Walchhofer zmagal drugič zapored

Avstrijec Michael Walchhofer je zmagal na smuku za svetovni pokal alpskih smučarjev v italijanskem Bormiu. Andrej Jerman se je danes izkazal z devetim mestom.

Objavljeno
29. december 2006 15.15
Michael Walchhofer na olimpijski progi Kandahar
Bormio - Avstrijec Michael Walchhofer je zmagal na smuku za svetovni pokal alpskih smučarjev v italijanskem Bormiu (1:51,82) in v 24 urah še drugič zapored ugnal vso konkurenco. Drugi je bil Italijan Peter Fill (1:52,04), ki je zaostal 22 stotink, tretji pa Avstrijec Mario Scheiber (1:52,09, +0,24). Andrej Jerman je bil deveti (1:52,65, +0,83), drugi slovenski predstavnik Rok Perko pa 38. (1:54,15, +2,33).

Jerman je po četrtkovem četrtem mestu na zahtevni progi Stelvio še drugič zapored dosegel uvrstitev med prvo deseterico. Po najboljši slovenski moški smukaški uvrstitvi v zgodovini je izenačil svoj drugi najboljši izid v smukih, ki ga je dosegel v Val Gardeni. "Zelo sem vesel. Obe tekmi v Bormiu sta mi zelo lepo uspeli. Tudi današnje deveto mesto je vrhunska uvrstitev v tako močni smukaški konkurenci. Tekma je bila zelo težka in izenačena, vseeno pa sem se drugič zapored uvrstil med deseterico. Resnično sem vesel," je bil znova zadovoljen Jerman. "Jerman je imel na progi Stelvio še en vrhunski nastop. Potrdil je vrhunsko četrtkovo uvrstitev, kar je veliko težje, kot presenetiti zgolj na eni tekmi. Potrdil je dobro znanje in vrhunsko formo. Na današnji napeti tekmi je bilo med prvimi dvajsetimi vsega sekunda in 15 stotink razlike ... Tudi Perko je iz vožnje v vožnjo izboljševal svoj nastop in je danes dosegel najhitrejši čas, zato smo tudi z njegovim nastopom zelo zadovoljni," je povedal vodja moških reprezentanc Urban Planinšek.

Letošnji junak Bormia je 31-letni Walchhofer, nekdanji svetovni prvak (2003), ki je preprečil prvo zmago v karieri Fillu, sam pa je dosegel enajsto. Skupaj s Scheiberjem je potrdil, da je konec krize v avstrijski moški ekipi, ki pred Bormiem na 13 zaporednih tekmah ni okusila slasti zmage. "Včerajšnja zmaga je bila pravo olajšanje zame in za celotno ekipo. Z dvojno zmago sem potrdil, da imamo dobro opremo, čeprav so vsi govorili, da smo zašli v krizo prav zaradi nje. Pred četrtkovim nastopom sem bil zelo napet, danes pa povsem sproščen," je menil Walchhofer. Francoz Antoine Deneriaz, ki je na letošnjih olimpijskih igrah v Torinu osvojil zlato pred Walchhoferjem, zaradi težav z desnim kolenom ni nastopil. Iz francoske ekipe so sporočili, da ne bo nastopal do 20. januarja, ko je na programu smuk v Chamonixu v Franciji.

Norvežan Aksel Lund Svindal je s šestim mestom in uvrstitvijo za Američanom Bodejem Millerjem (4.) in Švicarjem Didierjem Cuchem (5.) pred novoletnim premorom obdržal vodstvo v skupnem seštevku pokala (579 točk) pred Millerjem (540) in Cuchem (535). V smukaškem seštevku je v vodstvu Cuche (330) pred Walchhoferjem (289), Jerman pa je na osmem mestu (130). Moški del bele karavane bo nastope nadaljeval 6. in 7. januarja z veleslalomom in slalomom v Adelbodnu.