duncan je 19 točkam dodal 13 skokov, Ginobili pa je zbral še 16 točk.